Julkisesta mediasta puuttuva ”Out of the box” ajattelu työntää someen !!

https://areena.yle.fi/1-50610173

YLE:n AamuTV ohjelman perjantaina 28.8 Jälkiviisauden osuudessa tuomitsivat Heidi Sabanadesan, Kreeta Karvala ja Ville Blåfield yhteeenmielisesti Orpon puhe Marin syylisyys Kaipolan tehtaan alasajoista populismiseksi.

Samaan populismiin syylistivät kuitenkin myös Heidi Sabanadesan ja Kreeta Karvala itse kun ne oikein ”pelkäsivät” että tämä hallitus vie sosialismiin. Tämä on sama populismilla ratsastaminen kun Trump kun hän syyttää Biden USA sosialismille viemisestä.

Näytä siltä että aina kun joku ehdottaa etä jäetaisin jotain ihmisten välissä tasaisempa, riippumaton onko se nyt palka, omaisuus, työnaika tai mitään vaan, silloin katsottaan se olevan sosialismi.
Katsotaan että kun joku on saanut jotain enemmän kun muut silloin se on hänen oman kovan työnteon ja sen takia hyvin ansaitsetu lisäys.
Unohdetaan mitä raha, elintaso, koulutustaso ja terveys on perehdity vanhemmilta tai saanut, kaikkien maksama, valtion kustannuksella.
Tämä voi suoraan katso oleva empaatisuus puutte, itsekyys ja muiden ymmärtämättämyys.

Se että on huoli taloudesta kun reagoi mahdollinen työnajanlyhentämisehdotukseen, eli tulevaisuudessa todennäköisesti vähennevän työn jakamisesti, on ymmärrätävä.
Tuo huoli ja pelko kuitenkin johtuu pääasiassa siitä että ei ymmärättä tai ei halua nähdä kytkös käytässä olevan talousjärjestelmään. On ymmärättävä vaikutusta nykyinen talousjärjestelmän toimintaa koti, yritys, Suomen, EU ja maailman taloudelle.

Usein lähdettään siitä että talousjärjestelmä on mitä se on ja se on mahdoton muutta. Lisäksi usein ajattelaan että kaikki luksus hyvinvointinvaltion palvelut pitää maksa yksityisyrityksen työpaikkojen työllä ansaitsetulla verolla. Tämä on se nykyinen uusi-liberalisten talousjärjestelmä.
Poikeavat ajatukset ovat varmasti pelottava ja ongelmallista kun niin ajattele.

Kun taas pystyy, sama kun Sanna Marin, katsoa tilanteen ”out of the box” silloin näkyy että on muutkin vaihtoehdot vaikka ne edellyttaisivätkin isot muutokset. Ja tietysti muutoksessa aina voi tule jotkut joka häviävät ja toiset joka voittavat. Nämä syntyvät erot on kuitenkin mahdollista rajoittaa niin kun nykyiset hallituspuoluet SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto selvästi pyrkivät.

Tämöinen ”out of the box” analyysi edellyttää miettimistä:

  • Olisiko syyttää muutta EMU:n, Euro:n, EU:n ja Europan Keskuspankin sääntöjä niin että mailla jolla on syystä tai toisesta heikompi taloudellinen tilanne eivät joutuisi karsitta hyvinvointipalvelut?
  • Olisiko tavalla tai toisella mahdollista että myös julkisen valtion, kunnan ja säätiöiden luosivat työpaikkoja ja palveluita joka olisivat suurenpiirtein yhtä tehokas kun yleensä väittetään yksistyiset olevan?
  • Onko se vältämättä pyrkii globaalinen vapaa kauppan missä maat ja ihmiset jouttuvat kilpailemaan maiden ja ihmisten kanssa joka ovat täysin eri tilanteessa. Kilpaile maiden kanssa missä palka, sosiaaliset hyvinvointivaltion kustannukset, ilmaston tilanne ja m.m. työvoiman määrä on ihan erilainen?
  • Tarvitsemmeko kaikki tämä talouskasvu joka johtaa siihen että tuoteiden kestoikä halutaan oleva lyhyt ja halutaan että joudumme ostamaan koko ajan uutta ja modernisempan tavara?
  • Onko talous, talouskasvu ja oma lapsemme verokuorma tärkeämpää kun se että ihmiskunta voi elää maanpalossamme myös vielä monen sukenpolveen eteenpäin eikä kuole kuivuudesta, hukkumisesta tai köyhyydestä?
  • Haluammeko semmoinen maailmaa missä 1% ihmisestä omista noin puolet maailman varallisuudesta ja pääse sen kautta vaikuttamaan medialle, pääteksentekoon ja maailman tulevaisuuteen? Haluammeko että tuo eriarvoissuus johtaa siihen että isot ihmisjoukot joutumaan etsimään paremman paika elämiseen ja nousevat kapioon?

On huolestuttava ja ihmisten pois työntäminen julkisesta mediasta somelle kun jopa valtion virallinen media YLE ei edes kyseenalaista nämä asiat.
Onko se YLE:n ajankohtausjohdon syy, vallintojen toimittjien mielenpidästä tai kyvyttämyydestä vai pelko ”out of the box”-ajatuksia esittämistä?
YLE vallitse jatkuvasti enemmän henkilöt keskusteluun joka puolestavat käytössä oleva yhteiskunnan rakenteet kun ihmiset joka yrittävät keksi ratkaisuja ongelmille.

Niin näkyi mainitsemani perjantai 28.8 YLE:n AamuTV Jälkiviisaudessa (3:sta 2 hallitseva järjestelmä puolustavia) ja myös m.m. tämän vikkon YLE:n AamuTV ohjelmissa tiistaina 25.8 Jälkipörssi – taloutta (3:sta 3 hallitseva järjestelmä puolustava).

Milloin demokraatian kannalta hyvin tärkeä julkisen yleismedia ottaa tämmöiset tärkeät mainitsemani ”out of the box” kysymykset riittävästi laajasti ja riittävällä ajalla käsitellyyn eikä vain ne yhteiskunnan ratkaisut vahvistavia., mutta kuitenkin ongelmalliset, olemassa olevat ajatukset.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu