Poliisi – luottamusta herättävä viranomainen

’Poliisit pysäytti minut hetki sitten. Poliisin mukaan kyseessä oli satunnainen pysäytys. Ajokortin tarkistamisen jälkeen poliisi kysyi: ”onko sinulla asetta?” Häkellyin ja pelästyin, vastasin, että ei ole. 1/6’

Näin kirjoittaa 7.12.2019 twiitissään (twiittejä koko tapahtumasta on 6) romanimies Leif nimeltään, joka joutui satunnaisesti, huonosti käyttäytyneen poliisin pysäyttämäksi ja kokemaan mm. sen, että hänen nuhteetonta taustaansa ei uskota.

Voi itku, kyseisen romanimiehen tuntevana, voin vain sanoa, että ei mennyt tuo satunnaistarkastus putkeen ja olen pahoillani hänen puolestaan. Ei ihme, että hän pelästyi.

Leifin vertaus ko. tapahtuneesta koulukiusatuksi tulemisella osui todella varsin oikeaan, siihen voi toki myös lisätä työpaikkakiusaamisen, kaiken syrjinnän ja senkin ettei niissä tilanteissa myöskään aina pysty puolustamaan itseään, puolustautumaan mitenkään etenkin kuin ulkopuoliset eivät auta, tue mitenkään, enemminkin päinvastoin.

Ja kyllä, romaniväestössä on samannimisiä todella paljon ja se aiheuttaa paikoitellen, aina aiheuttanut, ikäviä väärinkäsityksiä ja -kohtelua juurikin poliisin taholta.

Ja kyllä, meitä on myös sellaisia romaneita, joilla ei ole rikosrekisteriä eikä muitakaan väärinkäytöksiä kontollaan.

’Vitutus’ taitaa olla suomalainen perusmielentila ja sen kohtaaminen ei sinänsä enää yllätä, mutta asetelmassa, jossa olet toisen armoilla, vallan käytön kohteena ilman omaa syytäsi, työtehtävänä, on se vastenmielistä, eikä lisää minkäänlaista yhteisymmärrystä eikä toisen ihmisen kunnioittamista.

Toivon, että tämä Leifin kertoma asia otetaan puheeksi myös ko.paikallispoliisin työntekijöiden kanssa, sillä eri uskonnollisten ja etnisten yhteisöjen kanssa tehtävä työ on äärimmäisen tärkeätä ja luottamuksen rakennusaineena ehdoton.

Tämmöiset tapaukset, joissa koetaan, että poliisi käyttäytyy virkatehtävissään asiattomasti, vievät meitä kauemmaksi toisistamme.

Inhottava juttu.

janettegronfors

Ihmisiä, asioita, ilmiöitä ja yhteiskuntaa tutkaileva suomalainen omin ajatuksin ja mielipitein. Maailmankuvani on monen värinen ja monisyinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu