Xi, puoluekokous ja Venäjä

Kiinan kommunistinen puolue valmistautuu 16 lokakuuta alkavaan puoluekokoukseensa. Venäjästä on nyt tulossa mahdollinen mutka pääsihteeri Xi Jinpingin tavoitteelle saada jatkoa uralleen. Mahdollisesti jopa uusi hienompi titteli, joka Kiinassa on puheenjohtaja. Yleisesti epäillään Xin himoitsevan aikanaan Maolle kuulunutta titteliä. Mitä tekemistä Venäjällä on Kiinan kommunistisen puolueen kokouksen mahdollisen kulun kanssa.

 

Kiina korostaa politiikassaan harmoniaa eli sopusointua. Käytännössä se näyttää tarkoittavan, ettei Kiinan kommunistisen puolueen tavoitteita sovi häiritä sen paremmin kotoisten kuin ulkoistenkaan voimientoimesta. Harmonian turvaamista Kiinan valtapiirissä harjoitetaan kovin ottein ainakin Sinkiangissa, Tiibetissä. Laajenemispyrkimyksiä on ainakin Etelä-Kiinan merellä. Tärkein harmonisoitava Pekingille lienee Taiwan. Harmoniaansa Kiina levittää silkkiteitään niin pitkälle, kun sen voimat yltävät, siis tosi pitkälle esim. Venäjän eteläisissä naapureissa Keski-Aasiassa.

 

Kiinan ja Venäjän lähestymistä on vapaassa maailmassa katseltu kauhulla. Kiinalle ydinasevalta Venäjä tuntui hetki sitten olleen hyvä liittolainen, kun maa on ajautunut Taiwanin asiassa vastakkain USA:n kanssa. Halpa öljy ja kaasu kelpaa ja sotaharjoitellakin voidaan, jos muuta ei vaadita ja Kiinan etuja ei haitata. Kiinan ja Venäjän ystävyyden rajat alkavat olla lähellä, Putinin laajentaessa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Puoluekokoukseen valmistautuvalle Xille tilanne on vähintään kiusallinen. Paitsi, että Venäjä rikkoo sodallaan sopusointua, sen sota sujuu ainakin nyt surkeasti.

 

Ydinsodalla uhkaileva ystävä, joka rikkoo harmoniaa sen kun kerkeää ei ole sellainen ystävä, jota Kiina tarvitsee edes suojattivaltiokseen. Asema, jollainen Venäjän asema Kiinaan nähden oli menossa.

 

Kiinan on nyt moittinut Venäjää sodan kiihdyttämisestä. Saa nähdä joutuuko Xi Jinping, jonka politiikkaa läheisyys Putinin kanssa oli maksamaan virheestään lokakuun kokouksessa vai tyydytäänkö kiinalaisten ystävyys palauttamaan tuttavuuden asteelle.

 

Kiinan puoluekokousta kannattaa seurata, sillä sen tekemillä ratkaisuilla on globaaleja seurauksia myös naapuriamme ajatellen. Ilman Kiinaa Venäjä on todella yksin.

+8
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu