Yksi murhattu oire yleisemmästä ongelmasta

Yksittäistapaus on usein ensimmäinen selitys viranomaisilta, jos tapahtuu sellaista, jota ei pitäisi tapahtua. Selitysmalli nousi esiin, kun Suomesta turvapaikkaa hakenut ja sen saamatta jäänyt murhattiin lähes välittömästi Irakiin paluun jälkeen. Nyt palautukset Irakiin, rikollisia lukuun ottamatta on keskeytetty. Ajallinen yhteys on ainakin olemassa. Yksittäinen tapaus toi esiin tarpeen tarkastella turvapaikkapolitiikkamme.

 

Turvapaikkapolitiikkaan vaikuttavat monet tekijät kansainvälisten sopimusten ja omien lakiemme lisäksi. Päätökset turvapaikasta perustavat ratkaisevalta osiltaan tulkintaan onko henkilö uhattu ja onko maa, johon hakija mahdollisesti palautettaisiin turvallinen.

Voi kysyä kuinka vahvalla pohjalla tulkinnat ovat, jos niiden tekemiseen tarvittavien tietojen on viranomaistemme osalta heikosti resursoitu. Lähetystöverkkomme on harva. Tiedon saanti on usein toisen käden varassa.

 

Yleinen ilmapiiri vaikuttaa sekin päätöksentekijöihin myös virkamiehiin niin, että lain pykäliä tulkitaan kuhunkin aikaan sopivalla tavalla, mahdollisesti tiedostamatta, mutta mahdollisesti myös ylempien ohjeesta. Tällaista voi pitää luonnollisena maantapana, mutta turvapaikkapäätösten yhteydessä maantapa voi johtaa tragedioihin.

 

Epäilemättä maahantulovirasto tarvitsee lisää rahoitusta. Ylilyönnit turvapaikanhakijoiden oikeuksiin tehtyihin rajoituksiin on nekin korjattava.

 

Tärkeintä olisi yhteisen Euroopan unionin turvapaikkapolitiikan ja siirtolaispolitiikan aikaansaaminen. Se voi olla nykyisessä ilmapiirissä vaikeaa, Tästä osoituksena oli ulkoministerimme toteamus, etteivät eurooppalaiset ole valmiita palauttamaan kotimaahan tuomittavaksi jihadismista epäiltyjään kansalaisiaan. Kuvitelma kansainvälisen tuomioistuimesta Syyriaan tai Irakiin tuomitsemaan meikäläisiä jihadisteja ja heidän vaimojaan on suoraan sanoen naiivi ja syyttömien lasten osalta suorastaan raaka.

 

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu