Uusi sukupolvi ja uusi ulkopolitiikka

Nykytilanteessa tärkeintä olisi, että Nato-jäsenyys varmistuisi. Yhtä tärkeää ulkopoliittista tehtävää ei juuri ole. Viisumikiistakin on ainakin enimmäkseen sisäpoliittista nokittelua, tuskin ainakaan suuressa määrin turvallisuuskysymys enemmänkin kyse on siitä tulisiko Venäjän kansalaisiin suhtautua kollektiivisesti sotasyyllisinä vai ei. Tuntuu siltä, että valinta on jälkimmäinen.  Tätä kannattaisi miettiä kaksikin kertaa.

 

Kysyn vain olisiko kasvojen aika vaihtua? Ei olisi ensimmäinen kerta Suomen politiikassa, kun ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunta on muuttunut. Kansalaiset pääsevät osittain tästä päättämään jo huhtikuussa. Odotan uusien sukupolvien ottavan ohjaat ensi keväänä. Presidentti ei vielä vaihdu antamasta vanhemmalle väelle tarpeellista turvallista jatkuvuuden tunnetta.

 

Podemme liiasta ”luottamuksesta” johtuvaa krapulaa.  Minun ikäpolveni pakotettiin viranomaisten toimesta katsomaan ”Luottamus” nimistä YYA-elokuvaa. Nyt tuo luottamus Venäjään on karissut ja ne ikäpolvestani, jotka siihen ovat poliittista tai veronmaksajien pääomaa satsanneet ainakin näyttävät katuvan.

 

Fortumia esimerkkinä käyttäen poliittinen omistajaohjaus tuskin kokonaan loisti poissaolollaan Venäjän sijoitusten, Hanhikiven ja Uniperin osalta. Viimeksi mainitun yhteydessä kannattaa muistaa talousalueellemme vedetyt kaasuputket, jotka poliitikkomme katsoivat ympäristökysymyksiksi.

 

Uniperille kaasusta tuli osa Itämeren ykkösputken kautta ja kakkosesta oli tarkoitus tulla lisää. Kaupan väitettiin takavan rauhan. Ei vain Suomessa arvostettuja hyväuskoisia oli toki muuallakin. No, Fortumin osalta hyväuskoisuudesta sakotetaan. Loppusumma ei ole vielä tiedossa.

 

Venäjä on arvaamaton. Parasta on varautua moniin eri vaihtoehtoihin, myös pahimpaan.  Jos suuremmilta kriiseiltä vältytään, on edessä joka tapauksessa ja on jo nyt sama tilanne kuin bolsevikkien kaapatessa vallan. Venäjän kauppa tyrehtyy ja välit ovat ainakin jonkin aikaa jäätävät. Silti ei meidän suhteessamme naapuriin nyt aivan toiseenkaan äärimmäisyyteen  kannata heittäytyä kannata heittäytyä. Yhteyttä Venäjään kannattaa pitää yllä pienelläkin liekillä.

 

 

 

0
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu