Vihalla, rasismilla ei ole sijaa missään!

”In one voice, our nation must condemn racism, bigotry and white supremacy,” Mr Trump said on Monday. ”These sinister ideologies must be defeated. Hate has no place in America.”  

Olen katsellut silmät selällään uutisia, monelta tv-kanavalta, myös sosiaalisen median alustoilta. En ole uskoa silmiäni kun näen ’tutun’ hahmon aukovan suutaan niin, että sieltä tulee sisältöä, jota en ole koskaan aikaisemmin kuullut tämän henkilön tuottavan.

Tuliko hänen viestinsä kansalleen liian myöhään, onko jo tapahtunut liian paljon, jotta viha ja rasismi saataisiin aisoihin?

Entäs Suomessa?

Viha synnyttää vihaa – se on nähtävissä kaikkialla maailmassa, Euroopassa myös. Suomen vihamarssi alkoi vuonna 2011 ja sitä on kestänyt kohta yhden vuosikymmenen ja loppua ei näy. Viharikoksien määrä kasvoi merkittävästi Suomessa vuonna 2015 ja sittemmin se ’tasoittui’. Viimeisin PolAmk:n Viharikosten vuosiraportti  on vuodesta 2017 ja sen mukaan sinä vuonna etniseen tai kansalliseen taustaan perustuvia epäiltyjä viharikoksia poliisi kirjasi 813. Vuonna 2017 epäiltyjen viharikosten kokonaismäärä oli 1165. Kuulostaa ’vähäiseltä’ ja sitä se onkin, sillä todellinen määrä on paljon suurempi.

Syrjintää ja vihaa päivittäin kokevat henkilöt, niin julkisissa paikoissa kuin sosiaalisessa mediassakin, jättävät rikosilmoituksen usein tekemättä, koska kokevat, että rikosilmoituksesta ei ole mitään hyötyä. En ota tähän enempää kantaa tässä kirjoituksessa, enkä myöskään anna suosituksia siitä, mitä pitäisi tehdä toisin, jotta ihmiset saisivat oikeutta. Poliisilla on myös tahto puuttua viharikollisuuteen ja he tekevät niiden asioiden kanssa töitä mm. kouluttamalla joukkoaan tunnistamaan sen sekä toimimalla läheisesti vuorovaikutuksessa eri yhteisöjen kanssa.

Mitä Suomen pitäisi nyt tehdä?

Olemme juuri valinneet uudet kansanedustajat edustamaan itseämme. Kaikki ei ihan mennyt putkeen tälläkään kerralla, mutta valinnat on jo tehty, eikä niitä voi muuttaa ainakaan seuraavaan neljään vuoteen. Meillä on myös uusi hallitus, joka tuntuu äkkiseltään olevan rasisminvastainen.

Seuraava askel on se, että jokainen kansanedustaja antaa julkisesti (Twitter/Facebook sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti, sillä niistä saa helposti postauksen talteen) henkilökohtaisen lupauksen yhdenvertaisuuden edistämisestä sekä rasismin vastustamisesta Suomen kansan edustajana.

Kansanedustajien, kaikkien heidän, on aika ymmärtää kaksi asiaa eli mitä isommat kengät, sen suurempi on vastuu – mitä isot tekee edellä, sen saman tekevät pienemmät perässä.

Yhdenvertaisuus vaatii tekoja. Yhdenvertaisuus on tekoja. Rasismi elää ja voi hyvin niin kauan, kun emme puutu siihen. Vihalla, rasismilla ei ole sijaa Suomessa. Jokaisella on vastuu tehdä Suomesta parempi maa elää. Jokaisella on oikeus elää ilman pelkoa.

 

 

 

 

janettegronfors

Ihmisiä, asioita, ilmiöitä ja yhteiskuntaa tutkaileva suomalainen omin ajatuksin ja mielipitein. Maailmankuvani on monen värinen ja monisyinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu