”Vanha Ruotsi” ja Nato

Vanha Ruotsi tekee paluuta?

 

Vanha Ruotsi, jota meillä useammin Ruotsi-Suomeksi kutsutaan, näyttää Naton myötä tekevän paluutaan. Ruotsilla ja Suomella oli lähes 800 vuotta yhteinen kuningas enemmän tai vähemmän talonpoikien turvana paikallisten herrojen painostusta vastaan. Pääministerimme tapaavat taas tänään. Puolustusministerit ”alvariinsa” ja valtiovierailukin toteutui. Eli tiiviimmäksi kahden itsenäisen valtion suhde harvoin muodostuu

 

Natoon halutaan liittyä käsikädessä. En vastusta, mutta huomautan, että keitä ja missä tahdissa uusia jäseniä Natoon otetaan ei riipu Suomesta eikä Ruotsista, vaan Naton nykyisistä jäsenistä. Ellei Suomen ja Ruotsi kytky liittymisprosessin aikana ole puolustusliittoon pyrkivien itsensä asettama ehto. Näin ei sentään liene.

 

Suomen ja Ruotsin kannattaa toki omia etujaan ajatellessaan tukea toisiaan. Molempien, maiden kokemukset Venäjästä sisältävät sellaista, joka tekee läheisen puolustusyhteistyön luonnollisesti houkuttelevaksi. Venäläisiä joukkoja on käynyt aikanaan näyttämässä luonnettaan nykyisenkin Ruotsin alueella Suomesta puhumattakaan.

 

Jäsenyys toteutuu, kun kaikki Naton jäsenmaat uudet jäsenet hyväksyvät. Natossa on jo pari pohjoismaista ”moraalista suurvaltaa”. Nato on puolustusliitto, joka ei puutu jäsentensä sisäpolitiikkaan, vaikkapa EU:n tapaan. Voi olla, että osa jäsenistä haluaa roikuttaa ”besserwissereiksi” koettujen jäsenehdokkaiden hakemuksia hiukan pitempään. Natomaiden parlamenteissa saatavat jäsenehdokkaat joutua jossain määrin sisäpolitiikan välineiksi.

 

Suomen ja Ruotsin etu yhdessä ja erikseen on, että Natoon päästään ennen kuin Ukrainan sota loppuu. Sen jälkeen tilanne saattaa muuttua ja Nato vaihtoehto sulkeutua, mikäli rauhanprosessissa suuret sopivat Euroopan tulevaisuudesta pienempien yli.

+2
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu