Valtonen oli vakuuttava

Ulkoministerimme tuntuu vakuuttavalta sekä esiintymiseltään, että osaamiseltaan. Ainoatakaan lipsahdusta aamun Ykkösaamussa, näin katsomosta katsoen tapahtunut. Valmistelussa olevat asiat todettiin, mutta skuuppeja ei Valtonen miltään osin jakanut.

Espoolaisen intialaisperäisen it-insinöörin vanhempien viisumit nousivat esille. Ulkoministeriö päättää viisumien myöntämisen ehdoista. Hyvä palkkaisen it-insinöörin vanhempien elämisen kustannukset varmaan hoituvat. Ongelma sen sijaan voi olla, jos viisumiin vaadittava takuu koetaan syrjiväksi työperäisen maahanmuuttajaväestön enemmistöä kohtaan. Ulkoministeriössä voidaan varautua punavihreään moraalimyrskyyn.

Venäjä, Venäjä, Venäjä, se on lähellä ja aina ongelmallinen. Wagnerin johtajan kohtalon osalta ulkoministerimme vastauksessa oli varauksellinen ja peri diplomaattinen muotoilu. Tämä asia sen jännittävyydestä lienee luettavissa Venäjän omaksi asiaksi ja ehkä joskus totuus selviää.

Sen sijaan Rusich-johtajan kiinnioton ja mahdollinen luovutus Ukrainaan on jo selkeästi meitä koskeva asia. Venäjällä on julkilausuttu politiikka suojella venäläisiä muuallakin kuin omien rajojensa sisällä.  Miten se tässä tapauksessa ilmenee, on kiinnostava asia. Sotarikollisen, jos sellaisesta on kysymys, luovuttaminen Ukrainaan olisi näyttävä tapa osoittaa aikojen muuttumista. Sotarikoksista epäiltyä koskeva oikeudenkäynti ei olisi ensimmäinen Suomessa pidetty. Saattaa olla, että epäilty suorastaan toivoo asiaansa käsiteltävän meillä eikä Ukrainassa ja mahdollisesti Venäjällekään hänellä ei ole halua palata.

Voi olla, että wagnerilaisia pyrkii jatkossa Suomeen. On Suomeen aiemminkin tullut Venäjällä kapinassa hävinneitä, jos heitä tulee, niin Supo huolehtinee turvallisuudestamme kuten yleensäkin.

Helsingin venäläisomisteisen areenan kohtalo on kimurantimpi. Helpointa olisi, jos joku sopiva taso saisi sen ostettua, mutta epäilen, että se ei ole myytävänä. Laki voidaan toki säätää, mutta kaiken venäläisten omistaman kiinteistömassan pakkolunastaminen ei taida olla ihan viisasta. Areenaa voidaan tuskin pitää kansallista turvallisuutta uhkaavana, sellaisia venäläisomistuksia sen sijasta saattaa olla muualla ja lunastukset sellaisten osalta olisivat ehkä helpommin toteutettavissa.

Venäjän Ahvenanmaan konsulaatin kohtalo on edelleen tarkastelussa, Voi olla, että ahvenanmaalaiset haluavat sen pitää, jonkunlaisena erityisasemansa korostuksena. Katsomosta katsoen se saattaisi olla varastossa käytettäväksi välineenä seuraavassa diplomaattisen kostonkierteen vaiheissa. Tosiasiallista estettä konsulaatin lakkauttamiseen tuskin kv-sopimuksia tutkisteltaessa löydetään

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu