Kevään kuohut pesivät silmät

Katson kauempaa ja näen tarkemmin

Joskus on hyvä katsoa taulua hieman kauempaa, jotta näkisi koko kuvan paremmin ja selkeämmin. Samalla peruuttaessaan taaksepäin tulee varoa ettei tipu kehysten ulkopuolle.

Joskus on hyvä myös tuntea taulun maalaajan töitä ehkä jo aiemmalta ajalta, jotta pystyy halutessaan sijoittamaan kulloisenkin taideteoksen siihen kontekstiin ja aikaan, jolloin maalaus on syntynyt.

Edellä kerrotulla tavalla pyrin katselemaan moniakin asioita ja ilmiöitä yhteiskunnassamme. Romaniväestöä kuohutti tänä keväänä kolme asiaa, joita käyn tässä lyhyesti läpi kauempaa katsoen.

Romaniväestön kuohut tänä keväänä

Romaniväestön kevät on ollut samanlainen kuin muidenkin suomalaisten, koronan vaikutukset ja rajoitukset osuvat meihin kaikkiin. Osa meistä voi huonommin kuin toiset ja vastaavasti osan elämä näyttää olevan suotuisissa uomissa kaikin puolin.

Ensimmäisenä nostan ’liputusasian’ kevään kolmesta kuohunnasta:

Sisäministeriö uutisoi 26.3. seuraavasti:
Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta torstaina 8.4.2021 romanien kansallispäivänä. Liputus alkaa klo 8 ja päättyy auringon laskiessa.

Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan 8.4. Suomen lipulla. Mikäli käytössä on useampi lippusalko, voidaan Suomen lipun rinnalla liputtaa romanien lipulla

Kyseessä oli siis äärimmäisen positiivinen asia, jonka romaniväestö otti myös positiivisena vastaan, joskin liputuspäivän nimi/syy oli virheellinen. Oikea termi kuuluisi olla Kansainvälinen romanipäivä, mutta koska allakkaamme oli viety mahdollisesti virheellisen kuvan juhlapäivästä antava termi sitä myös käytettiin mediassa ja käytetään jatkossakin niin kauan ennenkuin päivän nimi muutetaan sinne.

Liputusasia aiheutti sosiaalisessa mediassa pääväestön toimesta vihapuheen hyökyaallon, joka heitteli romaneita kipeästi rantakivikkoon. Tämä aiheutti lopulta molemminpuolista asiatonta ja vastenmielistä keskustelua ja huutelua, jossa monikaan ei tainnut ’viikon vihanpidon’ jälkeen enää muistaa mistä asiasta koko suunsoitto olikaan alkanut ja miksi.

Kun lopulta pääsimme viettämään Kv.romanipäivää 8.4. tapahtumineen, näkyi se Suomessa sosiaalisen median lisäksi myös valtakunnallisessa mediassa paremmin kuin koskaan ennen ja vieläpä positiivisesti.

*****

Toisena nostan ’etnisen profiloinnin’ kevään kolmesta kuohunnasta:

Helsingin Sanomat uutisoi 7.5. Helsingin poliisi piti vuosia kirjaa romanien liikkeistä
Asia on ollut sen jälkeen useamman kerran myös otsikoissa. Romaniväestössä oltiin uutisesta ihmeissään, pettyneitä ja suutuksissaankin. Monet totesivat myös, että niinhän se on aina ollut, niin Ruotsissakin on ollut.

Tämänkin aiheen uutisointi toukokuun ensimmäisellä viikolla innoitti voimakkaaseen vihapuheeseen sosiaalisessa mediassa, jossa ’tukkanuottasilla’ olivat lopulta niin romaneita kuin pääväestöön kuuluvia henkilöitä. Taas todellinen uutisen aihe unohtui jo suunsoiton alkumetreillä. Etninen profilointi ei ole ok!

Ottamatta asiaan tämän enempää kantaa tässä kirjoituksessani totean kuitenkin, että on hyvä ja tarpeellista, että Poliisihallitus selvittää asiaa.

Poliisin ja romaniyhteisön keskinäinen luottamus on tärkeää ja yhteistyötä tulee jatkaa.

****

Kolmantena nostan ’vartija-asian’ kevään kuohunnasta:

HS uutisoi 15.5. Video leviää espoolaisesta K-marketista Tämän uutisen herättämä ’somemyrsky’ on liian lievä ilmaisu, sillä minun nähdäkseni se räjäytti vihan, rasismin sekä ’väkivallan ihannoinnin’ olemassa olevat ilmiöt sosiaalisessa mediassa. Keskustelun ja someraivon edetessä näyttämöllä oli jälleen niin romaneita kuin pääväestöön kuuluvia ’jalopeuroja’ toistensa kimpussa.

Ja taas unohtui raivon tuoksinnassa se todellinen asia eli että vartijoiden käytöksessä, voimakeinojen käytössä ja tarpeellisuudessa saattaisi olla tarkistamisen varaa. He ehkä tarvitsisivat lisää koulutusta ihmisten kohtaamisen taitoihin ja vaikeista/haastavista tilanteista selviytymiseen.

Ennakkoluulot ovat tiukassa, puolin ja toisin, mutta jokainen vastaa kuitenkin yksilönä omista tekemisistään ja yksilöinä meidän tulisi toisemme opetella näkemään. Kaikki romanit eivät varasta eivätkä ole häiriöksi tai muiden rikosten tekijöitä.

Näin olen saanut kevään kuohunnat käytyä läpi, välimatkan päästä ja olen valmis jatkamaan matkaa kohti kesää ja lepposia lomapäiviä. Hyvää kesää kaikille!

 

+3
janettegronfors

Ihmisiä, asioita, ilmiöitä ja yhteiskuntaa tutkaileva suomalainen omin ajatuksin ja mielipitein.
Maailmankuvani on monen värinen ja monisyinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu