Afrikan tähti – kohu vie huomion todellisesta ongelmasta

Kuvassa kirjoittajan oma Afrikan tähti 1980-luvulta.

Olen hämmentyneenä seurannut fuksiaisista ja Afrikan tähdestä käynnistynyttä kohua ja pohdin pitkään osallistunko asiasta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näin kohun kolmantena päivänä kierrokset näyttävät vain lisääntyvän Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan toimesta joten muutama sana lienee paikallaan.

Jos joku kohu on tekemällä tehty niin se on tämä. Kohun käynnistänyt saksalainen vaihto-opiskelija toimii woke-kulttuurin mukaisesti vääristelemällä faktoja omaan ideologiaansa sopiviksi. Jos ammattiloukkaantuja olisi ottanut asioista selvää niin hän olisi ymmärtänyt ettei Afrikan tähdessä osteta tai myydä orjia, ainoat orjiksi joutuvat ovat valkoisia eikä pelistä löydy blackfacea. Myöskään Afrikan tähti – joukkuetta fuksiaisissa edustaneet opiskelijat eivät olleet pukeutuneet orjiksi tai orjanomistajiksi kuten kohun käynnistäjä väitti vaan erivärisiksi pelinappuloiksi sekä rosvoiksi.

Nämä faktat eivät kuitenkaan estäneet Helsingin yliopistoa ja ennen kaikkea ylioppilaskuntaa heittäytymään rähmälleen tämän yksittäisen loukkaantujan edessä. Seurauksena Helsingin yliopisto on todennut Afrikan tähden rasistiseksi peliksi, ylioppilaskunta antaa kriisiapua ja keksitystä rasismista on tullut todellisuutta Helsingin yliopistossa. Kohun keskelle joutunut opiskelijaporukka on maalitettu suvaitsevaiston toimesta ja heitetty kuvainnollisesti bussin alle yliopiston ja ylioppilaskunnan taholta. Jos tässä ylioppilaskunnan pitäisi joitain puolustaa niin heihin pakkojäsenyydellä liitettyjä opiskelijoita, jotka ovat joutuneet ilman mitään omaa syytä erittäin törkeän some-vihan kohteeksi. Sen sijaan pyydetään anteeksi koko yhteiskunnalta. O tempora, o mores!

Turhanpäiväisen kohun ongelmat

Fuksiporukan harmittomasta hauskanpidosta käynnistynyt kohu ongelmallinen ainakin kolmesta syystä. Ensinnäkin se vie huomion pois todellisista ongelmista ja saa rasismin näyttäytymään hyvin pikkumaisena. Meillä on tässä maassa lukemattomia ihmisiä, jotka eivät saa työpaikkaa nimen tai ihonvärin perusteella. Myös sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen tuntuvat olevan myös joillekin ongelma. Tämä on todellinen ongelma johon tulee puuttua. Yhtenä ratkaisuna on lisätä merkittävästi anonyymia rekrytointia, julkinen sektori voi olla tässä suunnannäyttäjänä.

Toiseksi tässä kohussa syyllistytään anakronismiin. Näin historiantutkijana joidenkin ihmisten historiattomuus jaksaa aina vaan yllättää. Nytkin tämä vaihto-opiskelija arvioi menneisyyden tapahtumia nykypäivän lähtökohdista käsin eikä osaa kontekstualisoida niitä oikein. Toki Afrikan tähdestä loukkaantuminen ei olisi niin helppoa jos ymmärtäisi mistä on kysymys. Pahinta tilanteessa olisi jos kohun käynnistäjän vaatimus Afrikan tähden myynnin ja pelaamisen lopettamisesta toteutuisi! Ei menneisyys poistu vaikka sitä kuinka yritettäisiin pyyhkiä pois. Olen kirjoittanut tästä teemasta aikaisemmin Yhdysvaltain patsaskriisin aikana. Patsas voi edelleen olla jalustallaan ja Afrikan tähti perheiden ilona, niiden merkityksiä voidaan kuitenkin muuttaa.

Kolmantena on näkökulma johon mm. professori Heikki Paloheimo on viitannut eli yliopiston siirtyminen poliittiseksi toimijaksi. Helsingin yliopiston on virallisesti todennut Afrikan tähden olevan rasistinen peli ja on näin ollen siirtynyt tukemaan ”ideologista uskomusta.” Yliopistojen tehtävä on kouluttaa, kasvattaa ja sivistää ihmisiä. Se ei onnistu  jos asioita ryhdytään kieltämään ja pyyhkimään olemattomiin sillä siinä menee samalla kriittinen ajattelu. Siksi yliopistojen on vaarallista ottaa antaa ideologisessa sodassa sillä se kääntyy helposti akateemista yhteisöä itseään vastaan.

Mutta miten tästä sitten eteenpäin? Ainakin minä jatkan kummipojan kanssa Afrikan tähden pelaamista. Jopa niillä alkuperäisillä säännöillä, joissa Afrikan tähden suurin ongelma on löytää rosvo St. Helenalta ja jäädä sinne. Samalla saan kerrottua kummipojalle maanosan historiasta, paikkakuntien nimistä ja jopa niistä synkemmistä asioista kuten kolonialismista.

Lokakuu – pelataan Afrikan tähteä kuukausi.

Jani Kokko
Helsinki

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta. Tunnetaan myös Tennaripoikana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu