Yle kysyi Kiina vastasi

Ylen toimittaja näyttää kyselleen Kiinan ulkoministeriön edustajalta kantaa pääministeri Sanna Marinin twiittiin.  Ulkoministeriön edustaja vastasi kutsumalla Suomen hallituksen vierailemaan Xinjiangiin. Tosin sinne ei kaivata ketään, joka etsii syyllisisiä ennakkokäsityksiään vahvistamaan. Yle kysyi Sanna Marinin ketään, ja Kiina lähetti viestin pääministerille ja Suomen hallitukselle: Tulkaa käymään Xinjiangissa | Yle Uutiset | yle.fi

 

Ylen kysymys oli kovin suomalainen, ”mitäs tykkäsitte meidän twiitistä”. No, ainakin viimeistään nyt twiitti huomattiin, mutta ulkoministeriön edustajan hiukan alentuvan sävyinen vastaus jäi mieleen, Moni kiinankauppias pistää kädet ristiin, että vastaus jää viimeiseksi Kiinan reaktioksi meidän pääministerimme viestiin.

 

Marinin viesti pulpautti esiin, erään suomalaisen ulkopolitiikan hoidon piirteen. Isoista asioista ei tahdota puhua ja viestiä avoimesti, vaikka avoin keskustelu ulkopolitiikasta kotimaassa sitä kaipaisi. Tämä taitaa olla sellainen sukupolvikysymys. Siltä se ainakin näyttää Tasavallan Presidentin kerrottua omasta keskustelustaan Kiinan johtajien kanssa. Kekkonen muistaakseni sanoi, että jos pitäisi valita jommankumman sisäpolitiikan, vai ulkopolitiikan olevan sekaisin, niin olkoon se sisäpolitiikka. Minusta tässä oli jotain samaa. Kovin eurooppalaiselta se ei enää tunnu. Ehkä nuorempi polvi on nyt astumassa ulos piilopirtistä. Mitä siitä se seuraa sen saamme kokea.

 

Itse asia Xinjiangin tilanne on ollut jo pitkään tiedossa. Jos Kiina olisi Venäjä boikotteihin olisi jo aikaa sitten ryhdytty. Boikotien kohdentamiset ovat sidottuja kohteen painoarvoon, ja Kiinalla sitä on runsaasti. En ole huomannut, että me EU:n jäsenvaltiona olisimme siltä Kiinan asettamista boikottiin vaatineet.  Voi hyvinkin olla, että Bidenin valtaantulo saa aikaan sen, että EU:n halu reagoida myös pakottein Kiinan toimiin syntyy ja sitten mekin joudumme pohtimaan uudemman kerran kaupan ja ihmisoikeuksien suhdetta. Silloin se olisi helpompaa kuin toimia yksin pienenä maana käydä Kiinaa vastaan.

jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu