Suomen talous ajautuu kaaokseen !

Sen lauluja laulat sen leipää syöt 16-vuotta
Ei aika mennyt koskaan palaa.     
Nokian menestys loi aikoinaan valheellisen kuvan meidän kilpailukyvystä. Se oli hetken aikaa vain satumaista onnea. Nokian alamäki alkoi 2007 jolloin samaan aikaan kun Tupo ratkaisut tehtiin, tulosta ei tullutkaan. Romahtamisen seurauksena alkoi alamäki jota on kestänyt16- vuotta uutta ihmettä on odotettu. Velkaa otettu ja ihmetelty kun sitä onnea ei enää tulekaan.
”Väkisinkin tulee mieleen arkkityyppinen suomalainen tango: siinä mies on kerran saanut mutta jää laulussa vaikertaen odottamaan lopulta yksin morsmaikkua kuutamoiselle rannalle, muistellen kaihoten aikaa joka ei palaa.”
Liittokierroksella Tupo 2007 liitot lähtivät kilpailemaan toistensa kanssa palkkojen nimelliskorotuksista, vaikka seurauksena olisi inflaation karkaaminen. Tällä kertaa työmarkkinapoliittisesti täysin impotentti hallitus vielä antoi inflatorisella finanssipolitiikallaan lentävän lähdön palkkainflaatiolle eikä kukaan huolehtinut kansantalouden kokonaisuuden edusta.
SUOMEN talous on ollut 16-vuotta alijäämäinen.
Ero muihin Eu :n Pohjoismaihin on syntynyt vuoden 2008 jälkeen, jolloin Suomen julkinen talous on joka vuosi ollut alijäämäinen.
Julkinen sektori on paisunut ylisuureksi suhteessa yksityiseen sektoriin. Olemme EU:n nettomaksaja ja tekemämme mittavat sitoumukset rasittavat taloutta. Olemme ylivelkaantunut kansantalous, jonka talous on polkenut paikoillaan 16 vuoden ajan. Olemme jääneet kaikilla talouden mittareilla jälkeen verrokkimaistamme.
Pohjoismaat jakautuvat yhä selvemmin kolmeen kastiin, ja Suomi on näistä kasteista kehnoimmassa BKT :sta Suomen julkinen velka oli vuoden 2023 lopussa 73,3 % suhteessa BKT:hen. Ruotsi 32.9, Tanska 29.8 , (BKT, bruttokansantuote, markkinahintaan on kotimaisten tuotantoyksiköiden tuotantotoiminnan lopputulos.)
Poliittisilta päättäjiltä on puuttunut oikea tilannekuva. Politiikka on ollut edunvalvontaa, poukkoilevaa ja riitaista. Vanhat ideologiat estävät järkevien päätösten tekemisen.
Kun valtion menot ovat tuloja suuremmat, valtio velkaantuu. Eduskunta päättää velanoton tarpeesta ja määrästä valtion vuosittaisessa talousarviossa. Valtion velka on siis vielä kattamatta oleva, tulot ylittäneiden menojen määrä on tullut 16-vuoden ajalta.
VM:n budjettiehdotus vahvistaa peruskuvaa. Korkeammasta julkisesta velkatasosta tulee pysyvä asiantila. Ei ole realistista ennustaa, että velkatasoa tullaan alentamaan seuraavana vuosikymmenenä. Velkatason alentuminen vaatisi kasvuihmeen, jota ei näkyvissä.
Seuraukset:
Ei velalla eläminen ole hyvä asia , nyt sitä velkaa joudutaan maksaa takaisin EU ei anna ilman ehtoja enää lainaa 60 BKT on ylittynyt ollaan jo 73,3 BKT viimeisen 10 vuoden aikana on otettu velkaa 100 miljardia BKT ei ole kasvanut Velka kyllä nyt 204 miljardia .Kansantalous ei ole noussut 16 vuoteen. Vuosien aikana julkisen sektorin palkankorotukset on tehty velkataloudessa joka on vaan lisännyt velkaa. Samalla on jouduttu perusturvan tasoa nostaa että heilläkin eläminen onnistuu NYT tätä on vaikea purkaa olemme kaikki riippuvaisia tästä velasta elämisestä.
Tuo aktiivimalli 2016 on hallituksien ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty, ja itse asia vyörytetään työttömän harteille. Jos koko sopimus- järjestelmän tulonjako mahdollistaa suurtyöttömyyden, sekä syrjäytymisen- on järjestelmässä paha valuvika. Ruvetaan siis puhumaan numeroiden ja prosenttien sijaan poliittisista arvoista

YLE uutiset 13.4.2024 Etenkin kännykkäteollisuuden romahdus on nimetty syypääksi suomalaisen tuo.
Mitä oikein on tehty?
On toimittu suhteellisesti ja absoluuttisesti ottaen typeryyksiä.
Miten tuonkaltainen typeryyksien tekeminen on ollut mahdollista?
On toimittu typerästi, koska olemme typeriä. Lisäksi olemme lyhytnäköisiä ja laumasieluja. Lisäksi tällainen vastuuttomuus kuuluu poliittisen toiminnan logiikkaan. On kivempi antaa kuin ottaa. On kivempi luvata kuin kertoa ”mitä pitää tehdä”. Olemme eläneet kollektiivisen harhan vallassa.
Eräänlaista huippua tässä kollektiivisessa harhassa edustaa se, melko laajaksi osoittautunut tahto, että tätä samaa suuntausta pitää jatkaa.
Miksi ekonomistit eivät ole nousseet barrikadeille?  Ovatko hekin olleet sokeita?
On korkea aika esittää kontrafaktuaalinen kysymys.
Se kuuluu: Miten olisi pitänyt tehdä?
Tähän on helppo vastata: Olisi pitänyt elää käytettävissä olevien varojen mukaisesti.
Velaksi eläminen ei ole hyvä tapa elää. Suomen kansantalouden näkymät eivät ole olleet hyvät. Tiedossa on jo pitkään ollut:
Huoltosuhteen heikkeneminen (demografia),
Kansainvälisen markkina-aseman ja kilpailuedellytysten heikkeneminen (globalisaatio, vaihdannan ilmiöt) ja
Mukavuusavusteisen yhteiskunnallisen järjestelmän omatoimisuutta suhteellisesti alentavat efektit ja omavastuisuuden ohentunut läsnäolo sosiaalisessa puhunnassa ja käytännössä.
Lisätyistä tuotannontekijöistä (velkaraha) huolimatta BKT ei ole kasvanut.
Nahkealta näyttää horisonttiin asti, ja kauas horisontin taaksekin.
Olemme eläneet:
Ikään kuin olettaen, että ”hyvät päivät” palaisivat (happy days are here again -tyyliin) on otettu syömävelkaa, niin yksilö kuin yhteisötasollakin. On eletty oraitten päälle. Oraitten, joita ei ole edes kylvetty.
Olisi ajoissa tartuttu ongelmaan MUTTA -asiantuntijat ”kenen lauluja laulat sen leipää syöt
JairiPalonen
Sitoutumaton Kokkola

Työura yksityinen sektori ay-aktiivina sekä luottamusmiehenä
Eläkeläinen 76 v kiinnostus yhteiskunnalliset asiat, liikunta harrastukset kalastus, marjastus sekä vapaaehtoistyö lähinnä ADHD/perheitten sekä nuorten ehkäisemistyössä.
2000-luvulla ADHD-liiton ray:n rahoittaman projektin puheenjohtajana kolme vuotta .
Vaikka tieto ja totuus voivat lisätä tuskaa, ennen kuin niitä oppii käsittelemään, ovat ne kuitenkin oikeudenmukaisen yhteiskunnan kehittymisen kannalta välttämättömyys ja samoin ainoa todellisen mielenterveyden lähde.
"mottoni älä ulkoista omaa ajatteluasi oman ajattelun ulkopuolelle "

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu