Bidenin suurin vastustaja on hän itse

Yhdysvaltain pääpuolueiden todennäköisimmät presidenttiehdokkaat ottivat viime yönä Suomen aikaa yhteen ensimmäisessä vaaliväittelyssä Atlantassa. CNN järjestämässä väittelyssä yleisö oli siirretty syrjään ja käyttöön otettu ”vallankumouksellinen” tekniikka eli etäältä hiljennettävät mikit huutokilpailun välttämiseksi. Tällä ei välttämättä olisi ollut edes tarvetta sillä neljän vuoden takaiseen verrattuna tämä oli ihan oikea väittely ja muutamia solvauksia lukuun ottamatta amerikkalaisittain sivistynyt.

 

Väittelyssä näkyi kuitenkin selkeästi iän olevan Bidenin suurin heikkous näissä vaaleissa. Trumpiin verrattuna hän vaikutti hauraalta, hänen äänensä oli käheä sekä ajoittain epäselvä ja Biden sekoili sanoissaan. Sanojen sekoittaminen ei sinällään ole mitään uutta Bidenilta mutta tässä tilanteessa korostaa ikääntymistä. Trump myös hyödynsi tätä tekemällä nokkelia pikkuheittoja Bidenin suuntaan kuten ”en saanut selvää puheenvuoron lopusta ja tuskin hän (Biden) sai itsekään.” Lisäksi hän ilmeili Bidenin suuntaan ikään kuin ei kuulisi mitä Biden sanoo vahvistaen näin kuvaa vanhuksesta.

 

Mutta asiasisällöllisesti ei jäänyt epäselväksi kumpi olisi vakaampi ja toimintakykyisempi presidentti. Bidenilla oli selkeä poliittinen visio ja toimintasuunnitelma kuten kuuluukin. Hän osaa johtaa hallintoa toisin kuin hänen edeltäjänsä. Tästä vahvuudesta huolimatta demokraatit ottavat Joe Bidenin ehdokkuudella erittäin suuren riskin. Vaaleihin on neljä kuukautta aikaa ja yksikin fyysinen kompurointi riittää katkaisemaan tien Valkoiseen taloon.

 

Tässä lasketaan nyt vahvasti sen varaan, että liikkuvat äänestäjät inhoavat Trumpia enemmän kuin Bidenia huolimatta hänen iästään ja tuovat riittävästi ääniä vaa’ankieliosavaltioissa. Edellisten vaalien perusteella puhutaan osavaltiokohtaisesti jopa vain kymmenistätuhansista äänistä. Bidenia tietysti hyödyntää se että hänellä on varaa hävitä 2-3 vaa’ankieliosavaltiota ja voittaa silti. Tilanteen tasaisuudesta ja äänestäjien, jopa demokraattien, epäilyistä Bidenia kohtaan kertoo kyllä se, että kaikissa vaa’ankieliosavaltioissa demokraattien senaattoriehdokkaat ovat voittamassa republikaanit selkein lukemin mutta Bidenin ja Trumpin kohdalla tilanne on huomattavasti tasaisempi.

Jani Kokko
Helsinki

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta. Tunnetaan myös Tennaripoikana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu