Hyvinvointialueitten purkutalkoot !
(Sitran tutkimuksesta ) ”Demokratia merkitsee keskusteluihin osallistuneille lähtökohtaisesti positiivisia asioita: turvallisuutta, osallisuutta ja kuulluksi tulemista, äänestämistä ja vaikuttamista, vapautta ja enemmistön valtaa.
Samalla tunnistettiin enemmistödemokratiaan kohdistuvia uhkia: se voi kääntyä itseään vastaan, jos hiljaisia ei kuunnella.
Demokratian ja vapaan kansalaisyhteiskunnan arvo nousee erityisellä tavalla näkyviin kriisien ajassa. Demokratian puolustusdialogit kiinnittyvät osaksi kansallista henkistä kriisinkestävyyttä tilanteessa. Dialogit luovat kansalaisille paikkoja kokoontua yhteen käsittelemään rakentavalla tavalla kokemuksiaan ja näkemyksiään demokratiasta. Yhteen tuleminen, toisten kuunteleminen ja asioiden syvällinen pohtiminen on osa demokraattista elämäntapaa. Ennen kaikkea dialogit tuottivat arvokasta kokemustietoa siitä, miten kansalaiset eri puolilla Suomea ja myös muualla maailmassa kiinnittyvät demokratiaan ja kokevat sen tilan.
Demokraattinen yhteiskunta elää ja kehittyy. Mitä kattavammin saamme keskusteluun mukaan erilaisia ihmisiä ja erilaisia ääniä, sitä paremmat keinot meillä on puolustaa demokratiaa nyt ja tulevaisuudessa ”
Jossain on kyllä pahasti epäonnistuttu.
Yhteiskunnassamme tuntuu vallitsevan henkisen pahoinvoinnin aikakausi. Masennusta, työkyvyttömyyttä, nuorten yhä kasvava syrjäytyminen . Syitä on varmasti monia, mutta niiden taustatekijät ovat peräisin yhteiskunnallisista trendeistämme kuten jatkuvan kasvun sairaalloinen tavoittelu, arvojen katoaminen, yhteisöllisyyden murentuminen.
Mitä maksaa yhteiskunnalle ihmisten lisääntyvä henkinen pahoinvointi, uupumus, massatyöttömyys sekä työkyvyttömyyteen johtuva loppuun palaminen? Mitä maksaa kiusaaminen kouluissa ja työpaikoilla, välinpitämättömyys, yksinäisyys ja siitä aiheutuva, kiihtyvä nuorten väkivalta sekä syrjäytymisen kierre?
Myös uudet PISA tulokset antavat huolen aihetta.
Jatkuvan kasvun paine on viime vuosikymmeninä muuttanut työmaailmaa voimakkaasti. Yhä vähemmällä henkilökunnalla pitäisi saavuttaa yhä kovempia tuloksia. Tämä näkyy selvemmin hoitoalalla jotka tekevät arvokasta työtä, loppuun palaminen ja eläkkeelle joutuminen näkyy tilastoissa.
On syntynyt valta aukko poliittiselle kentälle
Politiikan pelikentälle on syntynyt tilaa värikkäille ja tavanomaisesta poikkeaville yrittäjille.
Suuret ihmisjoukot ovat kokeneet 2000-luvun huolestuneisuuden tai ahdistuksen aikakautena. Vaalitutkimukset kertovat, että keskeisiä huolenaiheita ovat taloudellinen epävarmuus, terrorismi ja sisäinen turvallisuus sekä sosiaaliseen maahanmuuttoon liittyvät ongelmat. Suuret puolueet ovat kuitenkin sivuuttaneet ongelmat tai tarjonneet niihin riittämättömiä ratkaisuja.
Myös vanhat valtapuolueet ovat menettäneensä yhteyden laajempaan yleisöön. Keskinäinen luottamus on heikentynyt kansa ei luota edustajiinsa, jotka puolestaan pelkäävät kannattajiensa äänien menettämistä sekä reaktioita.
Suomen julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on vain 20 prosenttia, mutta sen osuus kaikista työllisistä on poikkeuksellisen suuri, lähes 30 prosenttia. Toisin sanoen julkinen sektori on liian suuri. Itse asiassa se on EU- ja OECD-maiden suurimpia suhteessa talouden kokoon uudistuksia ei saada aikaan joka estäisi jatkuvan velkaantumisen.
Suomen kansantalous ei ole noussut 15-vuoteen.
Saavutetut edut lisäävät työmotivaatiota, mutta niiden kiristäminen voi mennä ikävällä tavalla tunteisiin. Vakiintunut käytäntö sitoo työnantajaa, mutta oikeuskäytännön tulisi noudatella maalaisjärkeä myös työntekijän suuntaan.
Suomella on uhka jäämässä EU:n tarkkailuluokalla- elintasoa on pidetty velkarahalla.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Aki Kangasharju on todennut Taloussanomien haastattelussa, että mitä velkaisempi maa, sitä hitaampaa on talouskasvu ja sitä vähemmän on tarvittaessa tilaa elvyttää, ja sitä enemmän menee myös rahaa korkomenoihin.
Jos koko Tupo sopimus- järjestelmän tulonjako mahdollistaa velkaantumisen ja suurtyöttömyyden, sekä syrjäytymisen sekä hyvinvointi palvelujen yksityistämistä. Suuresta rahoitusvajeesta selvitäkseen alueet joutuvat tekemään nyt mittavia menoleikkauksia joka tarkoittaa yt neuvotteluja irtisanomisia sekä lomautuksia Tämä myös tarkoittaa usealla alueilla myös lähipalveluiden vähentämistä silloin TUPOSSA on paha valuvika.
Kommentit (0)