Biden ei voita tai häviä Georgian mukana
Georgiassa ratkaistaan tänään Yhdysvaltain senaatin voimatasapaino kun osavaltion molemmat senaattorit valitaan uusintavaaleissa. Marraskuun vaaleissa yksikään ehdokkaista ei saanut vähintään puolta annetuista äänistä, joten uusintavaaleissa kohtaavat senaattori David Perdue (rep.) ja Jon Ossoff (dem.) sekä senaattori Kelly Loeffler (rep.) ja Raphael Warnock (dem.). Joulukuun jälkeen suoritetuissa mielipidemittauksissa demokraattien ehdokkaat ovat siirtyneet johtoon, Warnock hieman vahvempaan kuin Ossoff. Demokraattien kannalta ratkaisevaa on kuinka korkeaksi äänestysaktiivisuus nousee ja lähtevätkö afroamerikkalaisesti yhtä sankoin joukoin äänestämään kuin marraskuussa.
Demokraattien gallupjohdosta huolimatta todennäköisin tilanne kuitenkin on paikkojen jakautuminen molemmille puolueille. Perdue ja Warnock ovat syntyperäisiä georgialaisia edustaen osavaltion perinteitä sekä kristillistä vakaumusta. Varsinkin vähemmistöjen keskuudessa Ossoffin juutalaisuus herättää ristiriitoja ja senaattori Loeffler ei ole suosittu edes omiensa keskuudessa ja tästä oli osoituksena useat vastaehdokkaat marraskuun vaaleissa.
Georgian sanotaan ratkaisevan Joe Bidenin presidenttiyden, sillä voittamalla molemmat paikat, demokraatit nousisivat tasoihin republikaanien kanssa. 50-50-tilanteessa senaatin puheenjohtajana toimiva varapresidentti Kamala Harris antaisi ratkaisevan äänen ja kääntäisi äänestykset Bidenille.
Senaattorit siirtyvät jouhevasti
Tilanne ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen sillä senaattorit eivät ole tahdotonta massaa, joita ryhmänjohtajat McConnell (rep.) ja Schumer (dem.) ohjailevat miten haluavat. Senaattorit voivat irtaantua puolueensa linjasta, mikäli se on heidän edustamalle osavaltiolle tai heille itselleen hyödyksi. Kysymyksessä voi olla työpaikkojen tai julkisen rahoituksen muodossa hyöty osavaltiolle tai mahdollisuus saada uudelleenvalintaa ajatellen näkyvyyttä ja rahoitusta.
Bidenin onkin mahdollista tehdä poliittista kauppaa useiden senaattoreiden kanssa. 538-sivusto on asettanut senaattorit järjestykseen sen mukaisesti kuinka vahvasti he ovat olleet presidentin linjauksien tukena äänestyksissä. Näin pystytään löytämään muutamia senaattoreita, jotka Bidenin on mahdollista saada tuekseen. Esimerkiksi Mainen senaattori Susan Collins (66%) on mm. vastustanut Barrettin nimitystä korkeimpaan oikeuteen sekä presidentin asekauppaa arabimaiden kanssa ja koulutuspolitiikkaa.
Alaskan Lisa Murkowski (74%) on mm. vastustanut Betsy DeVossin nimitystä opetusministeriksi, Obamacaren kumoamista ilman korvaavaa järjestelmää, presidentin abortinvastaista politiikkaa sekä kannattanut Venäjän vastaisia pakotteita.
Utahin senaattori Mitt Romney (78%) äänesti ainoana republikaanina presidentin viraltapanon puolesta sekä on mm. vastustanut Meksikon vastaiselle rajalle rakennettavan muurin rahoitusta. Muita presidentin politiikkaan kriittisesti suhtautuneita senaattoreita ovat Utahin Mike Lee (74%) sekä Kentuckyn Rand Paul (70%).
Kun osa republikaaneista horjuu niin sama vaara on myös demokraattien leirissä. Ei voi automaattisesti olettaa, että 50-50-tilanteessa demokraattien rintama pitäisi. Länsi-Virginian Joe Manchin (51%) on äänestänyt Trumpin linjan mukaisesti varsinkin virkanimitysten kohdalla ja samoin on toiminut myös Arizonan Kyrsten Sinema (51%). Pelkästään Manchin pystyy siis romuttamaan Warnockin ja Ossoffin mahdollisesta voitosta saatavan hyödyn.
Edessä on siis tärkeät vaalit mutta Bidenin presidenttiydelle ne eivät ole kaikki kaikessa. Demokraattien tappio Georgiassa, varsinkin mikäli he kuitenkin saavat yhden paikan, voisi olla jopa etu Bidenille. Näin Biden pystyisi osoittamaan puolueen vasemmistolle, ettei heidän radikaaleimpia esityksiä koulutuspolitiikan ja terveydenhuollon suhteen voida toteuttaa koska tarvitaan kompromisseja republikaanien kanssa. Näin Biden pystyisi vahvistamaan puolueensa kannatusta maltillisten äänestäjien keskuudessa ja pohjustamaan vaalivoittoa vuoden 2022 välivaaleissa. Kompromissit voisivat myös auttaa kuroamaan umpeen railoa kahden pääpuolueen ja heidän kannattajiensa välillä.
Kun Trumpin puhelu Georgian osavaltiosihteeri Brand Raffenspergerille tuli julkisuuteen, oletin, että nyt viimeistään republikaanit ryhdistäytyisivät sanoutumaan irti presidentistään. Puhelussahan Trump yllytti ja uhkaili Raffenspergeriä täysin härskisti tekemään vaalipetoksen ”löytämällä” Trumpille lisä-ääniä.
Mutta ei. Georgian senaattori(ehdokas) Perdue sen sijaan närkästyikin Raffenspergerille nauhan julkistamisesta, mikä osoittaa, että republikaaneista on tullut roistopuolue, jonka moraalinen ala-arvoisuus alittaa kaikki, mitä ainakaan meikäläinen on pystynyt edes kuvittelemaan. Järkyttävää kehitystä maassa, jota on jollain lailla tähän asti pidetty arvossa demokratiana. Toivottavasti Perdue ja Loeffler (joka ei ole sen parempi) äänestetään pois senaatista. Tervehdyttävää voisi myös olla, jos Trump joutuisi oikeudelliseen vastuuseen maanpetosyrityksistään.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeudellista puolta selvitetään parhaillaan ja en olisi yllättynyt jos Trump saa syytteen vaaliviranomaisten painostamisesta ja yllyttämisestä vaalivilppiin.
Jotenkin sitä toivoisi, että huomenna kun valitsijaäänet on laskettu kongressissa ja Bidenin vaalivoitto saa lopullisen sinetin niin loputkin republikaanit tulevat järkiinsä ja hylkäävät Trumpin.
Ilmoita asiaton viesti
T****illa on vielä syytesuoja reilu pari viikkoa, joten vaalirikossyytteistä tulisi aika jännä näytelmä, jatko-osa tosi-TV-tuotannolle. Armahtaako T**** itsensä pelkän tutkinnan perusteella vai tekeekö sen Pence? Päätyykö juttu korkeimpaan oikeuteen ja kuinka korruptoitunut se lopulta on? Siinä olisi taas lehdillä ja TV-kanavilla uutisoitavaa.
Minun mielestäni nykyiselle presidentille sopivin loppusijoituspaikka olisi vankimielisairaala, mutta tuskin hän on parannettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kyllähän on niin, että jos otetaan lukuun kaikki mitä Georgian vaaleista tiedetään, ei ole enää kyse painostuksesta vaan silloin uhkaukset ovat vetoamista Raffersberginkin omaan, tulevaisuudessa realisoituvaan etuun, kun asiat pääsevät käsittelyyn!
Ilmoita asiaton viesti
”huomenna kun valitsijaäänet on laskettu kongressissa ja Bidenin vaalivoitto saa lopullisen sinetin niin loputkin republikaanit tulevat järkiinsä ja hylkäävät Trumpin.”
Noin minäkin uskoin vaalien aikana.
Todellisuus kuitenkin on se, että ’nuivat’ ovat vallanneet GOP:n ja Trumpin valekampanjaan mukaan lähtemättömät joutuvat koston kohteiksi – aivan kuten Siniset täällä meillä.
Trump repii GOP:n hajalle; aivan samoin kuin USA:n viimeisen neljän vuoden aikana. Kuten näemme nyt ja 1930 -luvun Saksassa, demokratia voi otollisissa olosuhteissa hirttää itsensä.
Ilmoita asiaton viesti
Senaattori Kevin Cramer (R) ei pidä Trumpin puhelua mitenkään moitittavana tai poikkeuksellisena: ”Sen. Kevin Cramer on Donald Trump pressuring Georgia election officials: ’I don’t find the offense'”
Näin Trump on muuttanut sopivan käytöksen kriteeristöä.
Kun Trump oli viraltapanomenettelyssä, republikaanisenaattorit olivat sitä mieltä, että on äänestäjien asia päättää, onko Trump kelvollinen presidentiksi, ei senaatin tule siihen puuttua. Nyt kun kansa antoi oman arvionsa Trumpin kelvollisuudesta, osa republikaanisenaattoreista onkin sitä mieltä, että senaatin pitää saada vaikuttaa presidentin valintaan.
Cramerin lausunto puhelusta:
https://www.youtube.com/watch?v=Eqy14PwK8Ls
Ilmoita asiaton viesti
Mutta aivan kuin Gremer sanoo, tämä on painostusta, jos jätetään konteksti pois! Vaikka hänen ilmaisunsa onkin sellaista pientä hyrinää, (siis gremerin) joka voidaan tulkita tietysti vahvan persoonan kantapään alla olemiseksi, – tai sitten ei.
Eihän todellakaan ole kyse vain Trumpin ajatuksista! HALOO!
Tässä ohitetaan kokonaisen toisen kansanosan oikeus vaatia läpinäkyvyyttä, vain tätä he haluavat; ei edes Trumpille uudelleen valintaa, mutta luottamus vaaleihin demokratian toteutumana.
Älkääkä sanoko, että ei ole näyttöä,- se selviää yksi asia kerrallaan. Ei tietenkään jos ennakkoasenne ja politikointi saa oikeudessakin vallita. Niinhän ei pitäisi olla.
Aivan samoin tulee tehdä, jos demokraatit olisivat tässä tilanteessa vaatimassa selkeyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi Gremer on itse georgialaisena hyvin tietoinen alueensa konservatiiviväen mielentilasta ja oikeuden janosta ja niistä näkymistä joita ihmisten mielissä on kriisitilanteesta.
Tähän liittyy paljon asioita, koko se tilanne jossa Yhdysvallat on.
Ilmoita asiaton viesti
”…mikä osoittaa, että republikaaneista on tullut roistopuolue, jonka moraalinen ala-arvoisuus alittaa kaikki, mitä ainakaan meikäläinen on pystynyt edes kuvittelemaan. Järkyttävää kehitystä maassa, jota on jollain lailla tähän asti pidetty arvossa demokratiana.”
Sanopa muuta. Ruoho ei ole vielä kasvanut McCainin haudalle, kun hänen ansiokas panostuksensa sekä presidentinvaaleihin Obamaa vastaan että kongressin toimintaan republikaanien hyödyksi sen jälkeen on tuhottu viimeistä itiötä myöten.
Joku onkin todennut, että Trump on saanut Clintonin näyttämään korkeamoraaliselta, Nixonin näyttämään rehelliseltä ja George W Bush jr:n viisaalta.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen Juha republikaaniväen ruohonjuuritason tutkailua, valmiin totuuden jokapäiväisen vastaanottamisen sijasta! Tulet yllättymään suuresti. Myönteisesti. Näin minä ainakin.
Ilmoita asiaton viesti
”…, mikä osoittaa, että republikaaneista on tullut roistopuolue,…”
? Roistojen riistäjien puolue se on aina ollutkin!
Ilmoita asiaton viesti
Jani Kokko, kysyisin sinulta, joka olet perehtynyt USA:n poliittiseen päätöksentekoon. Mainitsit, että jossain tilanteissa senaattorit äänestävät ristiin, joten paikkalukujen ollessa lähes tasoissa, äänestys saattaa keikahtaa suuntaan tai toiseen. Miten tarkkaan senaattorit ovat paikalla äänestämässä? Joku saattaa sairastua tai muuten olla estynyt. Esiintyykö taktikointia, jolloin senaattori on poistattamassa hammaskiveä jne. tai ulkoiluttamssa anopin koiraa silloin kun hankala äänestys on käsillä?
Ilmoita asiaton viesti
Näin äkkiseltään ei tule mieleen esimerkkiä mutta varmasti senaatissa toimitaan kuin muissakin parlamenteissa eli jos on ristiriita puolueen ja omatunnon välillä niin edustava voi olla ulkoiluttamassa anopin koiraa tai jumissa vessassa.
Yleisesti senaattorit kuitenkin osallistuvat hyvin aktiivisesti äänestyksiin, ei heitä juurikaan ole poissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kun maassa on todella suuri haloo ja huoli äänestämisen osalta, on ihan demokratian peruskivi tietysti, että voi luottaa kaiken toimivan oikein äänestyksessä.
Kun 17 – 30 % jopa demokraateista uskoo vaaliepäselvyyksiin, kauniisti sanottuna, niin eiköhän olisi aika pikaisesti oikaista puheenpartta perusteettomista vaaliväitteistä, ainakin tutkia niin, että myös kansa vakuuttuu!
Ilmoita asiaton viesti
Millä taustoilla Jani olet noin sinetöinyt oman kantasi sille puolelle, joka puhuu perusteeettomista väitteistä, kun ennen vaaleja 2 valtavirran mediaa piti aikamoiset esitykset dominionin helposta hakkerointimahdollisuudesta ja kaikesta muusta tähän liityvästä, professorien arvovallalla, kädestä pitäen näyttämällä, näin alttiita ne ovat manipuloinnille? Ja miten heti vaalien jälkeen asia kääntyi näissä lehdissä 360 astetta?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Kopsa ymmärtää todellisuutta näköjään yhtä hyvin kuin geometriaa…
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä” – onkin ulkopuolelle siirretyn määre! Mistä tarve siihen sitten kumpuaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ihan tyypillistä käydä henkilöön, kun…. jätän sanomatta., mutta ei kovin kunnioitettavaa!
Ilmoita asiaton viesti
Päivi Kopsa, mietipä nyt sitä 360 astetta😁
Ilmoita asiaton viesti
Tämä aste asia selitetään hienosti Arnold Schwarzeneggerin magnum opuksessa Last Action Hero:
https://youtu.be/g751-jjKXC0
Ilmoita asiaton viesti
Arnoldilla on muutakin kuin lihaksia. Tänään The Economist -lehdessä Schwarzenegger kuvaa Trumpia kannattavien senaattoreiden pyrkimysten vaalituloksen kiistämiseksi olevan typeriä, mielipuolisia ja pirullisia (”stupid, crazy, and evil”).
Schwarzenegger itse on entinen Kalifornian kuvernööri ja edustanut samaa Republikaanista puoluetta, kuin Trump, mutta torjuu Trumpin vallankaappausyritykset ja rinnastaa ne natsijohtaja Adolf Hitlerin vallankaappaukseen 1930-luvun alussa.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan 90 astettakin olla joko veden kiehumispiste tai suora kulma…
Ilmoita asiaton viesti
Selvä, täytyypä päivittää omaa käsitystään tämän blogin perusteella. Oletin, median avustamana, että tämä äänestys olisi hyvinkin ratkaiseva sen kannalta, miten Biden sasa ajettua omaa politiikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mikä on Trumpin rooli ja vaikutusvalta tulevaisuudessa USA:n politiikassa?
Trump on vaikea-asteinen narsisti. Sellainen ihminen tarvitsee huomiota ja ihailua elääkseen; ne ovat hänen polttoaineensa. Siksi Trump ei jätä päivänpolitiikkaa, koska silloin hän menettäisi massojen huomion. Hän jatkaa GOP:n edessä ottamassa jatkuvasti ja hellittämättä kantaa ja luo yhä uutta sekasortoa.
Republikaanipoliitikot joutuvat valitsemaan puolensa. Joko ovat Trumpin puolella (ja samalla suuren äänestäjäjoukon puolella) tai Trumpia vastaan.
GOP hajoaa…
Oheistan Hitleristä tehdyn persoonallisuusprofiilin, josta voisi hyvällä tahdolla löytää paljon Trumpia… https://www.the-american-interest.com/2020/01/16/the-demagogic-personality/
Ilmoita asiaton viesti
Laskelmoivat poliitikot ovat paljon siistipuheisimpia, kuin rohea Donald, he voivat olla kuitenkin paljon vaarallisempia ja katalampia kun sulkevat kabinettiensa ovet. Tämä on tullut todellisuudeksi myös ovaalin huoneen hämärissä tunnelmavaloissa.
Keskeistä jatkuvasti möyhennetyn trump-narratiivin luomiselle on halu suunnata huomio toisarvoisiin seikkoihin politiikan teon kuumasta ytimestä, jossa ovat suuret ajankohtaiset kysymykset. Niistä ei tiedetäkkään mitään tässä fake-median hallitsemassa maailmassa, jossa ei voida puhua keskustelukulttuurista, vaan häpäisemisen kulttuurista.
Niiden hintaa on maksettu Amerikan ulkopuolella ja aletaan maksaa jo sisäpuolellakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tulos on hieman parempi demokraateille mitä New York Timesin ennuste, kun äänistä oli laskettu 20%.Trumpin 11780 saattoi olla ratkaiseva tekijä ainkin Ossoffin voitossa.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti kuitenkin päädytään tasatilanteeseen ja Kamala Harris puheenjohtajana pääsee ratkaisijan paikalle…?
– Tarvitaan kuitenkin käytännössä 60%:n enemmistö, jotta asiat etenevät todella hyvin, mutta Bidenin kaltainen presidentti pystyy kyllä neuvottelemaan tolkun republikaanien kanssa tuesta-ja yhteistyöstä hankkeilleen, koska niissä on luultavasti enemmän järkeä, kuin Trumpin vastaavissa?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on jo erittäin todennäköistä, että Trump antoi myös senaatin demokraattipuolueelle.
Saa nähdä millainen valheiden verkko kudotaan näiden vaalien rehellisyydestä…
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuuteen kannattaa tutustua suoraan ilman tulkintoja, jotka ovat kulttuurisodan takia kaikki valmiiksi vinossa! Koko Amerikan tilannetta on täysin mahdoton muuten lukea! Sen konteksti puuttuu! Ja New York Times ei esittele tätä suomalaiselle toimittajalle, eikä lukijalle. Lehdet eivät ole enää samoja totuuden torvia, kuin ne ovat olleet historiassa. Demokraattinen puoluekkaan ei ole enää sitä, mitä se ollut. Kaukana siitä.
Vaan:
ennakolta asiat lukkoon lyövä,
ennalta tuomitseva,
ennalta halveksiva,
Maailman palkituin toimittaja, Ted Coppel: ”Olemme menettäneet kyvyn olla objektiivisia tarkkailijoita sen suhteen, mikä on menossa.”
https://www.youtube.com/watch?v=L9XhsAP2gkI
Ilmoita asiaton viesti
Päivi Kopsa, kaikella kunnioituksella ja ystävyydellä, mutta mikä teitä uskovaisia oikein riivaa, kun niin monet teistä täysin sokeina fanittavat Trumpia, joka on epäkristillisin kaikista mahdollisista USA:n presidenteistä. Onko syynä se, että hän siirsi USA:n suurlähetystön teidän lempparimaassanne Israelissa Tel Avivista Jerusalemiin ja vaaransi siinä samalla Lähi-idän hauraan vakauden?
Mitä sanoisit, jos minä väittäisin, että Trumpin tukijoukot ovat syyllistyneet mittavaan vaalivilppiin mutta sekään ei auttanut Trumpia voittoon, koska hän oli niin vihattu presidenttinä?
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään vielä yksi yksityiskohta vaaleista….
Nimittäin samalla kun äänestettiin presidentistä, niin sillä samalla vaalilipukkeella äänestettiin myös senaatin ja edustajainhuoneen vaaleissa.
Kuitenkin vaalivilppiä olisi tapahtunut vain ja ainoastaan presidentinvaalissa – eikä niissä muissa, joissa republikaanit pärjäsivät hyvin!
Ilmoita asiaton viesti
Oranssin molopään kiukuttelu taisi ratkaista vaalit demokraattien hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Neljä kuollut oranssin molopään villitsemien ihmiskunnan alhaisinta pohjasakkaa edustavien haaskojen hyökkäyksessä kongressiin. Bidenilla on kova työ oranssin molopään jälkien paikkaamisessa. Kongressin istunto jatkuu molopään fanaattisista häirikkökannattajien melskaamisesta huolimatta. Toivottavasti ruumiita ei tule lisää.
USA:n tapahtumat ovat häpeäksi maailman vanhimmalle demokratialle. Porin jääprinsessaa lukuunottamatta uskoisin kaikkien suomalaisten ymmärtävän tämän.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt, kun demokraattien enemmistö on varmistunut senaatissakin, voitaneen otsikkoa kvalifioida: Biden ei ainakaan häviä Georgian mukana.
Ilmoita asiaton viesti