Äärioikeisto ei katoa mihinkään kauhistelemalla

Maailman vanhin demokratia horjuu nyt ihan huolella. Trump yllytti eilen kannattajiaan marssimaan kongressitalolle, ”puhdistamaan sen korruptiolta” ja “ottamaan omansa”. Se ei ollut mielenosoitus. Se oli vallankaappausyritys.

Viimeisen vuorokauden tapahtumat vaikuttaa olleen aika suurelle osalle iso yllätys. Mä en valitettavasti yllättynyt ollenkaan, sillä tää oli ihan luonnollinen jatkumo 5 vuotta kestäneelle vihan, pelon ja epäluottamuksen lietsomiselle.

Yhdysvaltojen tilanteesta vois räntätä enemmänkin, mut meille suomalaisille oleellisempi kysymys on, et miten tää liittyy meihin? Eihän tällästä vois tapahtuu meillä Suomessa?

No kyl valitettavasti voi. Äärioikeiston nousu on globaali ilmiö, eikä me olla siitä mitenkään irrallaan. Ilmiön syyt on monimutkaisia, mut sen taustalla on ennen kaikkea globalisaation pettämän keskiluokan katkeruus.

Globalisaatio on monella tapaa erittäin jees. Se on parantanut meiän kaikkien elämänlaatua ja kaventanut varallisuuseroja globaalilla tasolla. Länsimaissa se ei kuitenkaan oo pysynyt ihan lapasessa, vaan se on johtanut viime vuosikymmeninä eriarvoisuuden kasvuun – lähinnä keskiluokan kustannuksella. 

Työmarkkinat ovat muuttuneet ja osa duunipaikoista hävinnyt. Tää on aiheuttanut keskiluokassa taloudellista epävarmuutta samalla kun rikkaat ovat rikastuneet entisestään. Kun tälle lähetään etsiin syyllisiä, niin äärioikeisto tarjoaa keskiluokalle houkuttelevan simppelin, mut valheellisen ratkaisun monimutkaisiin ongelmiin. Äärioikeiston nousu on siis seuraus keskiluokan ahdingosta, joka johtuu vuosikymmeniä jatkuneesta huonosta politiikasta.

Meillä Suomessa tää on johtanut siihen, että avoimen rasistinen ja fasismia ihannoiva puolue on noussut eduskuntaan asti. Me voidaan edelleen yrittää lievittää oireita tai sit me voidaan fiksata niiden oireiden syyt. Äärioikeisto ei katoa mihinkään kauhistelemalla, vaan inhimillisellä ja reilulla politiikalla.

Ihmisille pitää pystyä tarjoamaan vaihtoehtoinen visio paremmasta huomisesta ilman vihaa ja pelkoa. Jos tähän ei pystytä, niin jonain päivänä meininki Arkadianmäellä voi muistuttaa eilisen Capitol Hilliä.

+3
Jami Haavisto
Vihreät Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

23-vuotias vihreä nuori Helsingistä, juuret Pohjanmaalla. Molekyylibiotieteiden ja ympäristötalouden opintoja Helsingin yliopistossa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen 2021-2022 ja Vihreiden nuorten liittohallituksen jäsen 2020-2021. Ehdolla kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu