Venäjä ja demokratia Valko-Venäjällä

Ensiksi pyydän anteeksi meillä käytössä olevaa epäkohteliasta nimeä Valko-Venäjä. Siten nimetty maa ei siitä itse pidä. Ongelma on sanassa Venäjä. Belarus on nimi, joka Minskissä nykyään hyväksytään Rus viittaa Venäjään, vaan sitä edeltäneisiin aikoihin. Vaikka viralliselle Suomelle Valko-Venäjä on edelleen maan nimi, niin ehkäpä näin epävirallisessa yhteydessä sopii jatkossa käyttää nimeä Belarus.

 

Lukashenkan Belarusin ja Venäjän välillä on hapera valtioliitto. Belarus on suhtautunut kielteisesti valtioliiton syventämiseen venäläisine sotilastukikohtineen.

 

Nyt Lukashenkan valta horjuu osittain juuri pidettyjen presidentinvaalien farssimaisen luonteen johdosta. Kuitenkin Lukashenkan ”Euroopan viimeinen diktaattorin” syrjäyttäminen tällä kertaa valkoisella värivallankumouksella tuskin on Venäjän mieleen. Demokratia Belarusissa saatetaan Moskovassa kokea vaaralliseksi. Se voi näet johtaa lähentymiseen EU:n ja Naton suuntaan.

 

Belarusin tilanne saattaa demokratian myötä ajautua samankaltaiseksi, ellei pahemmaksi kuin Ukrainan. Lukashenkan vastaisuus ei suinkaan merkitse kaikille kielteistä suhtautumista Venäjään. Belarusin pitäminen yhtenäisenä voi osoittautua hankalaksi. Venäjää imperiumi houkuttaa ja askeleet se palauttamisen suuntaan aiheuttavat huolta imperiumista irtautuneiden piirissä.

 

Maailmalla on paljon muitakin kiinnostuksen kohteita kuten korona, Yhdysvaltain presidentinvaalit, talous jne. Tilaisuus toimia imperialistiseen politiikkaan saattaa houkuttaa Moskovaa. kun tilaisuus näyttää avautuvan. Venäjän hallinnon suurimpana pelon aiheena on pidetty värivallankumouksia, joita se pitää lännen orkestroimina. Ehkäpä Venäjä suostuisi mielellään, valtioliittoon vedoten, tulemaan Lukashenkan avuksi.

 

 

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu