Torjuntavoiton 1944 huumaava kipupilleri
[Edit 20.5.2022, julkaistu alunperin 1.7.2017]
Nato-keskustelussa esimerkiksi Vihreiden entinen puheenjohtaja ja nykyinen meppi Ville Niinistö levitti julkisesti myyttiä siitä, kuinka Venäjä suorastaan kuin luonnonlakina on lähes tuhat vuotta hyökännyt Suomeen tai nykyisen Suomen alueelle. En puutu myytin luonteeseen nationalistisen historian huuhaana, jossa jopa Novgorod ajatellaan Venäjänä tai Venäjä sen jatkeena tai keskiajan Ruotsin itäosa Suomena tai sen asukkaita suomalaisena kansana. Sen sijaan puutun myytin läheisempään keskeiseen tapahtumaan: jatkosotaan erillissotana.
Viisi vuotta sitten itsenäisyyden satavuotisjuhlana(kin) iltapäivälehtien otsikot ja erikoislehdet kirkuivat kesän 1944 ”torjuntavoittoa”. Tähän olemme saaneet tottua jo jonkin aikaa varsinkin iltapäivälehtijulkisuudessa. Neuvostoliiton suurhyökkäyksen pysäyttäminen juuri ja juuri kesällä 1944 on saanut tässä julkisuudessa lähes talvisodan ihmeen veroisen aseman.
Aivan näin yksipuolinen jatkosodan julkisuus ei nykyään kuitenkaan ole. Historioitsijat, varsinkin Tieto-Finlandia-voittaja Ville Kivimäki ovat saaneet esille yksilöiden hyvin traagisia kokemuksia jatkosodasta niin rintamalla kuin kotijoukoissa (Murtuneet mielet). Sota on aina suuri tragedia sen pyörteisiin joutuneille. Tästä huolimatta jatkosodan julkikuvaa kiistatta hallitsee sankaritarina torjuntavoitosta (korostan, etten puhu kouluopetuksesta tai akateemisesta historiantutkimuksesta).
Kun jatkosotaan oli kerran ryhdytty, niin Neuvostoliiton suurhyökkäyksen pysäyttäminen oli tietenkin hyvä asia. Olisi ollut karmeaa, jos Suomesta olisi tullut osa Stalinin Neuvostoliittoa. Tämä lienee lähes itsestään selvää ja sen torjuntavoiton sankaritarina tuo tarkastelun polttopisteeseen. Sillä on kuitenkin myös varjopuolensa, se, minkä sankaritarina jättää pimentoon tai ainakin vähemmälle huomiolle: jatkosodan todellisen luonteen viimeisimmän tutkimuksen valossa sekä luonteesta nousevat vaikeat kysymykset.
Ajopuu upposi jo hyvän aikaa sitten ja jatkosodan laittomuus
Aluksi on syytä huomauttaa, että kaksi vanhaa tulkintaa jatkosodasta on käytännössä kumottu akateemisessa historiantutkimuksessa. Ensinnäkin jo vuonna 1987 edesmennyt historian professori Mauno Jokipii ”upotti” teoksessaan Jatkosodan synty ajopuuteorian, jonka mukaan Suomi ajautui tahtomattaan, passiivisena lastuna lainehilla uudelleen sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Jokipii osoitti äärimmäisen yksityiskohtaisella arkistolähteinen analyysillä, että ryhtyminen uuteen sotaan oli täysin suunniteltua yhdessä Saksan kanssa, tarkoituksellista ja se tapahtui Suomen johdon omalla päätöksellä.
Toiseksi jatkosota ei ollut puolustussota tai talvisodan hyvityssota, jossa tarkoituksena oli vain palauttaa vuoden 1939 ”vanhat rajat”. Puolustussota oli Suomen johdon propagandistinen myytti, jolla jatkosota pyrittiin oikeuttamaan. Tosiasiassa jatkosota oli hyökkäys- ja valloitussota, jossa Suomi eteni pitkälle vanhojen rajojen taakse Itä-Karjalassa. Esimerkiksi Petroskoi ei kuulunut ennen jatkosotaa Suomelle. Uudet valloitukset eivät olleet vain ja ainoastaan puolustuslinjan siirtämistä helpompaan paikkaan. Niihin ryhdyttiin Suomen alueen suurentamiseksi. Suomen poliittinen ja sotilaallnen johto halusi kesällä 1941 aloittaa Suur-Suomen luomisen. Kyse oli poliittisesta linjavalinnasta (ks. alla).
Jatkosodan hyökkäysluonteella on merkittävä seuraus aikakauden kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Kuten Korkeimman hallinto-oikeuden nykyinen jäsen Jukka Lindstedt ja tohtori Stiina Löytömäki Oikeusministeriön selvityksessä 2010 (51 ja 82) osoittavat, jatkosota oli laiton niiden kansainvälisten sopimusten mukaan, jotka Suomi oli ennen sotaa ratifioinut.
Erillissotateesi murtunut
Sen sijaan kolmas perinteinen näkemys jatkosodasta on edelleen juuri ja juuri hengissä. ”Erillissotateesin” mukaan Suomi kävi Neuvostoliittoa vastaan omaa, kansallissosialistisen Saksan itärintamasta erillistä sotaansa, jossa oli eri tavoitteet. Myöskään valtiosopimusta liittolaisuudesta ei ollut.
Kivimäen, tohtori Pekka Visurin ja maisteri Heikki Kainulaisen mukaan jo viime vuosikymmenellä akateemisten Suomen historioitsijoiden valtavirta kääntyi kuitenkin erillissotateesiä vastaan (Kivimäki 2012, 8; Visuri 2014, 27; Kainulainen 2013, luku 4.3). Valtavirtatulkinnan muutokselle on olemassa painavia perusteita. Käyn seuraavaksi läpi niistä keskeisimpiä.
Erillissota on itse asiassa käsitteenä epämääräinen. Mitä on riittävä erillisyys? Mikä on tarkasti ottaen oma sota? Tämä on jäänyt erillissotateesin puolustajilta riittävästi selvittämättä.
Nykytutkimuksen valossa ei voida sanoa, että Suomella ja kansallissosialistisella Saksalla oli erilliset tavoitteet hyökkäyksessä Neuvostoliiton kimppuun. Kuten Saksan, Suomen tavoitteena oli kommunismin ja Neuvostoliiton vastainen taistelu, jopa murskaaminen, sekä oman alueen laajentaminen idässä. Presidentti Risto Ryti esimerkiksi puhui 26.6.1941 radiossa idän uhkan ikuisesta hävittämisestä (Jokisipilä ja Könönen 2013, 536). Hän teetti akateemisen selvityksen Suomen ”elintilasta” idässä ja innostui siitä muutenkin Saksan sotamenestyksen myötä. (Apunen ja Wolff 2009, 128–129; Jokisipilä ja Könönen 2013, 535; Danielsbacka 2016, 32–35) Rotuopillinen ”ryssäviha” etnistä venäläisyyttä kohtaan ja voimakas kommunismin vastaisuus oli myös juurtunut syvään ja laajasti Suomen yhteiskunnan yläkerroksiin itsenäistymisestä alkaen, vaikka kansallissosialistinen anti-semitismi oli harvinaista. (mt.36–41)
Suomi myös toimi näiden tavoitteiden mukaisesti. Suomalaiset valloittivat merkittävän osan Itä-Karjalasta, jopa Kuolan nappaamisesta ja Vienanmeren rannoille pääsemisestä puhuttiin jatkosodan alkuvaiheessa Rytin tieten (Apunen ja Wolff 2009, 136 ja 449). Itä-Karjalassa muut etniset ryhmät paitsi suomensukuiset pantiin internointileirille, joita aikalaiset kutsuivat keskitysleireiksi. Tarkoituksena oli puhdistaa väestö rodullisesti väärästä aineksesta ja tuoda suomensukuisia ja suomalaisia tilalle. Keskitysleirille Koveroon joutuivat myös kotimaiset kommunistit. Sotavangeista suomalaiset erottelivat poliittiset ja juutalaiset vangit Saksan mallin mukaan ja kansainvälisten sopimusten vastaisesti Sotavankileirille 3:lle Ruokolahdelle. Kuolleisuus poliittisten ja venäläisten sotavankien joukossa oli lähempänä Saksan sotavankien vastaavaa kuin länsimaiden sotavankien kuolleisuutta välinpitämättömyyden vuoksi: noin 30 prosenttia. (Danielsbacka 2016, 62–70 ja 146–165)
Suomi oli sitä paitsi täysin riippuvainen Saksasta varustuksellisesti, taloudellisesti sekä ruoka- ja energiahuollon suhteen (Jokisipilä 2004, 54) Jos Saksa olisi katkaissut esimerkiksi viljatoimitukset Suomeen, olisi edessä ollut mitä todennäköisemmin siviilien nälänhätä, koska vähäiset ruokavarastot olisi pitänyt keskittää armeijalle.
Vaikka valtiollista liittolaissopimusta Saksan kanssa ei missään vaiheessa ollut, kyse ei ollut Suomen erityislaatuisuudesta Saksan aseveljenä. Saksalla ei ollut kenenkään, edes Italian kanssa sellaista sopimusta, Hieman kärjistäen kansallissosialistiset johtajat luottivat enemmän miehen sanaan kuin kirjallisiin sopimuksiin. (Jokisipilä 2004, 34)
Lopulta on syytä painottaa sitä ilmeistä tosiseikkaa, että Suomen vastuulla oli strategisesti merkittävä rintamalohko Leningradin pohjoispuolella ja Muurmannin radan läheisyydessä. Muurmannin rataa pitkin länsiliittoutuneet varustivat keskeisesti Neuvostoliittoa. (Jokisipilä 2004, 54) Mutta ennen kaikkea Suomessa, lähinnä Lapissa oli sodan aikana yhteensä 200 000 saksalaista sotilaista ja suomalaiset joukot Lapissa alistettu saksalaisten komentoon (Kivimäki 2012, 6).
Jatkosota pitääkin ymmärtää osana Saksan ja Neuvostoliiton välistä sotaa, joka oli keskeinen osa maailmanlaajuista toista maailmansotaa. Siinäkään Suomi ei ollut muusta maailmasta erillinen saareke, joka voi leikkiä vain omalla hiekkalaatikollaan ”ryssien” kanssa. Suomi oli kansallissosialistisen Saksan tosiasiallinen liittolainen (Jokisipilä 2004, 36).
Itse asiassa Suomen johto ja sosiaalidemokraatit loivat erillissotateesin heti jatkosodan puhjettua kansallissosialistien kanssa sotimisen oikeuttamiseksi (Apunen ja Wolff 2009, 126). Sosiaalidemokraateillehan liittolaisuus kansallissosialistien kanssa oli hyvin vaikea asia, koska he tiesivät, mitä kansallissosialistit olivat tehneet puoluetovereilleen Saksassa: pistäneet keskitysleireille. Sittemmin tämä propagandistinen käsite on ollut käyttökelpoinen Saksan rikosten paljastuttua.
Suomen vastuu kansallissosialistisessa tuhoamissodassa
Viimeistään erillissotateesin murenemisen pitäisi pistää pohtimaan vakavasti jatkosodan uudelleen arviointia. Erillissota ei ole enää uskottava tapa eristää jatkosota hermeettisesti Saksan itärintaman sodankäynnistä, jonka luonne äärimmäisenä tuhoamissotana on koko valtavissa mittasuhteissaan paljastunut aivan viime vuosina. Kansallissosialistien tavoitteena oli tuhota Neuvostoliitto, kommunismi, orjuuttaa slaavit (varsinkin venäläiset) ja lopulta tappaa heidät ja kaikki idän juutalaiset. Keskeisenä välineenä tässä tavoitteessa olivat varsinaisia sotajoukkoja välittömästi seuraavat ja selustassa muutenkin toimivat tuhoamisjoukot, Einsatzgruppen. jotka jakaantuivat Einsatzkommando-osastoihin.
Nykytiedon valossa tuhoamissotaa käytiin jonkin verran myös Suomessa. Seurauksista tietoisina Päämajan valvontaosasto luovutti poliittisista tai juutalaisista neuvostosotavangeista 521 natseille. Ainakin 49 heistä oli juutalaisia. Kansallissosialistien tuhoamistarkoituksista yhtä lailla tietoinen Valtiollinen poliisi, Valpo antoi saksalaisten käsiin yli 2000 pakolaista, joista ainakin 12 oli juutalaisia. Valpo muodosti myös kansallissosialistien kanssa yhdessä Einsatzkommando Finnlandin, joka tappoi neuvostokommunisteja, neuvostoviranomaisia ja juutalaisia Sallan Stalag 309 -sotavankileirillä. Tässä toiminnassa oli mukana seitsemän Valpon viranhaltijaa ja viisi palkattua tulkkia. Valpon johto sopi komennusosaston perustamisesta kansallissosialistien kanssa ja ilmeisesti myös vähintään sisäministeriö oli siitä tietoinen. Valpon johtaja Arvo Anthoni piti säännöllistä yhteyttä Saksan turvallisuusviranomaisten kanssa muiden muassa vierailemalla Tallinnassa ja Saksassa. Varajohtaja Bruno Aaltonen tapasi kyseisiä viranomaisia jo 30-luvulla. (Silvennoinen 2008, 337 ja 2013; Jokisipilä ja Könönen 487–488)
Natsien koko rikoksiin itärintamalla verrattuna nämä luvut ovat tietenkin hyvin pieniä eikä niistä pidä päätellä, että Suomi oli täydellä höyryllä mukana kansallissosialistisessa tuhoamissodassa. Natseja Suomessa oli hyvin vähän. Luvuista ei kuitenkaan pidä tehdä myöskään virhepäätelmää, että näiden ihmisten ja heidän omaistensa kärsimys olisi jotenkin vähempiarvoisempaa kuin muualla itärintamalla kärsineiden ja kuolleiden. Jos uskotaan universaaliin ihmisarvoon itseisarvona, niin jokainen henki on yhtä arvokas. Mukana olleet suomalaiset toimijat, sekä henkilöt että institutionaaliset, eivät myöskään pääse moraalisesta vastuusta vain toteamalla, että tämä oli niin pientä siihen verrattuna, mitä muualla tapahtui tietämättämme.
Lisäksi on huomattava, että Valpolla oli valmius laajamittaiseen kansallissosialistisen tuhoamissodan avustamiseen, jos Murmansk ja Leningrad olisi onnistuttu valloittamaan. Siinä tapauksessa olisi puhuttu miljoonista neuvostokansalaisista ja lukemattomista kommunisteista ja juutalaisista. Onkin perusteltua uskoa, että Valpon pelasti tässä suhteessa vain Murmanskin ja Leningradin valtaamisen epäonnistuminen. (Silvennoinen 2008)
Vielä tärkeämpi kysymys kuin Valpon ja Päämajan valvontaosaston toiminta on Suomen valtiojohdon vastuu avunannosta, jos jatkosota ei ollut erillinen kansallissosialistisen Saksan tuhoamissodasta. Nykytieto asettaa tämän kysymyksen aivan uudestaan. Suomi lähti täysin tietoisesti ja aktiivisesti mukaan laittomaan hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan tavoitteena etnisesti ”puhdas” Itä-Karjala. Suomen toiminta johti venäläisten sotavankien massakuolemiin 1941-1942. Yhdessä Saksan kanssa Suomi vastasi strategisesti tärkeästä rintaman pohjoisosasta.
Tämä kiistatta auttoi Saksaa sen valtaisassa tuhoamissodassa siitäkin huolimatta, että Suomessa tuhoamista tapahtui hyvin vähän muuhun rintamaan verrattuna. Vaikka tehtäisiin Suomen valtiojohdolle suopea oletus (mikä ei Jokisipilän ja Könösen (2013, 490-491) eikä tohtori Oula Silvennoisen mukaan pidä paikkaansa), että heillä ei ollut juurikaan käsitystä Saksan todellisista tavoitteista, vapauttaako se heitä moraalisesta vastuusta?* Siinäkään tapauksessa, että heillä oli ymmärrettävästi painostava pelko Neuvostoliiton uudesta hyökkäyksestä ja vähän liikkumavaraa. Jos tiedostamatta autan valtaisan rikoksen tekemisessä, olenko todella täysin puhdas moraalisesti siinäkin tapauksessa, että valinnanmahdollisuuksia minulla on vähän?
Itse en pidä myönteistä vastausta itsestäänselvästi oikeana (vrt. Jokisipilä ja Könönen 2013, 496).
Oli miten oli, tämäkin ikävä kysymys, kuten jatkosodan todellinen luonne voidaan kätevästi siirtää syrjään torjuntavoiton sankaritarinan avulla. Sankaritarina on kuin pilleri, jolla kipupiste ei enää satu. Silloin ei myöskään tarvitse pohtia pisteliäitä moraalisia kysymyksiä maamme menneisyyden keskeisestä tapahtumasta.** Voimme itse asiassa huumata itsemme näkemään jatkosotakin talvisodan ihmeen uusintamisena.
* Mannerheim kirjoitti jo ennen sotaa, keväällä vuonna 1939 siskolleen Evalleen: ”Euroopan kansat pyritään yksinkertaisesti muuttamaan valkoiseksi neekereiksi, joiden on palveltava Kolmatta valtakuntaa.” (lainattu Jokisipilä ja Köngäs 2013, 526.)
** On tietenkin itsestään selvää, että Suomen nykyisellä valtiojohdolla ei ole osaa eikä arpaa sodan aikaisen valtiojohdon tekemisissä.
Kirjalliset lähteet
Apunen, Osmo ja Corinna Wolff (2009). Pettureita ja patriootteja. Helsinki: SKS.
Danielsbacka, Mirkka (2016). Sotavankikohtalot. Helsinki: Tammi.
Jokisipilä, Markku (2004). Aseveljiä vai liittolaisia?. Helsinki: SKS.
Jokisipilä, Markku ja Janne Könönen (2013). Kolmannen valtakunnan vieraat. Helsinki: Otava.
Kainulainen, Heikki (2013). Tutkijoiden erillissota. Helsingin yliopisto: pro gradu –tutkielma.
Kivimäki, Ville (2012). ”Three Wars and Their Epitaphs: the Finnish
History and Scholarship of World Ware II”. Teoksessa Finland in World War II, Kinnunen, Tiina ja Ville Kivimäki (toim.). Leiden: Brill.
Silvennoinen, Oula (2008). Salaiset aseveljet. Helsinki: Otava.
Visuri, Pekka (2014). Mannerheimin ja Rytin vaikeat valinnat. Jyväskylä: Docendo.
Mielenkiintoista kyllä, Suur-Suomi-hankkeet olivat linjassa Terijoen hallituksen tavoitteiden kanssa: ”Suomen Kansanhallitus kääntyy Neuvostoliiton hallituksen puoleen ehdottaen solmittavaksi keskinäisavun sopimus Suomen ja Neuvostoliiton välillä ja täytettäväksi Suomen kansan vuosisatainen toive: Karjalan kansan jällen yhdistäminen Suomen kansan kanssa, liittäen sen yhtenäiseen ja riippumattomaan Suomen valtioon.”
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus. Risto Rytin 26.6.1941 pitämä radiopuhe löytyy netistä ja toki retoriikka on kovaa. Mutta voiko tälläisessä puheessa kansalle ollakaan muuta tyylilajia? Onko tieteellisenä todisteena siis kovinkaan painava?
Toki Suomessa oli natsien myötäilijöitä paljonkin ja ihmeen pienillä tuomioilla pääsivät sodan jälkeen tai jopa tuomiotta. Arno Anthoni ja Toivo Horelli olisivat ansainneet tuomion. Ja varsinkin jälkimmäinen tuntuu erittäin vastenmieliseltä ihmiseltä.
Mutta jos ei ollut erillissota niin miksi Suomi melko nihkeästi osallistui Leningradin piiritykseen, Murmannin radan katkaisuun ja juutalaisten luovutukseen?
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsot Muurmannin radan ratalinjausta, niin ymmärrät, miksi rataa ei katkaistu. Suomen armeijalla ei yksinkertaisesti olisi ollut resursseja sellaiseen. Venäläiset siirsivät ratalinjaa idemmämmäksi suomalaisten vallattua Petroskoin.
Hurjimmissa teorioissa väitetään, että Leningradin piiritykseen ei osallituttu, koska siitä olisi ollut herrasmiessopimus Neuvostoliiton johtohahmojen ja Mannerheimin välillä. Ja tästä syystä Suomea ei 1944 kiitollisuuden osoituksena loppujen lopuksi miehitetty. Tämä siis vain todistamattomana teoriana.
Ilmoita asiaton viesti
””Hurjimmissa teorioissa väitetään, että Leningradin piiritykseen ei osallituttu, koska siitä olisi ollut herrasmiessopimus Neuvostoliiton johtohahmojen ja Mannerheimin välillä. Ja tästä syystä Suomea ei 1944 kiitollisuuden osoituksena loppujen lopuksi miehitetty. Tämä siis vain todistamattomana teoriana””
Varmaan näin olikin tai en tiedä herrasmiessopimuksesta mutta Mannerheimin taitoa se että hän osasi pitää rajaa toiminnassa ja aavistella sodan jälkeisiä aikoja eli Neuvostoliitto ei antaisi koskaan anteeksi totaalista osallistumista piirittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali A.F. Airon haastattelu on erikoisen arvokas dokumentti mm. sota-aikojen tapahtumista.
Oheisen dokumentin mukaan Muurmannin radan katkaisemisesta oli olemassa kenraali Airon suunnitelmat, mutta niitä ei toteutettu (kohta 37:00-39:00).
Samaisessa haastatteludokumentissa tulee esille myös se, että marsalkka Mannerheim ei sallinut Pietariin hyökkäämistä. Suunnitelmia tästä ei ollut edes olemassa, kuten Airo toteaa haastattelussa.
https://areena.yle.fi/1-50092631
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ollut kansallissosialistien tosiasiallinen liittolainen. Suomi ei kuulunut akselivaltoihin. Akselivallat olivat Saksa, Italia, Japani, Bulgaria, Unkari ja Romania.
Suosittelen sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin liittyvää kirjaa ”Risto Rytin puolustus”. Edesmenneen presidentti Risto Rytin puolustuspuhe on mielenkiintoista ja historiallisesti erittäin arvokasta luettavaa. Kirja ”Risto Rytin puolustus” julkaistiin näköispainoksena vuonna 1989. Toinen erittäin mielenkiintoinen kirja on Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944. Sen yläotsikko on ”Käymme omaa erillistä sotaamme.”
Risto Rytin päiväkirja 4.7.41
”Schoenfeld oli luonani esittäen promemorian ja tiedusteli asennettamme. Sanoin, että olimme valitettavasti joutuneet Venäjän uuden hyökkäyksen kohteeksi ja pakotettuja parhaamme mukaan puolustamaan vapauttamme ja elämäämme. Onneksi oli Venäjä joutunut sotaan Saksan ja eräiden muiden valtioiden kanssa, mikä tällä kerralla talvisotaan verraten suuresti huojensi asemaamme.
Sch. kysyi, oliko meillä poliittisia sopimuksia Saksan ja sen liittolaisten kanssa. Vastasin, ettei meillä ollut mitään poliittisia sopimuksia paremmin Saksan kuin sen liittolaisten kanssa. Sotilasjohtomme on ollut kosketuksissa Saksan sotilasjohdon kanssa sotatoimien koordinoimisesta, mutta olemme niiden kanssa vain cobelligerentejä faktillisen tilanteen vuoksi. Käsitämme sotamme erilliseksi puolustussodaksi, emmekä halua sekaantua suurvaltojen välisiin suuriin välien selvittelyihin, joihin varamme ja voimamme eivät riittäisikään, eivätkä ne meitä kiinnosta. Meidän kohdallemme on kysymyksessä vain oma elämämme ja turvallisuutemme vapaana itsenäisenä kansana.”
Arthur Hans Fredrik Schoenfeld oli Yhdysvaltain Helsingin-lähettiläs, jonka kanssa Ryti oli tiiviissä kosketuksessa sodan aikana, kun hän oli Suomessa. Kirja sisältää myös Schoenfeldin raportteja.
Liittolaisuus perustuu valtioiden välisiin sopimuksiin. Suomella ja Saksalla ei ollut valtioiden välistä sopimusta, jonka silloinen eduskunta olisi aikanaan hyväksynyt. Se, että Saksa liitti Suomen mukaan operaatio Barbarossaan jo 18.12.1940, ei tarkoita sitä, että Suomi valtiona olisi hyväksynyt liittolaisuuden.
Itse Ohje n:o 21 Tapaus Barbarossa oli salainen komentoasia (Geheime Kommandosache!) ja se oli tarkoitettu vain saksalaisupseerien käyttöön (Chef Sache Nur durch Offizier). Suomalaisilla ei ollut mitään tietoa tästä ohjeesta n:o 21 Tapaus Barbarossa 18.12.1940. Tietoa mahdollisesta saksalaisten hyökkäyksestä Neuvostoliittoon saatiin vasta 25.5.1941. Saksan yleisesikunnan päällikkö kenraalieversti Franz Halder kirjoittaa päiväkirjassaan 14.5.1941 ”Neuvottelut suomalaisten kanssa eivät ole vielä alkaneet.” (Heinrichs: Mannerheim Suomen kohtaloissa, osa II, huomautus sivulla 230).
Ohjeessa n:o 21 sen kohdassa II mainitaan todennäköiset liittolaiset ja heidän tehtävänsä. Siinä mainitaan Romania ja Suomi. Tässä kannattaa huomioida sana ”todennäköiset” (Voraussichtliche)
https://www.1000dokumente.de/index.html?c=dokument_de&dokument=0009_bar&object=facsimile&pimage=1&v=100&nav=&l=de
Päiväkirjat ovat faktoina historiallisesti arvokkaita, koska niissä ei tuoda esille toisen käden tietoa, vaan kirjoittajan oman kokemuksen kautta saatua tietoa kronologisessa ajassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tässä Jani Hakkaraisen kirjoituksessa ihan oikeaakin asiaa. Mutta haluaisin lisätä miksi hyökkäsimme 1941:
Talvisodan seurauksena Suomessa oli noin 400.000 evakkoa hajautuneena pitkin Suomea. Ei meistä tykätty, moni halusi päästä meistä eroon ja me itse halusimme päästä takaisin kotiseudulle. Eli Suomi oli yksimielinen että Karjala pitää saada takaisin.
Vaikka itse Piru olisi tarjonnut apua siihen, olisimme ottaneet avun vastaan. Kun sitten Saksa alkoi sotimaan entistä liittolaistaan vastaan, me ilomielin liityimme sotaan. Kaikki halusivat Karjalan takaisin ja moni halusi itärajan siirtoa kauemmas.
Voimme olla ylpeitä että yritimme käyttää Saksan tukea apuna ja hyökkäsimme 1941 ottaaksemme omamme takaisin korkojen kanssa.
Vaikka lopullinen lähtö tuli sitten juhannuksena 1944,
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa osuvalta täydennykseltä.
Tämä on toisaalta kansalaisnäkökulma, ja valtaapitäviä tällaiset eivät välttämättä kosketa, elleivät ota seikkaa johonkin käyttöön.
Samaa tulkintaa on käytettävä Rytin puheesta. Otappa paraikaisesta uutisoinnista faktana ne kaikki, mikä tuntuu kivalta.
Kenen tarina säilytetään välitettävänä. Tuon jälkeen yksimielisyyttä voikin olla jo paljon, tai ainakin riittävästi, ja epäyksimielisyys tuskin on tässä ongelmaksi, ja ryhmän voisi joskus olettaa kaivettavaksi, vaikka ihan sen takia, että tähän on tarvetta.
Valta/lauma -tekijät ovat tärkeitä näiden seuraamisessa. Ilman sitä, kirjoitusten pääjuoni vääristyy, tai sitä ei ole nostettavissa esiin.
Kuuntelin eilen kerrontaa siitä, miten tarinallisuus voi tosiaan syrjäyttää aidon historian, ja sen tulkitsemisen. Aidommat historioitsijat eivät yhtä mielellällään vede aiemmista ajoista isoja ja raflaavia tulintoja.
Dokkarissa oli mainittu Jari Tervon osuus, kantaa iskevänä vallankäyttäjänä. Samalla tapaa puhunut itse tästä ilmiöstä, mutta luonnontieteen kohdalla, ja toisaalta taloustieteen yhteydessä. Tällaisten havainnointia voi tehdä, kunhan ymmärtää ihmisten toimintaa.
Ennen oli sellainenkin vaihe, että kaikki ihmisten rakentama otettiin niin, että oli samalla tapaa annettuna otettava kuin mitä on luontokin. Ei selkeää eroa perusluonnon olemukseen nähden. Tästäkin ollut joskus juttua, Areenassa muistaakseni.
Ilmoita asiaton viesti
Kolme kysymystä liittyy mielestäni aiheeseen: 1) historian alkukohdan valinta, 2) historiallisten vääryyksien korjaaminen ja 3) epäedullinen rauhansopimus.
Jos aloitan kohdasta 3, niin koko toista maailmansotaa on perusteltu tuollaisella syyllä. Suomihan on sen verran pieni valtio, ettei se oikein pysty aloittamaan maailmansotaa mistään syystä, mutta kyllähän se talvisodan rauha oli Suomelle epäedullinen.
Historiallisten vääryyksien korjaaminen taas perinteisesti synnyttää uusia vääryyksiä. Putin on tässä jo mukana.
Suomenkin historia näyttää varsin hyökkäyspainotteiselta, jos tarina aloitetaan jostain vuoden 1941 juhannuksesta. Ukrainan osalta Putin on valinnut mieleisensä ajankohdan historian aloittamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Hakkaraisen väitteet ovat syvää roskaa.
Mannerheim toteaa muistelmissaan että on paljon sellaista mistä ei voi kertoa.
Tämä viittaa niihin seikkoihin joiden perusteella olemme teimme omia ratkaisuja kaiken aikaa emmekä suinkaan olleet saksalaisten käskettävissä.
Sodan aloittamisestakaan on turha huudella. Neuvostoliitto olisi aloittanut sen joka tapauksessa aivan lähitulevaisuudessa.
Nyt Hitlerin väite sai ilmeisesti neukut riittävästi vakuuttumaan aikeistamme ja he aloittivat sotatoimet. Hitler ei kuitenkaan voi puolestamme sotaa aloittaa eikä kertoa muille aikeistamme. Eduskunta vasta teki päätöksen, totesi maamme olevan sodassa. Sotilaat eivät aloita sotaa eikä heillä olisi siihen oikeutta. Valmistelevia tekoja voi toki tehdä ja näistä neukuilla ei ollut tietoa, eikä valmistelevat teot oikeuta sotaa. Vasta päin ampuminen ja kaupunkien pommittaminen merkitsi sodan syttymistä.
Eduskunnassa oli maalaisliitto ja demarit enemmistönä. Harvoilla natseilla tai iikooälläläisillä ei ole ollut mitään asiallista osaa päätöksenteossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä viittaa niihin seikkoihin joiden perusteella olemme teimme omia ratkaisuja kaiken aikaa emmekä suinkaan olleet saksalaisten käskettävissä.
Uskottavaa. Voisi arvella, että olimme mukana, oikein odottavinkin tuloksin. Ei tarvinnut niin paljoa alkaa käskyttämään.
Aseveljeyttä löytyi varmaan tuohon aikaan, myös muualta kuin Suomesta. Jossain vaiheessa saksalaisia alettiin pitää kielteisinä.
Aiheesta, ja suhtautumiskäännöksestä oli kerrontaa Areenassa, kun käsiteltiin valikoivaa arjalaisten broilerien tehokasvattamista.
Idea oli superisessa. Tämä on aika normaalia, edelleenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun arkistot USA:ssa ovat auenneet, tiedämme nyt että Rytillä oli kirjeenvaihtoa koko sodan ajan Englannin ja USA:n kanssa.
Jos Suomi olisi ollut pelkkä Saksan juoksupoika, tämähän olisi ollut maanpetoksellista toimintaa.
Kirjeenvaihto paljastaa että Muurmannin rataa ei katkaistu koska se olisi keskeyttänyt liittoutuneiden toimitukset neukkulaan. Suomalaiset pelasivat yhteen USA:n kanssa, ottivat ohjeita vastustajalta, mikä oikein olikin ja säästi meidät myöhemmin miehitykseltä.
Eli sodan aikana Suomi oli itsenäinen toimija eikä Saksan talutusnuorassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosodassa saavutimme eittämättömän sotilaallisen voiton. Ei pelkän torjuntavoiton.
Kun aselepo 4.9.1944 solmittiin oli armeijamme edelleenkin edenneenä vihollisen puolelle sodan alkutilanne huomioiden.
Vihollisen tappiot olivat 3-4 kertaiset.
Vankeja olimme saaneet 20 kertaisen määrän.
Vihollisen materiaalimenetykset olivat moninkertaiset.
Armeijamme oli kesällä 1944 suurimmillaan. Aseistustakin oli hyvin.
Joukot olivat täysin komentajiensa käsissä.
Ilomantsissa tuhottiin kahta neuvostodivisioonaa aselevon solmimisen aikaan.
Kotirintamalla ei ollut paniikkia suurhyökäyksen pysäyttämisen jälkeen. Ja sen pysäytti Suomen armeija. Ei Stalin.
Armeijamme ei ollut antautunut, vaan yhdessä vihollisen kanssa sovittiin aselevosta.
Kannattaa ottaa vielä huomioon valtava voimasuhteiden ero.
Myös se kuinka massiivista apua länsivallat antoivat Neuvostoliitolle, josta avusta paljon esiintyi myöskin Suomen rintamalla.
Eikö tätä voi hyvin kutsua SOTILAALLISEKSI voitoksi?
On täysin eri asia, että viimeksi Pariisissa 1947 saneltiin maallemme poliittisena mahtailuna kaikenlaisia pahansuopuuksia. Länsivaltojen siunauksella!!? Jatkosodan sotilaallista voittoamme eivät ne kuitenkaan poista.
***
”Lehdet kirkuivat torjuntavoittoa.”
Tampereen Yliopistosta tulee jatkuvalla syötöllä esiin näitä finnofobisia tohtoreita ja dosentteja, joiden agendalla on selittää Suomi syylliseksi kaikkeen toisen maailmansodan pahuuteen. Yritetään todistella maamme syylliseksi jopa talvisotaan!?
Toivottavasti finnofobinen suomettuminen katoaa Natoon liittymisemme myötä lopultakin historian roskatunkiolle!
Hakkaraisen kirjaluettelossa on useita suomensyöjä-historioitsijoitamme.
Ilmoita asiaton viesti