Korona ajamassa demokraattien esivaalit kaaokseen

Demokraattien esivaalit ovat ajautumassa kaaokseen koronaviruksen johdosta. Kampanjat ovat peruuttaneet kaikki tulevat vaalitilaisuudet ja viime sunnuntain vaaliväittely entisen varapresidentti Bidenin ja senaattori Sandersin välillä siirrettiin turvallisuussyistä Phoenixista Washingtoniin. Muutokset ovat heikentäneet eniten Sandersin kampanjaa, joka tukeutuu vahvasti äänestäjiä innostaviin vaalitilaisuuksiin.

 

Presidentti Trump on julistanut maahan hätätilan ja useat kuvernöörit ovat seuranneet perässä ja tämä lisää vaikutuksia esivaaleihin. Tartuntojen pelossa osavaltiot ovat ryhtyneet puskemaan esivaaleja keväämmälle ja uhkana on ketjureaktio, jossa kaikki esivaalit siirtyvät.

 

Nyt Georgia (105) on siirtänyt esivaalit ensi viikolta toukokuun puoliväliin. Lousiana (54) siirtää huhtikuun alun esivaalit kesäkuun 20. päivän tienoilla ja samoin näyttää toimivan Kentucky (54). Nyt joukkoon liittyy myös Ohio (136). Kuvernööri Mike DiWine (R) on päättänyt terveysviranomaisten suosituksesta lykätä tänään järjestettävät esivaalit jopa kesäkuun alkuun saakka. Ohion tilanne on erittäin epäselvä sillä osavaltion tuomioistuin hylkäsi eilen kuvernöörin pyynnön esivaalien siirtämisestä.

 

Muut osavaltiot eivät ole ilmoittaneet esivaalien siirtämisestä mutta muutoksista vaalikäytänteisiin ovat ilmoittaneet ainakin Alaska (15), Connecticut (60), Delaware (21), Havaiji (24), Maryland (96), New York (274), Pennsylvania (186), Rhode Island (26), Wisconsin (84) ja Wyoming (14).

 

Esivaalien lykkääminen ei ole osavaltiolle helppo päätös. DNC on asettanut kesäkuun 9. päivän takarajaksi delegaattien määräämiselle ja päivän ylittäviä osavaltioita uhkaa delegaattien menettäminen jopa puolella.

 

Sandersin olisi syytä keskeyttää kampanjansa

 

Tämän päivän oletettiin olevan kuolinisku Bernie Sandersin kampanjalle ja se voi olla sitä edelleen sillä Ohion päätöksestä huolimatta Florida (219), Illinois (155) ja Arizona (67) järjestävät tänään esivaalit. Äänestysprosentit tulevat tippumaan verrattuna aikaisempiin osavaltioihin.

 

Biden on erittäin vahvoilla Floridassa, jonka äänestäjäkunta on konservatiivisempaa kuin muualla maassa ja siihen kuuluu merkittävä määrä yli 65-vuotiaita. Lisäksi latinot ovat vahva äänestäjäryhmä mutta tällä kertaa ne  eivät ole Sandersin tukena kuten esimerkiksi Nevadassa ja Kaliforniassa. Suurin osa Floridan latinoista on Kuubasta paenneita ja heidän jälkeläisiään, joille Sandersin Castroa ja Kuuban hallintoa puolustavat puheet ovat myrkkyä. Ei ole ihme, että Biden johtaa Sandersia luvuin 65%-25%. Tällä tuloksella Biden saisi noin 160 delegaattia.

 

Illinois on kallistumassa Bidenille luvuin 60%-30% ja Arizona 55%-35%. Osaltaan ruostevyöhykkeen osavaltiona Illinois näyttää seuraavan Michiganin esimerkkiä ja duunarit ovat siirtyneet Sandersilta Bidenille. Osavaltion afroamerikkalaisvähemmistö on jo ollut Bidenin taskussa ja heidän parissaan kannatusta on osaltaan vahvistanut Barack Obaman tuki entiselle varapresidentilleen. Arizonassa tilanne on tasaisempi johtuen osavaltion latinoiden ja nuorten tuesta Sandersille. Kuitenkin Sandersin oletettiin voittavan osavaltiossa, joten tappio on erittäin huono merkki kampanjan tulevaisuutta ajatellen.

 

Ohion peruuntuminen on tappio enemmän Sandersille kuin Bidenille. Ohio on yksi keskeisistä ruostevyöhykkeen osavaltiosta ja presidentinvaalien todellinen vaa’ankieliosavaltio, yleensä Ohion voittajasta on tullut presidentti. Sandersin tappio Michiganissa olisi ollut mahdollista kompensoida nostamalla kannatusta Ohiossa, jonka äänestäjäkunnassa on paljon duunareita. Se olisi osoittanut Sandersilla olevan edelleen kykyä vedota riittävästi demokraattien vaalivoiton kannalta kriittiseen äänestäjäryhmään.

 

Kokonaisuuden kannalta Sandersin olisi syytä lopettaa kampanjansa mahdollisimman nopeasti, jotta esivaaleja ei tarvitsisi siirtää ja puolue pystyisi keskittymään yhtenäisyyden rakentamiseen jo hyvissä ajoin ennen heinäkuun puoluekokousta. Lisäksi äänestysprosenttien tippuminen tulee heikentämään demokraattien tarvitsemaa nostetta suhteessa nykyiseen presidenttiin, joten tässäkin suhteessa keskeyttäminen olisi kannatettavaa.

 

Miksi juuri Sandersin eikä Bidenin olisi syytä keskeyttää kampanjansa? Tähän on useita perusteluita. Biden on sekä delegaateissa että äänissä selkeässä johdossa ja demokraattien suhteellinen vaalitapa suosii tällä hetkellä Bidenia, vaikka hän häviäisi tulevat esivaalit niin hän silti keräisi delegaatteja ja säilyisi johdossa. Käytyjen esivaalien perusteella Sanders on hävinnyt vuoden 2016 voittamiaan osavaltioita ja kannatus on alentunut osavaltiosta riippumatta keskimääriin kolmanneksella. Hän on menettänyt kriittisiä äänestäjäryhmiä eikä ole kyennyt laajentamaan puheistaan huolimatta kannattajakuntaa.

 

Kansallisen kriisin aikana olisi nyt mahdollisuus osoittaa johtajuutta ja yhtenäisyyttä ylitse yksittäisten ehdokkaiden.

 

Puoluekokousedustajat 1870 (65?)/3979

Biden 894

Sanders 743

Warren 72

Bloomberg 61

Buttigieg 26

Klobuchar 7

Gabbard 2

Jani Kokko

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu