Onko ydinvoima vihreää?

TLDR: Kyllä se on, ja se tulee olemaan oleellinen osa lähitulevaisuuden energiapalettia – halusimme sitä tai emme.

IPCC:n mukaan ilmastonmuutosta ei voida torjua ilman ydinvoimaa. Ydinjätteestä huolimatta ydinvoimasta saadaan vähäpäästöistä ja turvallista energiaa, ja sillä voidaan vähentää fossiilisten polttoaineiden, kuten esimerkiksi kivihiilen ja maakaasun käyttöä.

Suomessa ydinvoiman osuus sähköntuotannosta nousee Olkiluoto 3:n myötä 40 prosenttiin. Sähköntuotanto alkaakin olla Suomessa jo hyvin pitkälti vähäpäästöistä, mutta energiasektorin suurimmat päästöt aiheutuu fossiilisiin polttoaineisiin nojaavasta lämmöntuotannosta.

Toistaiseksi ydinvoimaa ei ole käytetty lämmöntuotannossa, mutta uuden sukupolven pienreaktoreilla voidaan tulevaisuudessa korvata fossiilisia polttoaineita niin kaukolämmön tuotannossa kuin energiaintensiivisissä teollisuusprosesseissa. Viroon on suunnitteilla kymmenen vuoden päähän pilottihanke, jossa sarjatuotetuilla pienreaktoreilla tuotettaisiin sähkön lisäksi myös kaukolämpöä. Suomen ydinvoimalainsäädäntö ja raskaat lupaprosessit ei kuitenkaan mahdollistaisi tätä. Vaikka tämä teknologia ei ole vielä kaupallista, niin päättäjien homma on tehdä valmiiksi kehitystyötä ja pilottihankkeita tukeva toimintaympäristö.

EU ei kuitenkaan ole tätä tekemässä, sillä ydinvoima ollaan jättämässä näillä näkymin kokonaan päästöjä vähentäviä investointeja edistävän Green Dealin ekoluokitusten ulkopuolelle. Tämä olisi ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta katastrofi, ja tämä näkyy myös asiantuntijoiden ydinvoimaa puoltavissa lausunnoissa. Ydinvoima on pakko ottaa mukaan Green Dealiin, jotta ilmastopäästöjä vähentäviä investointeja saataisiin kunnolla liikkeelle.

Tärkeintä ilmastokriisin keskellä on kuitenkin se, että päästöjä saataisiin vähennettyä mahdollisimman nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tämän takia Suomen ydinvoimalainsäädäntö pitää saada ajan tasalle ja ensimmäiset pilottihankkeet käytiin pikimmiten. Tällaisen pienydinvoimalan ottaisin avosylin vastaan myös Helsinkiin!

+11
Jami Haavisto
Vihreät Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

23-vuotias vihreä nuori Helsingistä, juuret Pohjanmaalla. Molekyylibiotieteiden ja ympäristötalouden opintoja Helsingin yliopistossa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen 2021-2022 ja Vihreiden nuorten liittohallituksen jäsen 2020-2021. Ehdolla kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu