’Sormella osoittaminen’ – tutkittua tietoa

Tänään marraskuun ensimmäisenä päivänä kuohuu jälleen, lähinnä romaniyhteisössä ja ihan syystä. Romanien henkirikostilastojen julkistaminen on herättänyt paljon hämmennystä ja kiukkuakin.

(Tämä kirjoitukseni ei käsittele etnistä profilointia, vaikka sekin voisi olla aiheellista tämänpäiväisen uutisoinnin jälkeen.)

Huomio tilastoinnissa kiinnittyy erityisesti siihen, että romaniväestön tekemät henkirikokset on kirjattu erikseen, omana ryhmänään, suomalaisten ja kansalaisuus- ja vähemmistöryhmien joukossa. Käytännössä niin, että vähemmistöryhmänä on ilmoitettu ainoastaan Suomen romanit.

Miksi ei ole erikseen mainittu myös muita perinteisiä Suomessa pitkään eläneitä kulttuuri- ja kielivähemmistöryhmiä kuten saamelaisia, suomenruotsalaisia, venäläisiä, juutalaisia ja tataareja ja heidän tekemiään henkirikoksia? Tosin, silloinkin olisi ollut vaikea ymmärtää miksi nämä suomalaiset on erotettu omiksi ryhmikseen muista suomalaisista.

Suomessa jo yli 500 vuotta asuneet romanit ovat aina olleet suomalaisia, he saivat Suomen kansalaisuuden samalla tavalla kuin muutkin maassamme olevat Suomen itsenäistyessä vuonna 1917.  Tässä tilastoinnissa syntyy kuva siitä, että Suomen romanit eivät olisikaan suomalaisia ja se on loukkaavaa.

Suomessa on tehty vuosikymmenia töitä sen eteen, että romaneita pidettäisiin suomalaisina ja että romanien vuosisatoja kohtaama syrjintä ja rasismi vähentyisi.

Romaniyhteisössä ollaan tietoisia yhteisön ongelmista ja epäkohdista ja pikkuhiljaa monista asioista myös puhutaan avoimesti ja etsitään yhdessä niihin ratkaisuja yhteiskunnassamme.

Romaniväestön tutkiminen on erittäin suosittua Suomessa ja suotavaakin silloin, kun tulokset edesauttavat kehittämään romaniyhteisöä yhdessä yhteisön itsensä kanssa ja samalla korjaamaan epäkohtia. Tärkeätä on toki myös se, että suomalaiset oppivat tuntemaan paremmin Suomessa kauan olleen suomalaisen etnisen vähemmistöryhmänsä erityisyyttä.

Tämmöinen tapa tilastoida suomalaiset romanit erikseen ja ennenkaikkea julkisesti sormella osoittaa heidät erillisenä ryhmänä suomalaisista, ei nähdäkseni lisää kansamme molemmin puolista ymmärrystä, kunnioitusta, rinnakkaiselon kehittämistä eikä positiivista kehitystä. Tämä ei mielestäni edistä yhdenvertaisuutta eikä vähennä vihapuhetta polarisoituneessa Suomessa.

 

 

 

 

+3
janettegronfors

Ihmisiä, asioita, ilmiöitä ja yhteiskuntaa tutkaileva suomalainen omin ajatuksin ja mielipitein.
Maailmankuvani on monen värinen ja monisyinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu