Korkeampia taloja, matalampia vuokria

Tästä varmaan kaikki on samaa mieltä: Helsingissä on liian kallista asua.

Helsingin asuntotilanteen kehitykseen on olemassa neljä erilaista skenaariota, joista voit valita mieleisesi:

A) Helsinkiin ei rakenneta tarpeeksi uusia asuntoja

Tällöin tarjonta ei pysty vastaamaan kasvavaan kysyntään. Asuntojen ja vuokrien hinnat nousevat entisestään. Opiskelijoilla ja duunareilla ei oo enää varaa asua Helsingissä. Alueiden eriytyminen kiihtyy.

B) Pääkaupukiseutu paisuu reunoiltaan

Tällöin kaupunkirakenne ei oo riittävän tiivis, jotta se mahdollistaisi hyvän palvelutason. Työpaikkoja ei synny riittävästi uusille alueille. Sujuvan julkisen liikenteen järjestäminen ei onnistu, koska ihmiset asuvat liian hajallaan ja kaukana valmiista infrasta. Lisääntyvä työmatkaliikenne hoidetaan omalla autolla, joka lisää ruuhkia kaupungissa. Hintojen nousu Helsingissä ja etenkin kantakaupungissa jatkuu.

C) Helsinki hakkaa loputkin metsänsä

Lähiluonto katoaa. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy aiemmin lajirikkaissa elinympäristöissä. Ihmisten hyvinvointi kärsii ja harrastusmahdollisuudet vähenee. Kasvava tarjonta hillitsee kyllä hintojen nousua, mutta Helsinki ei näyttäydy enää yhtä houkuttelevana paikkana asua.

D) Helsinki tiivistyy

Joutomaata otetaan käyttöön ja uusista rakennuksista tehdään entistä korkeampia. Tähän kannustetaan siirtämällä kiinteistöveron painopistettä vahvemmin maan arvoon. Tyhjistä toimistotiloista muutetaan asuntoja ja kaupungin vuokra-asuntoja rakennetaan nykyistä enemmän. Liikenneinfraa tiivistetään ohjaamalla ihmisten liikkumista ruuhkamaksuilla yksityisautoilusta julkiseen liikenteeseen ja pyöräilyyn. Pysäköinti järjestetään markkinaehtoisesti, mikä säästää tilaa parkkipaikoilta . Tiivis kaupunkirakenne mahdollistaa korkean palvelutason ja laadukkaan julkisen liikenteen. Hintojen nousua saadaan hillittyä. Kestävä arki on tehty helpoksi ja mahdolliseksi kaikille stadilaisille.

Mä liputan tän viimeisen skenaarion puolesta.

Jos oot mun kans samaa mieltä Helsingin suunnasta, niin numerolla 785 saat fiksumpaa ja kestävämpää kaupunkisuunnittelua!

0
Jami Haavisto
Vihreät Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

23-vuotias vihreä nuori Helsingistä, juuret Pohjanmaalla. Molekyylibiotieteiden ja ympäristötalouden opintoja Helsingin yliopistossa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen 2021-2022 ja Vihreiden nuorten liittohallituksen jäsen 2020-2021. Ehdolla kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu