Sanoilla on merkitystä

Muistamme marraskuun lopulla uutisoinnin Maustetytöt jäämässä ilman Emma-ehdokkuuksia – syynä kappaleen varhaisversiossa käytetty rasistinen ilmaus

Tähän on tultu, Emmat jaetaan muille. Onko tämä tekopyhyyttä vai mitä? Onko tämä ’rangaistus’ liian kova? Missä kohdassa, asiassa on aiheellista olla yliherkkä ja missä vastaavasti katsoa läpi sormien? Jos asiaa kysytään minulta, vastaukseni on hyvin yksiselitteinen: rasismia (ja rasistisia ilmaisuja) ja syrjintää ei voi katsoa läpi sormien, niihin pitää aina puuttua.

Meillä on ollut poliittisella puolella kymmeniä, ehkä jopa satoja ehdokkaita, joita ei mielestäni olisi pitänyt alunperinkään voida edes asettaa ehdokkaaksi viime kevään kunnallis- ja eduskuntavaaleihin. Syyksi poissulkemiseen olisi pitänyt yksinkertaisesta riittää rasistiset puheet, kirjoitukset, joillakin jopa teot, mutta miten kävikään? Tämä edellä kerrottu vain vertailun vuoksi maassamme vallitsevasta tekopyhyydestä,  ’ensimmmäisen kiven nakkelusta’ ja siitä kuinka läpi sormien katsominen on jo osa hyväksyttyä toimintakulttuuriamme etenkin silloin kun puhumme rasismista.

Maustetyttöjen poissulkeminen Emma – kansanäänestyksestä johtuen n-sanan käytöstä alkuperäisessä biisissä ’Tein kai lottorivini väärin’ tuntuu jossain määrin aika isolta näpäytykseltä.

Samalla, en voi olla jakamatta vielä yhtä ajatusta. Nimittäin, on vaikea käsittää, että miten tässä maassa viimeisen vuosikymmenen eläneet henkilöt tekevät biisin, jossa kyseistä sanaa käytetään. Miksi, vaikka reaktiot tuskin yllättivät?  Toisaalta, kuinka paljon pitää selittää etukäteen mitä milläkin ilmaisulla tarkoitetaan ja kenen suulla puhutaan?

Sääli ajatellen Maustetyttöjä, mutta uskon kuitenkin, että heillä on valoisa tulevaisuus Suomen artistitaivaalla ja sitä toivon minäkin. Ja saivathan he lopulta kuitenkin yhden Emma-ehdokkuuden.

 

janettegronfors

Ihmisiä, asioita, ilmiöitä ja yhteiskuntaa tutkaileva suomalainen omin ajatuksin ja mielipitein. Maailmankuvani on monen värinen ja monisyinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu