Vuonna Tupo  2007 Matti Vanhasen hallitus oli keskeisessä roolissa tulopoliittisen kokonaisratkaisussa !

VM:n budjettiehdotus vahvistaa peruskuvaa. Korkeammasta julkisesta velkatasosta tulee pysyvä asiantila. Ei ole realistista ennustaa, että velkatasoa tullaan alentamaan seuraavana vuosikymmenenä. Velkatason alentuminen vaatisi kasvuihmeen, jota ei näkyvissä
Vuonna Tupo  2007 Matti Vanhasen hallitus oli keskeisessä roolissa tulopoliittisen kokonaisratkaisun (Tupo) neuvotteluissa. Tupo 2007 oli merkittävä, koska se sisälsi laajoja palkankorotuksia ja parannuksia työehtoihin, jotka koskivat suurta osaa suomalaisista työntekijöistä.
Tupo 2007 vaikutti inflaatioon Suomessa useilla tavoilla. Ensinnäkin, merkittävät palkankorotukset lisäsivät kotitalouksien ostovoimaa, mikä puolestaan kasvatti kysyntää ja nosti hintoja Tämä johti inflaation kiihtymiseen, erityisesti palvelu- ja kulutustavaramarkkinoilla
Toisaalta, palkankorotukset lisäsivät myös yritysten kustannuksia, mikä saattoi johtaa hintojen nousuun, kun yritykset pyrkivät siirtämään kustannukset kuluttajille Tämä vaikutus oli erityisen merkittävä aloilla, joilla työvoimakustannukset muodostavat suuren osan kokonaiskustannuksista
Yhteenvetona voidaan todeta, että Tupo 2007:llä oli inflaatiota kiihdyttävä vaikutus, vaikka sen tavoitteena oli parantaa työntekijöiden ostovoimaa ja työehtoja.
Antti Rinne on suomalainen poliitikko, joka on toiminut monissa merkittävissä tehtävissä .Hän oli Suomen valtiovarainministeri kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015 ensin Kataisen ja sitten Stubbin hallituksessa.
Vuonna 2007 Antti Rinne toimi Ammattiliitto Pron (silloinen Toimihenkilöunioni) puheenjohtajana. Hän oli keskeisessä roolissa työmarkkinaneuvotteluissa, jotka tunnetaan nimellä “Sari Sairaanhoitaja” -kierros. Tämä neuvottelukierros oli merkittävä, koska se johti suuriin palkankorotuksiin erityisesti julkisella sektorilla.
Rinne on myöhemmin myöntänyt, että tuolloin tehdyt palkkaratkaisut eivät olleet taloudellisesti kestäviä ja että ne vaikuttivat negatiivisesti Suomen kilpailukykyyn. Tämä ajanjakso on jäänyt historiaan yhtenä merkittävimmistä työmarkkinaneuvotteluista Suomessa.
Julkisen sektorin leikkaukset 2007 Tupon seurauksista ovat yrityksistä huolimatta epäonnistuneet taloutta ei olla saatu tasapainoon. ”saavutettuja etuja” ei anneta pois vaikka koko kansakunta romahtaisi )
Seuraukset :Velkaa on otettu sekä elvytetty 2008 alkaen noin 150 miljardilla, siitä huolimatta BKT ei ole kasvanut – velka kyllä.
Ero muihin EU :n Pohjoismaihin on syntynyt vuoden 2008 jälkeen, jolloin Suomen julkinen talous on joka vuosi ollut alijäämäinen.
Ongelmana on ollut se, miten on voitu vastata Suomea koetteleviin talouden erityisongelmiin.
Seurasi talouden menetetty vuosikymmen, jonka jälkiä vieläkin parsitaan taloutta ei olla saatu tasapainoon Samaan aikaan globalisaatio kiihtyi ja nopeutti teollisuuden työpaikkojen virtaa ulospäin..
Vuosi 2007 käänsi työmarkkinapolitiikkaa uusille raiteille ja pitkästä aikaa oli liittokierroksen vuoro. Työnantajat ovat jo vuosia vaatineet tupo järjestelmän hautaamista ja paikallisen sopimisen lisäämistä ja vuoden 2007 neuvotteluissa tukea myös palkansaajapuolelta. Onko tupo nyt vain väliaikaisesti jäähyllä vai kokonaan poissa pelistä? Käänsikö vuosi 2007 ”pelkät puheet” tupon kuolemasta realiteetiksi?
 Korkean Tupo 2007 palkkatason myötä, meille syntyi kahden kerroksen väkeä, kalliin hintatason takia, tämän myötä  jouduttiin nostamaan perusturvan tasoa. Tämä on osoittautunut kestämättömälle tasolle ilman jatkuvaa velkaa emme voi pitää tämän tasoista hyvinvointipalveluja.
Suomi on pohjoismaisin surkimus joka pitää hyvinvointia jatkuvalla velalla siis- valtion velalla
Meillä on hyvinvointivaltion menot mutta ei tuloja sen ylläpitämiseen..

 

JairiPalonen
Sitoutumaton Kokkola

Työura yksityinen sektori ay-aktiivina sekä luottamusmiehenä
Eläkeläinen 76 v kiinnostus yhteiskunnalliset asiat, liikunta harrastukset kalastus, marjastus sekä vapaaehtoistyö lähinnä ADHD/perheitten sekä nuorten ehkäisemistyössä.
2000-luvulla ADHD-liiton ray:n rahoittaman projektin puheenjohtajana kolme vuotta .
Vaikka tieto ja totuus voivat lisätä tuskaa, ennen kuin niitä oppii käsittelemään, ovat ne kuitenkin oikeudenmukaisen yhteiskunnan kehittymisen kannalta välttämättömyys ja samoin ainoa todellisen mielenterveyden lähde.
"mottoni älä ulkoista omaa ajatteluasi oman ajattelun ulkopuolelle "

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu