Taistelu senaatista

Senaatin voimatasapainon ratkaisee 33 2. toisen luokan senaattoria sekä täytevaalit Georgiassa ja Arizonassa. Nykyisessä senaatissa tilanne on republikaanien eduksi 53-47, joten demokraatit tarvitsevat vähintään neljä lisäpaikkaa. Kolme riittää mikäli Biden voittaa presidenttiyden ja Kamala Harrisistä tulee varapresidentti.

Presidentinvaaleissa useat osavaltiot ovat lähtökohtaisesti varmoja joko demokraateille tai republikaaneille ja sama toistuu myös senaatissa. Tilannetta kuvaa hyvin se, että 50 osavaltion joukossa ainoastaan yhdeksän (Alabama, Arizona, Colorado, Länsi-Virginia, Maine, Montana, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin) on jakaantunut molempien puolueiden kesken.

Jaossa olevista senaattoreista AR, ID, LA, NE, OK, SD, TN, WV, WY menevät republikaaneille ja DE, IL, MA, NJ, OR, RI, VA demokraateille. Loput 19 paikkaa ovat kyselytutkimuksien mukaan enemmän tai vähemmän taistelun kohteena.

Suhteellisen varmat osavaltiot

Vaikeuksista huolimatta Alaskan Dan Sullivan, Kentuckyn Mitch McConnell ja Missisippin Cindy Hyde-Smith pitävät paikat republikaaneilla. Etelä-Carolinan Lindsey Graham on ollut ainakin taloudellisissa vaikeuksissa demokraattihaastajansa kanssa mutta näillä näkymin Etelä-Carolina pysyy republikaaneilla. Samoin käy myös Kansasissa, jossa Pat Roberts päättää uransa senaatissa neljännen kauden jälkeen ja seuraaja tulee olemaan republikaani. Teksasia pidettiin republikaaneille varmana osavaltiona mutta tilanne on muuttunut todella tasaiseksi. Se, että republikaanit epäonnistuivat yli 100.000 ennakkoäänen hylkäämisessä voi ratkaista osavaltion demokraateille ottaen huomioon korkean äänestysprosentin. Kuitenkin John Cornyn varmistaa pienellä marginaalilla viidennen kauden senaatissa.

Michiganin Gary Peters, Minnesotan Tina Smith, New Hampshiren Jeanne Shaheen ja New Mexicon Tom Udall saavat jatkokaudet ja pitävät osavaltiot demokraateilla.

Ratkaisevat osavaltiot

Alabaman täytevaaleissa vuonna 2018 demokraattien Doug Jones voitti yllättäen republikaanien Roy Mooren ja nousi senaattiin. Republikaanit ovat kuitenkin koonneet rivinsä ja Tommy Tuberville tulee ottamaan puolueen ainoan lisäpaikan näissä vaaleissa.

Montanassa nykyinen senaattori Steve Daines pyrkii jatkokaudelle ja on saanut vastaansa osavaltion entisen kuvernöörin Steve Bullockin. Punaisessa osavaltiossa Bullock on suosittu ja tästä todisteena kaksi kautta kuvernöörinä. Kuitenkin hänen linjauksensa mm. ilmastonmuutoksen ja sääntelyn suhteen eivät miellytä ja Montana pysyy republikaaneilla.

Kaikki muut vaa’ankieliosavaltiot ovat kallellaan demokraateille.

Arizonassa kuvernööri nimitti Martha McSallyn edesmenneen McCainin tilanne senaattiin vuonna 2019. Nyt hän on saanut vastaan entisen astronautin Mark Kellyn. Osavaltion demografiset muutokset ovat suosineet demokraatteja ja äänestäjillä on vahvasti muistissa miten Donald Trump kohteli John McCainia. Hän oli yksi arvostetuimmista senaattoreista ja hänen perintönsä nostaa Mark Kellyn Yhdysvaltain senaattiin. Tässä työssä häntä myös auttaa osavaltion entinen republikaanisenaattori Jeff Flake.

Coloradossa toiselle kaudelle pyrkivä Cory Gardner on saanut vastaansa entisen kuvernöörin John Hickenlooper. Gardner on koko kautensa ajan joutunut tasapainoilemaan Coloradossa kaupunkeja hallitsevien liberaalien ja maaseudun konservatiivien välillä. Kuitenkin korkeimman oikeuden tuomarinimityksissä sekä virkarikosprosessissa tuo tasapainoilu ei enää onnistunut ja tappio on edessä.

Georgissa on jaossa molemmat paikat senaatissa. Osavaltion kuvernööri nimitti eronneen Johnny Isaksonin tilanne Kelly Loefferin. Lain mukaan Georgiassa ei käydä esivaalia vaan kaikki ehdokkaat ovat nyt listalla ja heitä on yhteensä 21. Mikäli yksikään ehdokkaista ei yli 50% äänistä, niin uudet täytevaalit järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kanssa tammikuun 5. päivänä. Loeffler pyrkii jatkamaan senaatissa mutta hänellä on useita republikaanihaastajia joista parhaimmat mahdollisuudet on Doug Collinsilla. Demokraattien Raphael Warnock järjestää yllätyksen tulee voittamaan republikaanien vastaehdokkaat kohonneen äänestysaktiivisuuden seurauksena.

Toisen senaattorin osalta jatkokaudelle pyrkivä David Perdue on tasatilanteessa demokraattien Jon Ossofin kanssa ja saanee pidettyä paikkansa huomion keskittyessä täytevaaliin.

Iowassa populistinen teekutsuliike nosti Joni Ernistin valtaan edellisissä vaaleissa ja halu jatkokaudelle on vahva. Liimautuminen Donald Trumpin kylkeen ei kuitenkaan ole miellyttänyt kaikkia ja demokraattien äänestäjät ovat aktivoituneet. Valitsijamiehet menevät todennäköisesti republikaaneille mutta Theresa Greenfield tulee nousemaan demokraattina Ernstin tilalle. Pohjois-Carolinan Thom Tillis kokee tappion demokraattien Cal Cunnngham tilanne perusteluineen on samanlainen kuin Iowassa.

Mainelaiset ovat perinteisesti riippumattomia äänestäjiä ja Vermontin ohella Mainesta on noussut eniten puolueisiin kuulumattomia edustajia kongressiin. Nyt osavaltiota vuodesta  1997 lähtien edustanut Susan Collins hakee jatkokautta mutta ennusteet ovat huonot. Hän on puhunut paljon presidenttiä vastaan mutta teot ovat olleet vähissä, erityisesti äänestyskäyttäytyminen virkarikosäänestyksessä on jäänyt äänestäjien mieleen. Sara Gideon on demokraattien edustaja johon äänestäjät tukeutuvat.

  1. kongressin aloittaessa toimikautensa tammikuun 3. päivänä 2021 voimasuhteet ovat senaatissa demokraattien eduksi 51-49.
Jani Kokko

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu