Vuosi päättyi sopimuksiin

Vuosi 2020 päättyi lopuillaan kahteen sopimukseen, EU:n ja Yhdistyneiden Kuningaskuntien väliseen kauppa- ja yhteistyösopimukseen ja EU:n ja Kiinan väliseen investointisopimukseen. Näkökulmasta riippuu kumpi sopimuksista jää vaikutuksiltaan merkittävämmäksi. Sopimuksilla on vielä hiukan matkaa ennen kuin ne saavat lopullisen muodollisen siunauksensa, mutta oletan niiden sen saavan. Tosin Kiinan sopimukseen liittyy poliittisia mutkia. Yhdysvallat ja omantunnonarat eivät siitä pidä Kiinan ihmisoikeuspuutteiden takia.

Suomi tuskin sopimuksen esteeksi asettuu, sillä meillä ei juuri ole ollut tapana reagoida ihmisoikeusrikkomuksiin muuten kuin vaikenemalla tai silloin kun olemme voinut piiloutua osaksi tarpeeksi suurta kansainvälistä kuoroa. EU:n solmima sopimus on ainakin paperilla myös ihmisoikeusmielessä oikeansuuntainen, vaikka autoritäärisen maan kanssa tehtyihin sopimuksiin liittyy aina vahvaa epävarmuutta.

Kaupankäynnin kannalta Kiina on Suomelle tärkeämpi kumppani kuin Yhdistyneet Kuningaskunnat. Jälkimmäisen merkitys onkin suuremalta osin muualla.  Kauppa- ja yhteistyösopimus ei ole sellainen YYA-sopimus, jonka kaltainen sen mieluusti toivottaisimme olevan. Sen pohjalta ja Nato huomioon ottaen voidaan kuitenkin kaikenlaista rakentaa kahdenvälisesti unionin puitteissa maitten välillä. Vakavampi asia Suomen kannalta on, että olemme pitkään nojanneet liiaksi yksipuolisesti englanninkieliseen maailmaan. On aika jälleen ”avata ikkunat Eurooppaan”. Jos haluamme toimia ja ennen kaikkea myydä tavaroitamme ja palvelujamme sisämarkkinoilla kielitaitojamme on syytä monipuolistaa, emme voi jäädä netin käännösohjelmien varaan.

Euroopan Union ja Kiinan välinen sopimus on ensimmäinen testi unioni ja USA:n uuden Bidenin hallinon välisille suhteille. Trump on aikaan saanut sen, että unionin oma kansainvälispoliittinen rooli on vaatimattomasti, mutta kumminkin, itsenäisemmäksi. Investointisopimus on yksi merkki tästä. Silti itsenäinen politiikka on uskottavaa vain, jos sen harjoittajalla on hampaat. Tässä suhteessa Naton rooli sitoo unionin Yhdysvaltoihin.

Kiinalle Euroopan unioni on lähinnä merkittävä markkina-alue. Kun Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet ovat nyt heikoilla läheisemmät suhteet unioniin saattavat houkuttaa myös näpäytyksenä USA:n suuntaan.

 

 

 

 

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu