Pandorat auki ja suut kiinni

Kovin on ollut synkkä tämä loppuvuosi romanirintamalla.

Mitä on tapahtunut? Tässä pieni muistin virkistys parin viime kuukauden mediahuomioista.

Ensiksi, nousimme takajaloillemme, kun tajusimme, että romanit eroteltiin muista suomalaisista henkirikosten tekijätilastoissa. Ei kuulunut, eikä näkynyt järkevää selitystä asialle, vaan siitä jäi päällimmäiseksi mielikuva yhteisesti hyväksytystä etnisestä profiloinnoista. Ei hyvä!

Toiseksi, vanhat, vuosikymmenien takaiset typerät ’sen ajan’ sketsit, saivat meidät hämmentymään, että anteeksihan pitää pyytää romaneiltakin. Joku ’irvileuka’ teki niistä rikosilmoituksiakin, mutta ei siksi, että olisi ajamassa esimerkiksi saamelaisten ja romanien pilkkaamisen ja syrjinnän ’tuomitsemista’, vaan oman typistetyn häntänsä nostamiseksi. Ei onnistunut se, mutta silti, p-maku jäi siitäkin touhusta. Ei hyvä!

Kolmanneksi mentiinkin sitten niin syvään päähän, että sukellusvenekään ei ui niissä syvyyksissä. Tämä mediassa laveasti esitelty asia, jota nyt tutkitaan, vahingoittaa jo nyt kaikkein eniten romaniväestöä itseään ja monella eri tasolla. On ollut kovin hiljaista, kukaan ’romaniääntä’ mieluusti julkisuudessa käyttävä ’tietolähde’ ei ole ottanut kantaa tähän isoon vyyhteen, joka jäi onnistuneesti hallitushässäkän alle. Metkaa!

Vaikea käsittää sitä, kuinka omituisia kommentteja sitä kuuleekaan pääväestöltä siitä, mitä ongelmia ja ikäviä todellisuuksia romaniväestössä ei ole vaikka kaikilla muilla on.

Mielenkiintoista huomata aina uudestaan ja uudestaan, kuinka ruusuinen kuva vai kauhun tasapainon ylläpito pääväestöön kuuluvilla on heidän tukiessaan ’vähemmistön edustajia’, jotka kertovat vuosikymmenestä toiseen samoja tarinoita. Omituista tässä ei ole se, että tuetaan vaan se, että missään vaiheessa ei vaihdeta ’tietolähdettä’ eikä tarkisteta sitä, miten asiat oikeasti, todellisuudessa ovat. Median edustajat syyllistyvät vuodesta toiseen tähän samaan vanhan lähteen käyttöön, romaniasioissakin.

En siis aio avata tässä kirjoituksessani enempää sitä, kuinka tärkeätä päättäjien yms. on tukea maansa vähemmistöjä, sillä se lienee päivän selvä asia ja ’vahvemman, valtaa pitävän’ velvollisuus, osa demokratiaa, jopa lainsäädäntöämme.

Voin kertoa nyt niille, jotka kuvittelevat edelleenkin romaniväestön elävän ikuisessa ’riemukuplassa’ tanssin, laulun ja soiton harmoniassa, että oman yhteisön ihmisten ihmisoikeuksien törkeää polkemista, väkivaltaa, ahdistelua, kaksoiselämää, vallan väärinkäyttöä ja paljon muuta tapahtuu kaiken aikaa, myös, Suomen romaniyhteisössä!

Pandorat avattiin – suljettiin pikaisesti!

Sitä mitä emme näe, halua tulla nähdyksi, esiin nostetuksi, ’sitä ei siis ole’?

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille!

Hyvää Ihmisoikeuksien päivää, jota vietetään 10.12. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksien julistuksen 10.12.1948  vuosipäivänä. 

janettegronfors

Ihmisiä, asioita, ilmiöitä ja yhteiskuntaa tutkaileva suomalainen omin ajatuksin ja mielipitein. Maailmankuvani on monen värinen ja monisyinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu