Yhdessä vai erikseen?

Pitäisikö Venäjä kohdata yhdessä vai erikseen? Venäjälle malli, jossa korostuu kahden välinen kansakäyminen jäsenvaltioiden ja sen välillä sopii hyvin. EU:n ja Venäjän huippukokous olisi vahvistanut ennen kaikkea unionin asemaa ulkopoliittisena toimijana. Mitään suuri tuloksia huippukokouksesta tuskin olisi tullut, mutta keskusteluyhteys on tärkeää ja myös se millaista painoa keskustelevat osapuolet edustavat.

 

Voi olla, että osa jäsenmaista on kokemuksesta omaksunut inhorealistisen käsityksen Venäjästä, ainakin sen nykyisestä hallinnosta, ja haluaa harjoittaa venäjäpolitiikka, pikemminkin Naton kuin Euroopan unionin kautta.

 

Yhdysvallat odottaa Euroopan unionista kumppania ei vain Venäjän, vaan myös Kiinan suhteen. Miten, jos unioni ei pysty toimimaan yhdessä Venäjän osalta se pystyisi toimimaan yhdessä suhteessa Kiinaan? Monille unionimaille Kiina on paljon Venäjää kiinnostavampi ongelma.

 

Venäjälle ei kutsua huippukokoukseen esitetty, voi olla, ettei se unionin kanssa edes tahdo keskustella, vaan mieluimmin odottaa yhä laajempaa hajaannusta unionin riveissä. Sen seurauksena saattaa kuitenkin olla, että Naton merkitys eurooppalaisia valtioita yhdistävänä välineenä entisestään kasvaa ja se tuskin olisi Moskovan mieleen,

 

 

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu