Suomella on moraalinen velvollisuus toimia

Tästä päivästä lähtien Suomi on ainoa Euroopan unionin jäsenmaa, jonka maarajan kautta venäläiset turistit pääsevät unionin alueelle ja Eurooppaan. Siis ainoa.

Edellisen viikon aikana kuvat Izjumista ovat levinneet ympäri maailmaa todisteena Venäjän armeijan julmuuksista siviilejä vastaan. Tekoihin syyllistyneiden on aivan mahdollista saada Suomesta viisumi tai heillä voi jo sellainen olla.

Toisin kuin esimerkiksi Baltiassa niin Suomessa venäläisten maahantuloa ei katsota turvallisuusuhaksi ja vedotaan oikeusvaltioon. Oikeusvaltio pohjautuu aina vallitsevaan lakiin ja lakia voidaan tarvittaessa muuttaa. Samoin viranomaiset voivat tehdä uuden turvallisuusarvion.

Jos nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista Venäjän federaation passien haltijoiden viisumien epäämistä tai jo myönnettyjen perumista niin lakia täytyy muuttaa. Hoitajien työtaistelussa olemme nähneet, että lakia voidaan muuttaa jopa yllättävän nopeasti.

Venäjän kansan kollektiivinen syyllisyys

Nürnbergin oikeudenkäynnissä Saksan kansa tuomittiin kollektiivisesti moraalisiksi syyllisiksi kolmannen valtakunnan hirmutekoihin ja vuosikymmenten ajan saksalaiset ovat työskennelleet menneisyyden rikoksien sovittamiseksi.

Selkeä enemmistö venäläisistä on vuosien ajan antanut tukensa Vladimir Putinille ja hänen valtakoneistolleen. Krimin valtauksen aikaan tuo tuki nousi jopa yli 90 prosentin. Sodan alkamisen jälkeen emme ole nähneet minkäänlaista merkittävää liikehdintää Venäjän sisällä. Kansa ei ole lähtenyt kaduille sanomaan ”nyt riittää.” Siksi ei voida puhua vain Putinin sodasta.

Sodassa on aina siviiliuhreja. Kuitenkin venäläiset turistit, joiden ostosmatkat Eurooppaan estetään sodan seurauksena, saavat elää. Toisin kuin viattomat ukrainalaiset, jotka Venäjän armeija on murhannut.

Venäjä käy Ukrainassa laitonta hyökkäyssotaa ja suorittaa kansamurhaa. Siksi maata ei voi enää kohdella normaalien valtioiden välisten suhteiden mukaan.

Euroopan unionin ja Suomen tulee tehdä enemmän Ukrainan aseistamiseksi ja ukrainalaisten auttamiseksi. Lisää raskasta aseistusta, koulutusta ja humanitaarista apua. Energiariippuvuuden välitön katkaiseminen sekä Venäjän eristäminen kaikesta kansainvälisestä yhteistyöstä. Tämä kaikki siihen saakka kunnes Ukraina saa kokonaisuudessa hallintaansa kansainvälisesti tunnustetut rajat.

Tässä suhteessa rajan sulkeminen venäläisiltä matkailijoilta on yksinkertainen toimenpide.

Suomen hallituksen tulee toimia.

+15
Jani Kokko
Helsinki

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta. Tunnetaan myös Tennaripoikana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu