Varsovan ja Budapestin tie ei ole meidän tiemme

Joskus puolueiden erot pulpahtavat esiin todella tärkeissä asioissa. Viimeksi EU:n oikeusvaltioperiaatteen osalta eduskunnan suuressa valiokunnassa.

 

Perussuomalaiset näyttävät peesaavan Puolaa ja Unkaria.  Jonkunlainen henkinen sukulaisuus tuntuu mainittuun suuntaan vallitseva erityisesti fundamentalistisen arvokonservatiivisuuden suhteen ainakin osalla tätä porukkaa. Yhtä puoluetta ei kuitenkaan kannata yksin syyttää. Populismi ei ole kenenkään yksityisomaisuutta.

 

EU:n budjetin ja elvytysrahojen jakamiseen liittyy kiista oikeusvaltioperiaatteesta. Voidaanko tämä kiista sopia, riippuu pitkälti siitä millaisena eri maissa ja puolueissa Euroopan unionin tarkoitus nähdään. Onko Euroopan unioni arvoyhteisö vai vain vapaakauppa-alue. Epäilemättä Euroopan unioni kivi perussuomaisten kengässä, heidän pyrkiessään saavuttamaan hallituspaikka. Este eriseuraisuus tuskin on, mutta rankaa sopeutumiskykyä varmaan tullaan vaatimaan, koska jostain hallituskumppanit tulisi löytää. Suomelle unionin vahvuus on osa turvallisuuspolitiikkaa. Unionin hyväksyvät nekin, jota haluavat vai seurustella Naton kanssa.

 

Puolan ja Unkarin ja mahdollisesti myös Slovenian hallituksille unioni lienee toisarvoinen, kun ollaan Naton jäseniä, joka turvan takaa.  Kansallinen identiteetti ovat keskeisiä politiikan tekovälineitä Neuvostoliiton etupiiristä vapautuneissa maissa. Suorastaan koomista on, että konservatiivisuudessaan näiden maiden hallitukset ovat henkisesti lähempänä nykyistä autoritääristä Venäjää kuin useampia länsimaita. Ne näyttävät palaavan takaisin ”30- luvulle” Naton turvaamina.

 

Puola ja Unkari ovat eurooppalaisessa mitassa tärkeitä maita. Ne kyllä pysyvät unionissa, vaikka tukirahojaan menettäisivätkin. Unionin enemmistö pitää kiinni oikeusvaltioperiaatteesta. Keinot rahojen jakamiseen kyllä löydetään ja Puolan ja Unkarin elvytysrahoille on ottajia 25 muussa unionimaassa.

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu