Yksittäistapaus vai konsulteille kissanpäivät?

Metsäteollisuuden irtautuminen nykyisestä sopimusjärjestelmästä näyttää herättäneen huolta. Metsäteollisuuden firmat, isot sellaiset, ja niissä järjestäytyneet työntekijä kyllä kykenevät neuvottelut hoitamaan, eikä patruunoita kannata lakoilla juuri painostaa. Isoimmat yritykset hakevat jo suurimman osan voitoistaan sieltä mihin Paperiliiton tai AKT toimet eivät ylety. Huolta kannattaa sen sijaan kannattaa pienemmistä yrityksistä.

 

Jos tauti leviää metsäteollisuudesta ongelmissa ovat yritykset ja työntekijät, joilta puuttuu kokemus sopimustoiminnasta. Varmasti työnantaja ja työntekijäpuolen järjestö ohjeistavat voimavarojensa mukaan jäseniään, mutta sellaisia työpaikkoja on paljon, jotka eivät kuulu sopimuksia tekeviin työnantajayhdistyksiin ja joiden työntekijöiden järjestäytyminen on hajanaista ja jopa harvaa. Ongelmaksi muodostuu se, että sopimustoiminta on sekin erikoisala, johon kaikilla työnantajilla ei ole kiinnostusta, eikä kaikilla haluakaan.  Tässä on paikka konsulteille rahastaa. Uskon että moni työnantaja ulkoistaisi palkoista ja työehdoista sopimisen.

 

Nykyisen järjestelmän hyvä ja huono puoli on siinä, että alasta riippuu, millaista työehtosopimusta tulisi vähintään noudattaa. Paremmat ehdot voivat yritys – ja yksilötasolla olla, mutta eivät huonommat. Näin ainakin teoriassa, itse elämä on toinen juttu.

 

En usko, että jos asetetaan vastakkain paikallisen sopimisen laajentaminen ja liittotason sopimustoiminnasta luopuminen, että liittojen sopimuksista kokonaan luovuttaisiin. Nykyiset sopimukset palvelevat työnantajia. Useilla aloilla ei ole juuri palkkakilpailua, muista työehdoista puhumattakaan. Kuvitellaanpa, mitä tapahtuisi, jos esim. kuntapuolella luovuttaisiin nykyisestä järjestelmästä, Palkkakilpailu kuntien välillä saattaisi suorastaan roihahtaa, ainakin pätevyyttä vaativilla tehtävissä, joissa on pulaa työvoimasta. Niitä kuntapuolella riittää. Ei ole syytä uskoa, että julkinen puoli metsäteollisuutta lähtee seuraamaan. Tuskin moni työnantajayhdistys yksityiseltä puoleltakaan.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu