Yle kysyi Kiina vastasi
Ylen toimittaja näyttää kyselleen Kiinan ulkoministeriön edustajalta kantaa pääministeri Sanna Marinin twiittiin. Ulkoministeriön edustaja vastasi kutsumalla Suomen hallituksen vierailemaan Xinjiangiin. Tosin sinne ei kaivata ketään, joka etsii syyllisisiä ennakkokäsityksiään vahvistamaan. Yle kysyi Sanna Marinin ketään, ja Kiina lähetti viestin pääministerille ja Suomen hallitukselle: Tulkaa käymään Xinjiangissa | Yle Uutiset | yle.fi
Ylen kysymys oli kovin suomalainen, ”mitäs tykkäsitte meidän twiitistä”. No, ainakin viimeistään nyt twiitti huomattiin, mutta ulkoministeriön edustajan hiukan alentuvan sävyinen vastaus jäi mieleen, Moni kiinankauppias pistää kädet ristiin, että vastaus jää viimeiseksi Kiinan reaktioksi meidän pääministerimme viestiin.
Marinin viesti pulpautti esiin, erään suomalaisen ulkopolitiikan hoidon piirteen. Isoista asioista ei tahdota puhua ja viestiä avoimesti, vaikka avoin keskustelu ulkopolitiikasta kotimaassa sitä kaipaisi. Tämä taitaa olla sellainen sukupolvikysymys. Siltä se ainakin näyttää Tasavallan Presidentin kerrottua omasta keskustelustaan Kiinan johtajien kanssa. Kekkonen muistaakseni sanoi, että jos pitäisi valita jommankumman sisäpolitiikan, vai ulkopolitiikan olevan sekaisin, niin olkoon se sisäpolitiikka. Minusta tässä oli jotain samaa. Kovin eurooppalaiselta se ei enää tunnu. Ehkä nuorempi polvi on nyt astumassa ulos piilopirtistä. Mitä siitä se seuraa sen saamme kokea.
Itse asia Xinjiangin tilanne on ollut jo pitkään tiedossa. Jos Kiina olisi Venäjä boikotteihin olisi jo aikaa sitten ryhdytty. Boikotien kohdentamiset ovat sidottuja kohteen painoarvoon, ja Kiinalla sitä on runsaasti. En ole huomannut, että me EU:n jäsenvaltiona olisimme siltä Kiinan asettamista boikottiin vaatineet. Voi hyvinkin olla, että Bidenin valtaantulo saa aikaan sen, että EU:n halu reagoida myös pakottein Kiinan toimiin syntyy ja sitten mekin joudumme pohtimaan uudemman kerran kaupan ja ihmisoikeuksien suhdetta. Silloin se olisi helpompaa kuin toimia yksin pienenä maana käydä Kiinaa vastaan.
Kiinan kutsuun tulisi reagoida positiivisesti. Näkemys tarkentuisi tilanteesta joka tapauksessa. Sanna Marin on samalla tavalla journalistien tiedonvälityksen varassa kuin kaikki muutkin eivätkä monet niistä journalisteistakasn ole käyneet Xinjiangissa. (Olen itse käynyt siellä 15 vuotta sitten.)
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltain varapresidentti Henry A Wallace käväisi aikanaan Kolymassa yllättyi positiivisesti hänelle tarjotusta näkymästä. Kyseisesti vankila-alueesta on nyttemmin paljonkin toisenlaista tietoa saatavilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan mieto reaktio on myös aikansa ilmiö. Vain leppoisaa syytösten väistelyä, sen sijaan että teatraalisesti loukkaannuttaisiin syytöksestä, menneiden vuosikymmenten tyyliin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jostain kummallisesta syystä ulkomaiset investoinnit Kiinaan kasvoivat vuodesta 2019 vuoteen 2020 yli 23%.
Ilmoita asiaton viesti