Pulkkinen, Hymyhuulet, Pulttibois, Manitbois…

Pulkkinen, Hymyhuulet, Pulttibois, Manitbois… mitä näitä oli

Ei taideta enää ymmärtää itseironiaa ellei sitä alleviivata selvemmin. Ollaanko koskaan ymmärretty? Ymmärretty oikein ja katsottu peiliin? Ei olla!

Rasismia ei tarvitse ymmärtää eikä sitä saa hyväksyä. Eikä siinä naurata mikään!

Olemme nyt niin herkillä kaikkeen, todellisuus hämärtyy kuten myös vanhoista virheistä oppimisen kyky. Suomi on täynnä monenikäisiä mielensäpahoittajia ja riidanhaluisia besserwissereitä. Jälleen keskustellaan koulujen perinteistä liittyen siihen ja tähän, juuri nyt lähestyvän joulun viettoon. Vääntö on tiukkaa ja se eriyttää, leimaa, osoittaa ihmisryhmiä ja erilaisuutta entisestään. Missä on luonnollinen moninaisuus, toistemme kunnioittaminen, yhteispeli ja yhdessätekeminen?

Nämä nyt keskustelussa olevat romani/saamelais/somaliaiheiset ’vähemmistösketsit’ olivat surkeita jo aikakautenaan 1980-90 luvuilla ja ne ovat sitä edelleen.

Minua huolestuttaa nyt tämä ääripäästä toiseen siirtyminen eli kuinka vanhaa viihdettä/kirjoituksia sitä voidaankaan kaivaa esiin ja tehdä niistä rikosilmoituksia, tosissaan. Ja miksi?

PPP pyysi anteeksi ja sillä siisti, stop. Miksi ei pyytänyt romaneilta? Ei pyytänyt ja sillä siisti, stop. Haluaa keskustella romanien kanssa ja sillä siisti, stop. Nyt olisi aika vain stopata ja saada rauha maahan ja sillä siisti, stop.

Romaneista vitsailu ja niistä loukkaantumisen aika on ohi omassa elämässäni, vaikka ko. ohjelmien aikana sain kuulla vuosien ajan ’romaniääntä’ imitoituna mitä omituisemmissa paikoissa ja mitä yllättävimmiltä tahoilta, mutta sen kesti, koska rasismi oli silloin muutenkin jokapäiväistä ja hyväksyttyä sen kohdistuessa romaneihin.

Alkaako nyt, kun vanhat ohjelmat on etsitty esiin rasistien, provokaattoreiden, puolesta ja vastaan, uusi maihinnousu?

Miksi alkaisi?

Siksi, koska emme ymmärrä edelleenkään itseironiaa, typerän käytöksen parodioimista. Ja siksi, että emme ole oppineet noistakaan ’rasismin kanssa hassuttelun’  vuosikymmenistä mitään!

Suomi ei kaipaa lisäpotkua eikä innostamista rasistiselle ilmapiirille, rasismin hyväksymiselle.

janettegronfors

Ihmisiä, asioita, ilmiöitä ja yhteiskuntaa tutkaileva suomalainen omin ajatuksin ja mielipitein. Maailmankuvani on monen värinen ja monisyinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu