Miksi Trump ei ole merkityksellinen Virginiassa?

Virginiassa käydään huomenna kuvernöörivaalit demokraattien Terry McAuliffen ja republikaanien Glenn Youngkin välillä. McAuliffe on osavaltion entinen kuvernööri ja Youngkin sijoituskonserni Carlyle Groupin entinen toimitusjohtaja.

Osaltaan Virginian vaaleista johtuen olin tänään keskustelemassa Ylen aamussa ja radion Ykkösaamussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annalan kanssa republikaanien ja Donald Trumpin suhteesta. Näkemyksemme hieman erkanivat sen suhteen kuinka vahva ote Donald Trumpilla on republikaaneista. Yritän seuraavaksi avata näkemystäni hieman enemmän kuin mitä lähetyksissä oli mahdollista tehdä.

Virginia on välivaalien esitaistelu

Virginia on Joe Bidenin presidenttikauden ensimmäinen osavaltio, jonka vaalitulosta voidaan pitää väliraporttina Bidenin politiikan suosiosta ja republikaanien vaihtoehdosta ennen ensi vuoden välivaaleja. Perinteisesti presidentin puolue on hävinnyt välivaaleissa. Reilun sadan vuoden aikana voittoon ovat ainoastaan yltäneet Roosevelt 1934, Clinton 1998 ja Bush 2002.

Historiallisessa perspektiivissä Virginia on ollut enemmän kallellaan demokraatteihin kuin republikaaneihin. Konfederaation johdossa olleessa osavaltiossa republikaanit ovat oikeastaan olleet vahvasti vallan ainoastaan vain noin 15 vuoden ajan 1990-luvun puolivälistä alkaen. Presidentinvaalit ovat olleet poikkeus ja valitsijamiehet ovat menneet useimmiten republikaanien ehdokkaalle kuin demokraattien. Tässä on asetelmassa on huomionarvoista osavaltioiden oikeuksien puolustaminen suhteessa liittohallitukseen. Osavaltioiden oikeuksia kannattanut republikaani on historiassa haluttu lähettää Valkoiseen taloon.

Virginia on monessa suhteessa kuten muutkin Yhdysvaltain osavaltiot. Siellä on muutama suurkaupunki (Richmond, Alexandria ja Norfolk) ja vastapainona harvaan asuttu maaseutu. Demokraatit hallitsevat kaupunkeja ja republikaanit maaseutua. Mitä lähemmäksi Washington DC:n esikaupunkialueita mennään, sitä korkeammaksi väestön koulutus sekä tulotaso nousee. Tämä poliittismaantieteellinen kehitys on viimeisten vaalien aikana kääntänyt Virginian järjestelmällisesti demokraattien leiriin. Nytkin McAuliffen voitto riippuu siitä saavatko demokraatit nostettua Fairfaxin ja Arlingtonin piirikuntien äänestysaktiivisuuden riittävän korkealla, muulla osavaltiolla ei käytännössä ole heille merkitystä. Alhainen äänestysaktiivisuus näissä kahdessa piirikunnassa suosisi enemmän republikaaneja.

Trump ei ole merkityksellinen

Sitten kenties se mielenkiintoisin näkökulma eli Trumpin vaikutus Virginian vaaleissa sekä hänen merkityksensä republikaaneille. Republikaanien kannalta Trumpin tuesta on enemmän haittaa kuin hyötyä ja siksi hänen merkitystään ei pitäisi ylikorostaa. Toki nykyisen tuntuu olevan suorastaan trendikästä vetää yhtäläisyysmerkki Trumpin ja republikaanien välillä.

Vuoden 2020 vaaleissa Trump antoi julkisesti tukensa senaatin osalta 23 ehdokkaalle joista viisi hävisi. Edustajainhuoneessa vastaavat luvut olivat 149 ja 33. Trumpin tuki saattaa tuoda vaalivoiton republikaanien ehdokkaille mutta merkityksellistä onkin se missä osavaltioissa ja vaalipiireissä tappiot ovat tulleet. Ne ovat järjestelmällisesti vaa’ankielen asemassa olevia joissa republikaanien ei missään tapauksessa tulisi hävitä jos he haluavat saavuttaa enemmistön. Tällaiseksi vaa’ankieliosavaltioksi voidaan laskea myös Virginia.

Trumpin tuki tai ehdokkaan lyöttäytyminen tiiviisti hänen kylkeensä on herättänyt vastareaktion maltillisissa konservatiiveissa. Tämä nähtiin esimerkiksi Georgiassa, jossa molemmat republikaanien istuvat senaattorit hävisivät demokraattien vastaehdokkaille. Ehdokkaiden Trumppia tukevat lausunnot saivat useat republikaanit jäämään kotiin.

Virginiassa republikaanien ehdokas tarvitsee vaalivoittoon joko alhaisen äänestysaktiivisuuden tai riippumattomien ja maltillisten äänet, joita ei ole mahdollista saada jos ehdokas näyttäytyy entisen presidentin seurassa. Siksi Youngkin on kyllä vastaanottanut Trumpin tuen mutta ei ole korostanut sitä. Hän ei ole esimerkiksi esiintynyt Trumpin kanssa julkisuudessa.

Trumpin kansanliike on laaja mutta se ei ole kuitenkaan riittävän laaja, jotta republikaanien kannattaisi siirtyä sen suuntaan. Tämän ovat todenneet melkein kaikki republikaanijohtajat, etunenässä senaatin vähemmistöjohtaja Mitch McConnell.

Trump ei ole myöskään onnistunut heikentämään hänen kriitikoiden asemaa puolueessa ja toin tämän esille myös haastatteluissa. Kaikki kongressiedustajat ja senaattorit, jotka äänestivät toisen viraltapanon puolesta ovat saaneet Trumpin vihan niskaansa. Trump on julistanut kukistavansa heidät vuoden 2022 esivaaleissa henkilökohtaisesti valitsemilla ehdokkailla. Kuitenkin nyt Trumpin henkilökohtaisesti valitsemat ehdokkaat laahaavat vastustajiaan sekä vaalirahoituksessa että kannatuksessa.

Jos Trumpin kansanliike on niin merkityksellinen kuin annetaan ymmärtää niin miksi sillä ei näytä olevan merkitystä vaa’ankieliosavaltioissa?

+11
Jani Kokko
Helsinki

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta. Tunnetaan myös Tennaripoikana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu