Venäjä valitsee idän

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoittaa, ettei Venäjä pidä enää suhteita yllä Euroopan unioniin Lavrov: Venäjällä ei ole enää suhdetta EU:hun, vain yksittäisiin EU-maihin | Yle Uutiset | yle.fi

Kuvaavaa on, että Naton kokouksessa, johon ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu, pöydällä on Venäjä. Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken ensi kertaa Naton kokouksessa, Venäjä-keskustelussa mukana Suomen Haavisto – Ulkomaat | HS.fi

Euroopan ja Venäjän tai oikeammin Lännen ja Venäjän suhteet ovat hyhmäiset ja ne tuskin sulavat ennen kuin valta Venäjällä vaihtuu. Suhteiden ongelmat liittyvät arvokysymyksiin molemmin puolin, niitä ei ole helppo ratkaista.

Tosiasia on, että Euroopan unionin valtioille ja myös muille eurooppalaisille maille Venäjä on vähemmän tärkeä kuin Euroopan unioni ja muut läntiset maat, myös kaupallisesti. Venäjä tarjoaa varmasti houkuttelevan markkinan ja edullisia raaka-aineita, mutta ei niillä länttä hajoteta.

Nato turvaa rauhan. Niin kauan kuin se on liittona uskottava, riski joutua sen kanssa konfliktiin hillitsee hurjimpiakin. Euroopan unionin yhteisen puolustuksen rakentaminen ja vaikkapa Suomen ja Ruotsin puolustusliitto ovat oikeastaan vain kosmeettista Naton täydentämistä.

Euroopan hylkääminen ja kääntyminen itään ja Kiinan puoleen on Venäjälle tappio. Kiinalle Venäjä on lähinnä raaka-aineiden toimittaja ja tarvittaessa sotilaallinen avustaja. Jääkiekkotermein Venäjä on vaarassa jäädä Kiinan farmijoukkueeksi. Kiinaan saattaa, jossain vaiheessa ruveta muistelemaan miten Venäjä on sitä historian varrella kohdellut, vaikka maat ovatkin luvanneet vanhat unohtaa.

+7
jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu