Kaikille jotakin hinnalla millä hyvänsä

Hallitus päätti : Lisää pakkoruotsia peruskouluun.
Budjettiriihen yhteydessä hallitus päätti, että B1-kieleen tulee yhden vuosiviikkotunnin lisä.
Suomenkielisten ja koko yhteiskunnan edut vaativat nykyistä suvaitsevampaa ja joustavampaa kielipolitiikkaa
Kouluopetuksen rajaaminen kahteen kansainvälisesti mitättömään kieleen (suomi, ruotsi) on paremminkin nurkkakuntaista, ei avautumista kansainvälisyydelle.
Pakollinen ruotsi on pois kaikista muista oppiaineista sekä teknologisesta kehityksestä. Kumpi on tärkeämpää: ruotsin kielen taito vai maailmankaikkeuden ymmärtäminen?
Mielipiteitten mukaan suurin osa kansasta muuttaisi ruotsin kielen valinnaiseksi muihin sitä tärkeämpiin kieliin nähden. Valinnaisuutta puoltaa sekin, että kielellisesti heikoimpien oppilaiden, joita on 10-15 prosenttia kaikista, taidot lukemisessa ja kirjoittamisessa jäävät liian heikoiksi toisen asteen opiskeluvalmiuksien kannalta.
Tämä on omiaan edistämään peruskoulun jälkeistä syrjäytymistä. Näille oppilaille tulisi tarjota ruotsin tai muun oppilaalle vieraan kielen asemesta mahdollisuus tehostettuun äidinkielen oppimiseen.
Ovatko suomalaiset ja muut EU-kansalaiset – kuten riikinruotsalaiset – yhdenvertaisessa asemassa toisen asteen opiskelijoina Suomessa. Ahvenanmaalaisilla ei ole ollut pakkosuomea peruskouluissaan vuodesta 2007 lähtien. Opiskelijat käyvät suomessa opiskelemassa ja menevät ruotsiin töihin-laskun maksaa suomalaiset veronmaksajat.
Kuntaliiton kielibarometri osoittaa, että yli vuosikymmenien jatkuneen pakkoruotsin jälkeenkin ruotsinkieliset palvelut ovat heikolla tasolla monessa kaksikielisessä kunnassa.
Pakkoruotsi on osoittautunut toimimattomaksi sekä kalliiksi ratkaisuksi, joten olisi aika luopua siitä ja siirtyä toimivampiin ratkaisuihin.
+1
JairiPalonen
Sitoutumaton Kokkola

Vaikka tieto ja totuus voivat lisätä tuskaa, ennenkuin niitä oppii käsittelemään, ovat ne kuitenkin oikeudenmukaisen yhteiskunnan kehittymisen kannalta välttämättömyys ja samoin ainoa todellisen mielenterveyden lähde.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu