Kuntavaalit pidettävä ajallaan 18.4.
Maaliskuussa 1945 Suomi oli sotatilassa ja pohjoisessa suomalaiset taistelivat saksalaisia vastaan. Lähes puoli miljoonaa suomalaista oli joutunut lähtemään evakkoon kotiseuduiltaan ja melkein koko Lapin väestö oli siirretty taisteluiden tieltä Ruotsiin. Kansalaisilla oli puutetta kaikesta.
Silti näin poikkeuksellisissaoloissa päätettiin järjestää vaalit. Katsottiin, että demokratian tulee toimia myös poikkeusoloissa. Tuolloin äänestettiin ensimmäistä kertaa ulkomailla kun Ruotsiin evakuoitu väestö äänesti sieltä käsin ja äänioikeusikäraja laski 24 vuodesta 21:n lisäten merkittävästi äänioikeutettujen määrää.
Demokratia toimi. 74,9 % kansalaisista käytti äänioikeutta, nousua 8,3 %-yksikköä edellisiin vaaleihin verrattuna.
Maaliskuun 1945 eduskuntavaalit ovat konkreettinen osoitus poikkeusolojen vaalien onnistumisesta.
Viime aikoina on käyty paljon keskustelua tulisiko kuntavaalit siirtää ja onko äänestäminen turvallista. Yksikään puolue tai vaaliviranomainen ei ole virallisesti esittänyt vaalien siirtämistä mutta silti asiasta keskustellaan.
Kuntavaaleja ei tule missään tapauksessa siirtää vaan demokratian tulee toimia ja kansanvallan toteutua myös poikkeusoloissa. Se on järjestäytyneen yhteiskunnan velvollisuus. Yksilön sijasta meidän on velvollisuus ajatella koko kansakuntaa.
Kunnissa on jo tehty valmisteluja ja otettu käyttöön hyvinkin luovia ratkaisuja vaalien järjestämiseksi turvallisesti.
Ennakkoäänestyspaikkoja on lisätty ja niiden aukioloa pidennetty. Rokotuksia annetaan kiihtyvällä tahdilla ja vaalivirkailijat on mahdollista rokottaa ennakkoon. Vaalipaikoilla on käytössä turvavälit, maskit ja käsidesit. Resursseja kotiäänestykseen on lisätty ja erilaisilla keinoilla järjestetty karanteenissa olevien mahdollisuus äänestää.
Kansalaisena olen kiitollinen kaikille niille viranomaisille, kuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille vaalivirkajoille tästä työstä. He etsivät tilanteeseen ratkaisuja ongelmien sijaan. Kiitos tästä työstä.
Luotan, että 18.4 kaikille kansalaisille on järjestetty mahdollisuus käyttää äänioikeutta koronasta huolimatta. Kansalaisella on myös olla käyttämättä äänioikeutta, viime kuntavaaleissa näin toimi 41,2% äänioikeutetuista. Nyt Taloustutkimuksen mukaan vain yksi prosentti aikoo varmasti jättää äänestämättä koronasta johtuen. Tämä laittaa asiat mittasuhteisiin.
Ehdokkaat ovat myös voineet tavoittaa äänestäjiä mielipidekirjoitusten, sosiaalisen median, kotisivujen ja tavanomaisen median kautta. Myös kampanjointi ulkona on mahdollista ja tähän useat ehdokkaat ovat tarttuneet poikkeusolojen keinoilla. Ehdokas näkyy ja kuuluu mutta turvaväli säilyy.
Viime vuonna Yhdysvallat onnistui valitsemaan presidentin, senaatin, edustajainhuoneen, kuvernöörit sekä tuhannet osavaltion- ja paikallistason päättäjät huomattavasti vaikeammassa koronatilanteessa kuin missä Suomi on nyt.
Joten eiköhän myös Suomi pysty järjestämään vaalit? Sehän on osoitus demokraattisen ja järjestäytyneen yhteiskunnan vahvuudesta.
”Luotan, että 18.4 kaikille kansalaisille on järjestetty mahdollisuus käyttää äänioikeutta koronasta huolimatta.”
No, niille jotka on rokotettu ja jotka ovat taudin sairastaneet se asia on yhdentekevä milloin vaalit järjestetään, mutta ne jotka äänestävät syyllistyvät taudin vähättelyyn piittaamattomuuteen sen leviämisestä. Tauti voi aiheuttaa vakavia ongelmia kaikille ikäluokille, mutta riskiryhmille ja vanhoille ihmisille se on hengenvaarallinen.
Saksalaisten kranaatit eivät tulleet sieltä Lapista vaalipaikoille silloin 44, sota ei ollut uhka muualla kuin Lapissa ja sieltä väki oli evakuoitu, nyt virus kyttää ihmisiä vaalipaikoilla.
”Kansalaisella on myös olla käyttämättä äänioikeutta, viime kuntavaaleissa näin toimi 40,2% äänioikeutetuista.”
Onneksi ei ole pakko. Olisi kauheaa jos ihmisiä pakotettaisiin hankkimaan itselleen korona tai levittämään sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Valittiinhan Suomessa presidenttikin kerran poikkeuslailla. Muuta vakavampaa haittaa siitä ei ollut, mutta jäi vain ns ruskea kieli.
Nyt hallituspuoluet ovat päättäneet, että hallituksen valtaa täytyy pöngittää koronan takia. Muuten kansalaiset voisivat äänestää vääriä puolueita.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt hallituspuoluet ovat päättäneet, että hallituksen valtaa täytyy pöngittää koronan takia. Muuten kansalaiset voisivat äänestää vääriä puolueita.”
Enpä ota kantaa siihen pönkätäänkö tässä tämän hallituksen valtaa ja kuka pönkkää, mutta demokratiassa halltuksilta puuttuu yleisesti valtaa tehdä sellaisia päätöksiä mitä kansa vastustaa, vaikka ne päätökset olisivat kansan parhaaksi.
Riippumatta hallitusten väristä, ei voida kuvitella ettei hallituksissa tiedettäisi mitä pitäisi tehdä. Virkamiehet sen osaavat hallituksille selittää ja selittävät kanssa, mutta hallitukset ovat kaikki olleet liian heikkoja vastustamaan kansalaisten tahtoa, ainakin mikäli ei olla poikkeuksellisessa hädässä.
Poikkeuksen pahassa pinteessä ministerit kyllä panevat päänsä pölkylle ja toimivat järkevästi, kuten kreikan populistihallitus, joka täytti EU:n asettamat ehdot, kun sille ei annettu muuta vaihtoehtoa, vaikka kansa vastusti ja riehui kadulla. Vaikka kansa myöhemmin antoi niille populisteille potkut, uudet ministeritkin toimivat kuten EU:n virkamiehet käskivät.
Ilmoita asiaton viesti
Jos korona-aika joskus loppuu ja jos koronasta johtuvat ongelmat jätetään pois laskuista, valtion suurin ongelma on siinä että kilpaolukyky ei ole sitä mitä pitää ja valtion menot ovat suuremmat kuin valtion tulot.
Ongelma on siinä ettei pystytä päättämään millä tavalla menoja pienennetään, eikä sitä millä tavalla tuloja suurennetaan.
Tämän talouskuurin pitäisi koskea kaikkia kansalaisia, mutta vasemmistpuolueet haluavat vain kasvattaa valtion menoja, kasvattamalla sosiaalipuolta ja porvaripuolueet haluavat vain pienentää valtion tuloja, alentamalla rikkaiden verotusta.
Vasemmistolaiset hallitukset eivät silti pysty tulojen kasvattamiseen, eli rikkaiden verotuksen kasvattamiseen, eivätkä porvarihallitukset ole pystyneet menopuolen karsimiseen, eli köyhän kyykyttämiseen, ei ainakaan tarpeeksi.
Sen takia maa tarvitsisi virkamieshallituksen ainakin parin virkakauden ajaksi, laittamaan asiat kuntoon. En siis usko että niitä saadaan kuntoon yhden hallituskauden aikana, siis neljässä vuodessa edes virkamieshallinnin aikana.
Poliittisten hallitusten aikana mitään ei tapahdu, se on nähty, jos ei ole joku akuutti hätätila, jolloin hallituksen virkamiehet sieltä taustalta ottavat jokatapauksessa käytännössä vallan, vaikka se muodollisesti onkin politikoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehti tietää nyt, että vaalit siirretään kesäkuulle. Onneksi ei sentään syksyyn tai pidemmälle. Päätös julkaistaan ilmeisesti huomenna.
Ilmoita asiaton viesti
Näin tammikuun lopulla:
”Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tänään Säätytalolla lähtökohdan olevan edelleen se, että kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Hän lisäsi, että jos Suomessa siirrytään tasolle kolme, kuntavaaleja ei voida pitää.”
https://demokraatti.fi/anna-maja-henriksson-jos-suomessa-siirrytaan-tasolle-kolme-kuntavaaleja-ei-voida-pitaa
Tämän hallituksen soutaminen-huopaaminen ja vatulointi menee koko ajan uusiin sfääreihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustajat ennättävät ehkä tulemaan ajoissa järkiinsä kun heille syötetään faktoja ja vaalit lykätään, niinkuin järkevää olisi.
On ymmärrettävää että puolueille vaalien siirtäminen on hankalaa, niillä on omat vaaliohjelmansa ja vaalibudjettinsa, jotka menee sekaisin. Vaalibudjetit saattavat kasvaa, tai rahat loppua kesken, kun vaalikamppanja pitkittyy. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla mikään avainasia asiasta päätettäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Mites Arto kun sinä tiedät mikä on järkevää ja mikä ei, niin siirtyykö myös ehdokasasettelu?
Ilmoita asiaton viesti
En täysin ehkä ymmätränyt mitä tarkotat kysymykselläsi, mutta ne on kai puolueiden sisäisiä asioita miten he ehdokasasettelunsa järjestävät. Niin ainakin luulen, voin olla väärässäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mun käsittääkseni ei ole, vaan onko se joku vaalilautakunta, mutta nythän oliko se 6.3 vii einen mahis asettua ehdolle, niin pitäisikö myös tuon siirtyä?
Ilmoita asiaton viesti
https://vaalit.fi/aikataulut-kuntavaaleissa
Ilmoita asiaton viesti
”mutta nythän oliko se 6.3 vii einen mahis asettua ehdolle, niin pitäisikö myös tuon siirtyä?”
Varmaan olis aiheellista, mutta en tiedä onko se perustuslaillinen kysymys vai mikä kysymys. Tällaisia asiota selvittämään on valtio varmaan palkannut lauman virkamiehiä ja lakimiehiä, joten minun on turhaa ottaa kantaa siihen puoleen asiasta.
Toki silti voin olla sitä mieltä että ehdokasasetteiulua pitäisi siirtää, vaikka en tiedä onko se lain mukaan mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Japanikin hyökkäsi Port Arthuriin venakkojen ollessa juhlimassa. Meillä Turussa on jopa tämän tapahtuman mukaan nimetty kaupunginosakin – tarinoiden mukaan.
Mitäs jos pidettäisiin vaalit 1. juhannuspäivänä? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ei tainnut toive mennä putkeen…
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5afc9c03-868c-4793-b636-69ad10afc406
Ilmoita asiaton viesti
Suomi 1945 ja USA 2020 ovat tosiaan hyviä esimerkkejä. Myös Etelä-Euroopassa taisi olla vaalit? Ja miksi ihmiset käyvät kaupassa joka viikko mutta eivät muka voisi käydä äänestämässä kerran vuodessa? Ja miksi Suomi olisi ainoa maailmassa (luulen), joka peruisi vaalit? Tuen kirjoittajan näkökulmaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Myös Etelä-Euroopassa taisi olla vaalit?”
Oli juu, Katalonian paikallisvaaleissa reilusta 80% äänestysvilkkaudesta tiputtiin reiluun 50%, ei tuossa omasta mielestä nyt oikein demokratia toimi, vaikka itsenäisyyspuolueet ja Vox voittoa juhliikin (joiden joukoissa myös esim maskivastustus yleistä). Tähän persut ilmeisesti tukeutuvat…
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen noinkin oppineen plogistin käsitystä siitä mitä on demokratia,kun mielestään vaaleja ei voida siirtää koska demokratia siitä kärsii.
Mihinkä se demokratia häviää, jos vakavan taudin jyllätessä vaaleja siirretään demokraattisesti valitun eduskunnan/hallituksen toimesta jonkin verran kesemmälle.
Ps Persut vastustavat vaalien siirtoa. Ilmeisesti pelkäävät gallup-lukujen hiipumista kesää kohti mentäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntavaalien ajallaan pitämiseen liittyy ongelma. Jos viimeinen äännestyspäivä on tänään. Sinut määrätään karanteeniin tänään…
– ymmärrätkö – monenko…
Ilmoita asiaton viesti
Hollannissa on parlamenttivaalit maaliskuussa. Siellä on voimassa ulkonaliikkumiskielto, joka päättyy lauantaina puoleltayöin. Vaalipäivä on sunnuntai. Eivät pidä minään ongelmana.
Yhdysvalloissa oli tosiaan vaalit paljon pahemmassa koronatilanteessa. Toinen presidenttiehdokkaista sairastui itse koronaan, minkä takia mm. vaaliväittely jouduttiin perumaa. Kukaan ei pitänyt tätä demokratian kannalta mitenkään ongelmallisena. Ei kukaan. Ei edes kyseinen ehdokas itse.
Ilonaihe on, että vuonna 1945 Suomi oli toimiva länsimainen demokratia. Toivottavasti se tulisi joskus sellaiseksi taas. Hieno kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Poikkeavaa toki siirto olisi historian valossa mutta samanlaista syytä ei kuitenkaan ennen ole tainnut olla. Itse olen ihmetellyt sitä, että PUOLUESIHTEERIT on tässä nostettu ikäänkuin ”päättäväksi” elimeksi – vaikka Oikeusministeriön esityksenä asia menisi eteenpäin. Kuulla toki heitä voidaan käytännön asioista.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse olen ihmetellyt sitä, että PUOLUESIHTEERIT on tässä nostettu ikäänkuin ”päättäväksi” elimeksi – vaikka Oikeusministeriön esityksenä asia menisi eteenpäin. Kuulla toki heitä voidaan käytännön asioista.”
Se johtuu siitä että hallitus ei halua ottaa vastuuta vaalien siirrosta, vaan asia siirretään ikäänkuin parlamentaariseen päätöksentekoon,
Se miksi puoluesihteerit on pantu asialle johtuu kai siitä että heidän katsotaan kai olevan vähän vähemmän sitoutuneita oppositio-hallitus skismaan, että he olisivat enemmän virkamiesmäisiä tai puolueettomia. No, sehän ei välttämättä pidä paikkansa että näin olisi, vaan kyse on nyt siitä että asiat halutaan panna näyttämään vähemmän poliittiselta.
Jokatapauksessa, tehtiin se miten tahansa, tärkeää olisi saada vaaleja siirrettyä ja on vahinko jos se ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Mun mielestä vaaleja voidaan siirtääkin. Moni kuntavaali ehdokki untuvikko eka kertaa poliitikassa nyt muutaman viikon mukana ollut. Niin saavat muutaman viikon lisää aikaa ehdokkina oloa ja aikaa ajatella teemojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalit siirretään kesäkuulle.
Vielä torstai-iltana TV:ä Mrin oli sitä mieltä että jos tautitilanne pahenee niin sitten asiaa täytyy harkita.
Mitä tapahtui torstain-perjantain välisenä yönä niin ratkaisevaa?
Marinilla oli aivan varmasti, kuten myös Henrikssonilla tieto siitä että vaaleja tullaan siirtämään.
Ei tällaiset asiat putkahda kuten faksi Jäätteenmäelle, ”yllättäen ja pyytämättä”.
Tätä on pohdittu jo pitkään mutta ei uskallettu julkistaa.
Kova on punavihreillä pelko.
Ilmoita asiaton viesti
Itse luulen että nimenomaan keskusta on vaatinut vaalien siirtämistä. Keskusta ei ole sitä vain uskaltanut julkusuuteen kertoa.
Veikkaan että hallituksen sisällä kaikki muut ryhmät olisivat halunneet pitää vaalit ajallaan, mutta keskusta teki tästä hallituskysymyksen. Eli jos rökäletappio tulee, niin keskusta lähtee hallituksesta. Pelinainen Marin ei halunnut tätä riskiä ottaa.
Siksi asiaa on vetkuteltu. Odotettiin koronatilannetta tekosyyksi.
Eri asia sitten on, muuttaako 2 kk keskustan asemia äänestäjien silmissä – en usko. Mutta aikaa halutaan silti pelata, jos vaikka kesäkelit nostaisivat maaseudun väen vaalikiimaan ja liikkeelle. Tulisi edes se kuuluisa ”puolustusvoitto”.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö ja huomenna lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vaaleja siirretään rauhallisemmalle ajalle, perussuomalaisten kannatus todennäköisesti laskee, koska he eivät pysty enää ratsastamaan populistisilla valheilla mm. koronasta ja EU:n elvytyksestä.
”Perussuomalaiset on satsannut siihen, että EU:n elvytyspaketista tulisi kuntavaalien aihe. Toistaiseksi tämä epäyhtäinen yhtälö on toiminut. Syksyllä koko elvytyspaketti voi kuitenkin olla unohtunut, ja puhutaan taas ihan jostain muusta. Se joku muu on tuskin maahanmuutto, koska pandemia pitää rajat kiinni.”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007808324.html
Siten Halla-aho pitää kynsin ja hampain kiinni siitä, että vaaleja ei siirrettäisi. Valehtelua pitää siis lisätä.
Siispä Halla-ahon tuoreeseen valheeseen:
On helppo tarkistaa, että tosiasiassa vaaleja on siirretty kaikkialla ympäri maailmaa 75 maassa, myös Euroopassa sellaisissa kehitysmaissa kuten Ranska, Italia, Pohjois-Makedonia, Puola, Romania, Espanja, Sveitsi, ja siirrettiinpä Ruotsissakin yhdet paikallisvaalit.
Asian voi tarkistaa kootusti vaikka täältä:
https://www.idea.int/…/global-overview-covid-19-impact…
Lisäksi juttuun olisi hyvä taustoittaa, että Suomessakin edellisiä kuntavaaleja siirrettiin koronaa vähäpätöisemmästä syystä, kun haluttiin vaalit keväälle kuntavaalien yhteyteen. Kuntavaalit siirrettiin lokakuulta 2016 huhtikuulle 2017 edellisenä vuonna tehdyllä kuntalain muutoksella.
Perussuomalaiset olivat vuonna 2016 hallituksessa itse päättämässä tästä asiasta. Halla-ahon on pakko tietää tämä.
Media ei voi piiloutua poliitikon valheellisten sitaattien taakse. Jos poliitikko puhuu haastattelussa pötyä, median vastuu on oikaista valhe jutussaan.
Journalistin ohjeet:
”13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.
15. Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate.”
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä valehtelua.
Kuntavaaleja ei siirretty minkään varsinaisen syyn takia vaan ne siirrettiin kokonaan pidettäväksi aina keväällä. Kyseessä ei ollut mikään tilapäinen yhden kerran siirto.
Tuo linkkisi ei avaudu.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, valehtelu on Jussille tyypillistä hommaa (sic!). Kyllä tuo IS:n linkki ainakin avautui, ja minähän poimin tuohon keskeisen sisällön toisestakin linkistä. En ole niin kuin jotkut joensuulaiset kummallispoliitikot että latelisin vain linkkejä peräkkäin.
Joka tapauksessa demokratia ei romahtanut silloinkaan kun vaaleja edellisen kerran siirreltiin. Jocke ottaa nyt vaan rauhallisesti eikä kiehu yli äyräittensä ilman mitään syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnallisvaalit siirrettiin pysyvästi huhtikuulle että eivät sattuisi samaan aikaan pitämättömien maakuntavaalien kanssa.
1936 pidettyjen kunnalsivaalien valtuutettujen toimikausi venyi yhdeksään vuoteen.
1939 heinäkuussa pidettyjen vaalien jälkeen seuraavat pidettiin vajaa kaksi vuotta ”jäljessä.
Ilmoita asiaton viesti
THL arvioi, että mikäli kasvuvauhti jatkuisi, päivittäinen tapausmäärä Suomessa voisi suunniteltuna vaalipäivänä 18. huhtikuuta olla jopa välillä 2600-11200.
– Siksi on vaikeaa perustella sitä, että vaalipaikoille voi kokoontua, jos muutoin voimallisesti viestitään tarpeesta välttää kontakteja ja pysyä kotona. Riski äänestysaktiivisuuden laskulle ja vaalien uskottavuudelle on näissä oloissa todellinen, Oikeusministeriön tiedotteessa todetaan.
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/5245928/Oikeusministerio+Kuntavaalit+siirretaan+kesakuulle
Ilmoita asiaton viesti
THL on täysin hallituksen käskyvallassa.
Sehän on jo nähty.
Tuollainen arvaus on vähintään yhtä huono kuin ennuste siitä paistaako aurinko 6.6.2021 kello 13.30 vaiko ei.
Ilmoita asiaton viesti
Toi on siis laskennallinen malli tartuntamääristä mihin voitaisiin päätyä mikäli mikään ei muuttuisi.
Kuitenkin meillä juuri alkoi taas 3 viikon koronatoimet, jotka toimivat viimeksikin.
Onko nyt siis todennäköisempää, että nämä hallituksen koronatoimet on turhia, jos kerran eletään sen mukaan vaalien suhteen, että koronatoimilla ei ole vaikutusta tartuntalukuihin?
Ilmoita asiaton viesti
Kumpaa ihan aikuisten oikeasti Lamminpää itse veikkaat, että onko tartuntamäärät siinä luokkaa 700 tai alle, joka ei vielä edellyttänyt vaalien siirtoa vai tuhansissa huhtikuun 18?
Ilmoita asiaton viesti
Maallikkona on paha lähteä veikkaamaan kun asiantuntijoillekin se on vaikeaa. Alkuvuodesta Nohynek kertoi tv-uutisissa että jos kaikki menee hyvin, Suomeen saadaan kattava immuniteetti kesään mennessä. Uudessa Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä (3/21) hän toteaa, että se oli liian optimistinen arvio. Tuli toimitusongelmia, joten rokotustahti on ollut aivan liian hidas epidemian hillitsemiseksi. Tartunnat ovat kasvussa. Britanniasta löydetty helposti leviävä virusmuunnos valtaa alaa. Pitää toivoa, että tarvittavat 70 prosenttia väestöstä olisi rokotettu kesän loppuuun mennessä, kuten EU-komissio on ennustanut.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalien siirrossa ei ole kyse siitä milloin koronaimmuniteetti on kunnossa.
Juurihan tehtiin selväksi, että tämä nykyinen noin 700 tartuntaa päivässä ei riitä syyksi siirtää vaaleja.
Mutta kun luvuiksi heitettiin että voi olla jopa 10.000 päivässä niin se riitti.
Se vaan, että ihan THL johtaja itsekin toteaa, että tuo mallinnusluku ei ole mikään arvio, vaan laskennallinen mallinnus mihin voisi päätyä mikäli mitään ei tehtäisi.
Tämä nykytilanne siis ei ollut syy siirtää vaaleja, vaan syy on tuo laskennallinen mallinnus, joka ei perustu oikeastaan mihinkään ja haarukkakin on suht leveä.
Oikeusministeriö on siis ihan omin päin ottanut luvut mallinnuksesta ja esittää niitä thl arvioina toteutumasta vaikka laskennallisella mallinnuksella ja arviolla toteutumasta ei ole mitään tekemistä keskenään.
Mallinnus voidaan siis laskea vaikka siitä, että jos alan nyt juomaan raakaa kossua lasin tunnissa, niin olen kohtuu pian melkoisessa kännissä. Mallinnus voi laskea myös, että jos jatkan samaa tahtia päivästä toiseen, niin milloin se maksa posahtaa, mutta arvio ja toteuma taas voi olla se, että jo huomenna päätän laittaa korkin kiinni, jolloin se laskennallinen mallinnus menee totaalisesti pieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Louekoski sanoi blogissan hyvin:
”Jokainen tervejärkinen suomalainen ymmärtää, että kuntavaalien lykkäämisen tarkoituksena on kansalaisten demokraattisten oikeuksien turvaaminen.
Äärioikeistolaisen Perussuomalaisten varakansanedustaja ja paikallispoliitikko Arto Luukkanen antaa eilisessä kirjoituksessaan surullisenkuuluisan näytteen kuntavaalien lykkäämistä dramatisoivasta poliittisesta opportunismista.
Luukkanen nimittelee pääministeri Sanna Marinia diktaattoriksi, joka olisi hallituksineen tehnyt vaaleja lykkäämällä vallankaappauksen.
Sotilasdiktatuurista puhuminen on alla kaiken arvostelun.
Luukkanen vihjailee kysymyksen varjoista, että missään muussa länsimaassa ei olisi siirretty vaaleja koronapandemian vuoksi.
Onko tosiaankin niin, että Suomi olisi ainoa maa, missä vaaleja olisi lykätty koronapandemian vuoksi?
Ei tosiaankaan.
”International IDEA -järjestön mukaan 75 maata on lykännyt kansallisia vaaleja pandemian takia. Puoluesihteerien parlamentaarisen ryhmän enemmistö laittoi nyt terveysturvallisuuden edelle.”, toteaa SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen Twitterissä.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vmlouek/75-maata-on-lykannyt-kansallisia-vaaleja-koronapandemian-takia/#comment-3364074
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti ymmärsit ponttini, koska vaihdoit puheenaihetta, mutta laitan tähän nyt mielestäni oleellisen asian tässä vaalien siirto casessa.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007844756.html
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoi lauantaina, että kuntavaalien siirtämisen ratkaisi THL:n tuore arvio tautitilanteen kehittymisestä.
””Tämä on pysäyttävä tieto”, Henriksson totesi tiedotustilaisuudessa.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta korostaa HS:lle, että korkeissa tartuntaluvuissa on kyse mallinnuksista, eivätkä ne välttämättä toteudu käytännössä. Hänen mukaansa THL:n varsinainen oikeusministeriölle toimittama arvio vaalien järjestämisestä ei sisällä mainittuja tartuntalukuja, vaan ne esiintyvät lausunnon ”taustaosiossa”.
”Tähän on vain esitetty tiettyjä mallinnuslukuja, joiden perusteella voi käydä näin tai voi olla käymättä, mutta ei tämä ole se meidän arvio. Oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi”, Tervahauta sanoo.”
Henrikson siis perustelee vaalien siirron ARVIOLLA vaikka luvut ovat osia mallinnusvaihtoehdoista, eli ei ole arvio.
Jos minä putkimiehenä sotken viemärin ja käyttövesiputken, kun molemmat on putkia ja laitan paskaviemärin kunnan juomavesiputkeen, niin pitisiköhän mun saada potkut vai aplodit?
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla tapana vaihtaa puheenaihetta kun ymmärrät toisen pontin? Minulla ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Joka ikinen kerta kun huomaat argumenttisi loppuvan asiassa, kun asiassa, niin vedät keskustelun uusille urille kuten teit nytkin ja kaivoit jotain Luukkasta ym.
Kaivoit lisäksi jotain, että 75 vaalit on siirretty ja parlamentaalinen enemmistö on laittanut terveysturvallisuuden etusijalle, mutta jätät mainitsematta, että yli 100 vaalit on kuitenkin pidetty korona-aikana.
https://yle.fi/uutiset/3-11824646
Kuitenkin kaikkein oleellisin asia mielestäni on nyt se, mikä vaalien siirron aiheutti.
THL on jo helmikuussa ollut sitä mieltä, että vaalit pitää siirtää, mutta eduskunta yksimielisesti, että ei, vielä viikko sitten.
Asian muutti päälaelleen tämä tuore laskennallinen mallinnus, mistä nyt tuntuu eri tahot tekevän omia arvioitaan.
Se, että THL arvioi, että jos vaalit siirretään 2 kuukaudella, niin terveysturvallisuus on silloin parempi, ei kerro mitään luvuista ja toisaalta luvut joita esitetään perusteeksi on napattu mallinuksesta, mikä ei ole mikään arvio.
Jos nyt tulee 700 tartuntaa päivässä ja se on täysin fine eduskunnalle yksimielisesti pitää vaalit ajallaan, niin THL arvion mukaan voi olla esimerkiksi niin, että jos huhtikuun 18 päivä uusia tartuntoja tulee vaikka 300 päivävässä, niin kesäkuun 18 niitä todennäköisesti tulee vähemmän, mutta pitäisi huomata, että molemmat tasot on sellaisia, mikä tämän eduskunnan mukaan yksimielisesti on ihan ok vaalien järjestämiselle.
Korjaa jos olen ymmärtänyt asian jotenkin väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Twitteristä THL arvio: ”Arviomme mukaan on todennäköisempää että touko-kesäkuun vaihteessa epidemia on rauhallisemmassa vaiheessa kuin 18.4. Päätös vaalien ajankohdasta on yhteiskunnallinen ja siinä on punnittava muitakin seikkoja kuin epidemiologisia. ”
THL arvio ei siis ole mitään, että huhtikuussa tarttuu tuhansia päivässä, mutta vaalien siirtämisen perusteluissa noita laskentamallista irroitettuja lukuja on esitetty.
Hiihtolomalla lienee myös suuri vaikutus tähän piikkiin mikä nyt on (uuden tarttuvamman muunnoksen lisäksi).
Arki palaa ja etätyöt palaa ja 3 viikon jo sovitut koronasulut, niin noilla laskelmilla luultavasti voi pyyhkeillä hanuria 2 viikon päästä ja tätä myös THL johtaja yrittää tuoda esiin, mutta myöhästähän se nyt on, kun vaalit on siirretty ja sillä sökö.
Eli mun mielestä ei ole päätetty johdonmukaisesti tätä asiaa.
Demokratia silti säilyy, mutta muuttunee vähän. Mitä enemmän vanhuksia on rokotettu, sitä enemmän demarit saa ääniä (luulisin) mutta uskon, että vaikutus on pieni.
Nyt ehditään käydä jälleen elpymisvälineestä keskustelua ja persut pääsevät ääneen ja se tuskin ainakaan tulee laskemaan kannatusta.
Lisäksi jos nyt mennään tphakijoita siirtämään jonon ohi, niin persut kokevat varmaan historiansa suurimman jytkyn.
Kokoomus taas on ollut hakoteillä ja jos toteutuu, että tarvitaan 2/3 elpymisvälineen hyväksymiseen, niin sekamelska saattaa laskea kannatusta edelleen.
Toki voi käydä niinkin, että Kokoomus antaa taktisesti osan porukkaa äänestää välinettä vastaan, mutta samalla pitää visusti huolen siitä, että riittävän moni äänestää puolesta, jolloin paketti hyväksytään.
Siinä taas toisaalta on se riski, että omatunto ja ahneus kasvaa joiltain kepulaisilta niin, että päättävätkin äänestää vastaan.
No kävi kuinka kävi, niin jännitysnäytelmä saa jatkoa pari kk, niin riittää ainakin jutunaiheita.
Ilmoita asiaton viesti
Joku muukin on nähnyt kepulipolitiikan läpi.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/64b8ea28-1aaa-47b9-a4e8-c30deed4510a
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on ollut paljon hyviä postauksia, mutta nyt tuli huti. Kuntavaaleja on ainakin kerran aiemminkin siirretty eikä demokratia siihen romahtanut. Viime kuntavaalit olivat ensimmäiset joita käytiin keväällä koska ne haluttiin siirtää eri ajankohtaan kuin maakuntavaalit (joita ei kai vieläkään ole tullut).
Ilmoita asiaton viesti
Kuntavaalit päätettiin sitten siirtää.
Vaalien siirtäminen on silkkaa toiveajattelua, sillä kesäkuussa nähdään, että korona jyllää aivan kuten ennenkin, ellei jopa pahemmin.
Eihän tilanne juuri muuksi muutu ennen kuin koko kansa on rokotettu. Se aika on todella kaukana, ellei lähes tavoittamattomissa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika moni ehdokki tuhansia euroja etukäteen törsännyt erilaisiin mainoksiin netissä,sanomalehdissä, radiossa jne.
Ennen aikojaan rummutus alkanut jo monella. Kestääkö kassa mainonta rummuttaa kesäkuulle yhtä soittoa ?
Viime vaaleissa oli huvittava kun rikkaimpien spämmit puski netissä joka paikassa väkisten silmille just ennen vaalei. Köyhempien maksetut spämmit tuli vaalien jälkeen näkyviin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Kansalaisella on myös – oikeus, niinhän? – olla käyttämättä äänioikeutta…”
– Tärkeä muistutus! Siirretyissä vaaleissa saavat halukkaat äänestellä ihan vapaasti, mutta minä nukun sen päivän aamusta iltaan. Maku on mennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi on suurempi asia kansalaisten terveys vai puolueet terv tepivaari
Ilmoita asiaton viesti
Myöhäinen huuto. Vaalit pidetään 13. kesäkuuta.
Ilmoita asiaton viesti