Miten ammattiyhdistysliikkeet ovat onnistuneet tuomaan hyvinvointia suomeen 2000-luvulla.

VM:n budjettiehdotus vahvistaa peruskuvaa. Korkeammasta julkisesta velkatasosta tulee pysyvä asiantila. Ei ole realistista ennustaa, että velkatasoa tullaan alentamaan seuraavana vuosikymmenenä. Velkatason alentuminen vaatisi kasvuihmeen, jota ei näkyvissä.
Miten ammattiyhdistysliikkeet ovat onnistuneet tuomaan hyvinvointia suomeen 2000-luvulla.
Ammattiyhdistysliike voi vaikuttaa talouteen monin tavoin. Tässä muutamia esimerkkejä:
  1. Palkkaneuvottelut ja työehtosopimukset: Ay-liikkeen keskeinen tehtävä on neuvotella työehtosopimuksia työnantajien kanssa. Nämä sopimukset määrittävät palkat, työajat, lomaoikeudet ja muut työntekijöiden oikeudet. Sopimusten kautta vaikutetaan suoraan työvoimakustannuksiin ja yritysten toimintaedellytyksiin.
  2. Työrauha ja lakot: Ay-liike voi järjestää lakkoja tai työtaistelutoimenpiteitä, mikä voi vaikuttaa yritysten toimintaan ja talouteen. Lakot voivat keskeyttää tuotannon, aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja vaikuttaa yritysten maineeseen.
  3. Työhyvinvointi ja tuottavuus: Ay-liike pyrkii parantamaan työntekijöiden olosuhteita ja hyvinvointia. Tämä voi vaikuttaa suoraan työntekijöiden tuottavuuteen ja sitä kautta yritysten tulokseen.
  4. Sosiaaliturva ja veropolitiikka: Ay-liike voi vaikuttaa yhteiskunnan sosiaaliturvaan ja veropolitiikkaan. Esimerkiksi vaatimukset paremmasta työttömyysturvasta tai progressiivisemmasta verotuksesta voivat vaikuttaa talouden tasapainoon.
On tärkeää huomata, että ay-liikkeen vaikutus talouteen voi olla monimutkainen ja riippuu monista tekijöistä, kuten poliittisesta ilmapiiristä, talouden tilasta ja työmarkkinoiden dynamiikasta.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Miten edelliset hallitukset sekä AY-liikkeet ovat onnistuneet tuomaan hyvinvointia suomeen.
Muut Pohjoismaat eivät ole rakentaneet hyvinvointiaan velanotolle, ei ainakaan valtion velanotolle. Meillä on hyvinvointivaltion menot mutta ei tuloja sen maksamiseen.
Hyvinvointivaltio ei toimi ilman pääomaa. Jatkuva velkaraha ja verotus eivät turvaa hyvinvointia Siksi hyvinvointivaltion palvelut ja etuudet rapautuvat. Lisäksi kun ei ole talouskasvua velkaraha liikkuu taskusta toiseen. Julkisen sektorin ( ostovoima )palkankorotukset jotka tehdään velkatalouteen lisäävät vaan valtion velkaa ja lisäävät perusturvan kestämättömälle pohjalle sekä entisestään lisäävät köyhyyttä sekä ruokajonoja.
Hyvinvointivaltio on rakennettu ajatukselle, että valtiot voivat ottaa velkaa rajattomasti ja käyttää tätä velkaa kansalaistensa etuuksiin. Tämä automatiikka on puolestaan perustunut siihen, että aika ajoin on tehty devalvaatio. Mutta EU:n yhteisen valuutta-alueen ja Euron perustamisen myötä devalvaation mahdollisuus lopullisesti ja peruuttamattomasti poistui.”
Olemme ylivelkaantunut kansantalous. Talous on polkenut paikoillaan 16 vuotta ja olemme jääneet kaikilla talouden mittareilla jälkeen verrokkimaistamme. Poliittisilta päättäjiltä on puuttunut oikea tilannekuva, politiikka on ollut edunvalvontaa, poukkoilevaa ja riitaista. Vanhat ideologiat estävät oikeiden päätösten tekemisen
Suomi on pieni kansantalous ja meidän yritysten kilpailukyky on heikko. Meillä on syrjäinen sijainti globaaleista markkinoista, olemme meriyhteyksien varassa, korkeat rahtikustannukset. Meillä on myös kylmä ilmasto, pitkät etäisyydet ja suuri energian tarve. Olemme tiukan sääntelyn ja kalliiden kustannusten maa, meillä on jäykät ja lakkoalttiit työmarkkinat, meillä on ankara ja moniportainen ja monimutkainen verojärjestelmä. Sekä talousosaamisesta loitonnut Ay-järjestöt.
Asiat valaistuvat erittäin hitaasti osalle päättäjille maailman muutostahti suljetusta taloudesta ja omasta valuutasta on luonut kokonaan toisenlaisen pelikentän. Poliitikot eivät pysty toteuttamaan muutoksia ennen kuin talous romahtaa lopullisesti, kuten Kreikassa.
Nyt joudutaan kysymään, vastaavatko työmarkkinainstituutiomme ja käytännöt vaatimuksia, joita eurojäsenyys asettaa aikana jolloin euroa ei voi devalvoida on tultu tilanteeseen että nyt hyvinvointivaltion palveluja on alettu purkamaan. Siihen ei voi vieläkään antaa myönteistä vastausta.
TÄSSÄ syy miksi Hallitus haluaa että lakko oikeutta rajataan velkaantuminen on uhka kansalliselle turvallisuudelle .Sekä lisääntyvälle syrjäytymiselle sekä väkivallan kierteelle mitä yhteiskunnassa tänä päivänä esiintyy- kaikki ei pysy mukana tässä ”hyvinvointi junassa ”
Perusturvan taso on jo niin korkea että velkarahalla sitä ei voi pitää nykyisellään yllä. Ennalta ehkäisevään työhön ei riitä enää rahaa, tämä näkyy nyt yhteiskunnassa.
Sisäinen devalvaatio,/palveluja purkamalla mitä nyt tehdään, ei lisää mitään, mutta se ottaa pois hyvinvointipalveluja tarvitsevilta. Siinä aina vähävaraiset kärsivät.
Lisäksi hallitus ei voi ulkoistaa päätäntä valtaa SAK/jäsenjärjestöille koska devalvaatioiden ollessa poissa pelistä työmarkkinainstituutiomme ei ole pystynyt niihin käytännön sopimuksiin sekä vaatimuksiin joita eurojäsenyys asettaa.
Yhteiskunta pyörii Euroilla , velkaa ei enää anneta ilman EU:n leikkauksen ehtoja :
Euroopan järjestelmäriskikomitea on julkistanut Suomelle antamansa suosituksen toimenpiteiksi asuntoluotonantoon liittyvien keskipitkän aikavälin riskien vähentämiseksi. Komitean Suomessa havaitsemia haavoittuvuuksia ovat erityisesti kotitalouksien suuri ja kasvanut velkaantuneisuus, taloyhtiölainojen nopea kasvu sekä asuntolainojen ehtojen höltyminen. Kotitalouksien lainavelat kasvoivat 0,2 miljardia euroa vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä ja olivat 173,9 miljardia euroa.
Velkaraha sekä rakennusteollisuus/kotitaloudet ovat olleet kotimaisen talouden veturina 16-vuotta aloittivat luisun ja sitä myötä alamäkeen lähtivät alihankintaketjut ja viimeisenä alkutuotteiden valmistajat.
Suomen talouden romahtaminen on kohtuullisen hyvin tajuttu muualla, mutta Suomen asuntomarkkinat ovat irrallaan realiteeteista. Kun ne romahtavat niin vasta sitten asioiden laita valkenee myös suomalaisille.
Vuonna 2023 asetettiin konkurssiin lähes neljännes enemmän yrityksiä kuin vuotta aiemmin. Tammi–joulukuussa 2023 asetettiin konkurssiin 2 715 yritystä. Vuonna 2022 vastaava luku oli 2 189, joten konkurssien määrä kasvoi 23,90 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Olemme ylivelkaantunut valtio ,sisäinen devalvaatio olisi pitänyt tehdä vuosia sitten. Nyt sama miten leikataan se vaikuttaa eri alojen tuotantoketjuihin ja markkinoihin jotka ovat rakentaneet tuotanto kustannukset omien yrityksien taseeseen.
Jatkuvan kasvun paine on viime vuosikymmeninä muuttanut työmaailmaa voimakkaasti. Yhä vähemmällä henkilökunnalla pitäisi saavuttaa yhä kovempia tuloksia Olemme velkaantumisen oravanpyörässä johon ulospääsyä ei ole näkyvissä.
Talouden faktat ja rajat tulee aina esille, kun velaksi eletään näin on aina käynyt .Mistä löytyy se kotimainen raha/pääoma, koska nykyrakenteella velkaannumme yhä enempi, ja ongelmat syventyy.
 Koska ongelmamme on yrityssektorilla tapahtunut työn tuottavuuden romahdus 2010-luvun alussa.
Nahkealta näyttää horisonttiin asti, ja kauas horisontin taaksekin.
Olemme eläneet:
Ikään kuin olettaen, että ”hyvät päivät” palaisivat (happy days are here again -tyyliin) on otettu syömävelkaa, niin yksilö kuin yhteisötasollakin. On eletty oraitten päälle. Oraitten, joita ei ole edes kylvetty..

 

JairiPalonen
Sitoutumaton Kokkola

Työura yksityinen sektori ay-aktiivina sekä luottamusmiehenä
Eläkeläinen 76 v kiinnostus yhteiskunnalliset asiat, liikunta harrastukset kalastus, marjastus sekä vapaaehtoistyö lähinnä ADHD/perheitten sekä nuorten ehkäisemistyössä.
2000-luvulla ADHD-liiton ray:n rahoittaman projektin puheenjohtajana kolme vuotta .
Vaikka tieto ja totuus voivat lisätä tuskaa, ennen kuin niitä oppii käsittelemään, ovat ne kuitenkin oikeudenmukaisen yhteiskunnan kehittymisen kannalta välttämättömyys ja samoin ainoa todellisen mielenterveyden lähde.
"mottoni älä ulkoista omaa ajatteluasi oman ajattelun ulkopuolelle "

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu