Vastuu sijoituksesta kuuluu Marinin hallitukselle

Osakesijoittamisessa voi tulla ns. turkkiin. Ei siinä valittaminen ja vastuunpakoilu auta. Suomen valtio siinä missä yksityiset ovat sijoituksensa Fortumiin tehneet. Fortum Oyj toimii alalla, jonka on katsottu olevan yhteiskunnan toimivuudelle, niin tärkeä, että siinä on haluttu säilyttää kytky politiikkaan, lue valtioon. Uniperin enemmistöosakas joutuu luonnollisesti kärsimään pitkistä sopimuksista johtuvat tappiot.

Saksan valtio on tosiaan toiminut typerästi aiheuttaessaan sidoksen venäläiseen kaasuun. Kaasua ja hiiltä Saksassa on käytetty pitkään, synti on vanha. Vanhoja ovat myös Fortumin ja sen edeltäjien Venäjä-kytkyt. Ainakin ensimmäisestä atomivoimalasta alkaen, jos eivät pitempiäkin. Saksan valtiota ei kuitenkaan voi syyttää Fortumin Uniper-ostoksesta, joka osoittautui myrkkypilleriksi. Poliittinen todellisuus muuttuu nopeasti, mutta päättäjien päissä hitaammin.

Uniperin sosialisointi, muodossa tai toisessa, lienee edessä. Saako enemmistöomistaja, jonkunlaista korvausta on nyt se kysymys, joka kiinnostaa. Yhtiö kuuluu esittäneen, että Saksan valtio tyytyisi hiileen ja kaasuun, mutta vesi ja ydinvoima jäisi Fortumille. Pitäisi tällaista sopimusta suoranaisena voittona Fortumilla ja sen osakkaille. Tämä taitaa olla sellainen neuvotteluhaarukan yläraja, suoraan sanoen haaveilua.

Tappiota Uniperistä tulee ja se on kestettävä. Poliittinen johtopäätös on, että valtion omistuksista ei ole pidetty huolta kunnolla. Tämä on kotimainen asia ja hallitus vastatkoon, sillä sille valtion omaisuuden hoito lopulta poliittisesti kuuluu. Muu kuuluu taloushistorioitsijoille.

Nyt on kiire sillä tappiot, jotka kiertäen osuvat veronmaksajiimme kasvavat päivä päivältä.

Muuten, kevennyksenä. Areena loppui ajoissa. Puoluejohtajat ja ministerit eivät mitenkään porinoineen olisi pystyneet kilpailemaan kansalaisten mielenkiinnosta Haminan mursun kanssa.

+7
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu