Uusi 5G mobiiliverkojen turvallisuus ja Huawei

Tärkein osa linkitysta HS artikelista on ”Olennaista uhka-arvioille on 5g-verkon rakenne.”

5G verkossa ei ole pelkästään kysymys vain uudesta nopeampaa mobiiliverkosta. Nopeampa 5G verkon on ajateltu huomattavasti laajempaan yhteiskuntaan vaikuttavalle asioille niin kun itse ohjavat autot, IOT internet of things joka kytkäisivät kaikenlaista laitteet kotona ja muallakin internetiin, kaukana ohjatavat teollisuus prosessit ym. ym.
Tämmöinen tilanne missä huomattavasti paljon asiat yhteiskunnassa kytkivät toisiaan ja ovat kytkenässä internettiin tekee yhteiskunta ja ihmisten elämä hyvin haavoituvainen tietomurtoille joka harrastus hackerit ja jotkut valtiot voivat tehdä.

Naapurin jääkaapin sulaminen tai napurin valo sammuminen tai laitta vilkumaan ovat kiusantekoja. Sekoitaa tai ajataa tuotantolaitosten koneet alas, häiritää sairaloiden laitteet niin että potilaiden terveydet vaarantuvat tai sekoittaa automaatisesti ajavien autojen kulkut niin että syntyvät kolarit ovat jo semmoiset asiat millä vakavat teroristit tai vierat valtiot voivat tosi aiheuttaa isot tuhot yhteiskunnalle.

Tämän takia suomen ministerin, yhteistyössä useiden ministeriöiden kanssa, aikaisemmin antama lausuntu että se riittä että pelkästään mobiilioperaatorit itse ottavat vastuu turvallisuudesta 5G toimitajan valinnasta lisätty kevylla valtion seurannassa tuntuu aika sinisilmäistä nyt Vastaamon tapauksen aikana.

Ylhäällä mainituiden vahvan yhteiskunnan vaikutukset mukaan 5G verkojen turvallisuus riskit pitä arvioida.
Kun toimittaja tule valtiolta missä valtiolla on vahva vaikutus kaikkille asioille joka tapahtuvat siinä valtiossa ja kun tuo valtion poliitiset, taloudeliset ja ihmisten roollin näkymykset poikeavat laajasti oman maan näkymykset silloin riskit ovat selvästi korkeampaa.
Huawein lisäksi toimittajat löytyvät vain Suomesta ja Ruotsista. On mielestäni itsestään selvä että oman maan tai ystävällinen napurimaan toimittajan toimituksen sisältyvät selvästi pienempi riski ja isompa mahdollisuudet yhteistyöhyn ja tarkistukseen.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006702779.html


+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu