Yhdysvaltain vaalipäivän ennakkotunnelmat

Allekirjoittaneelle on tullut paljon kyselyitä monelta kannattaa ensi yönä herätä katsomaan ääntenlaskentaa ja mihin osavaltioihin kiinnittää huomiota. Seuraavaksi luvassa kellonajat äänestyshuoneiden sulkeutumisesta osavaltioittain sekä ennuste valitsijamiesten jakautumisesta ehdokkaiden välillä.

Analyysi pohjautuu viimeisimpiin gallupmittauksiin, vuosien 2016 ja 2018 vaalituloksiin, ennakkoäänestysaktiivisuuteen sekä demografisiin muutoksiin.

02:00, valitsijamiehiä yhteensä 60

Georgia (16), Indiana (11), Kentucky (8), Etelä-Carolina (9), Virginia (13), Vermont (3).

Ensimmäisten osavaltioiden joukossa ”etelän keskisormeksi” kutsuttu Indiana sekä Kentucky ja Etelä-Carolina menevät presidentti Trumpille. Bidenille Vermont.

Virginia on ollut yksi keskeisimmistä vaa’ankieliosavaltioista 2000-luvulla mutta liukunut vaaleista toiseen enemmän demokraattien suuntaan. Pääkaupunki Washingtonin väestörikkaat esikaupunkialueet osavaltion pohjoisosassa ovat vakuutus demokraattien vallalle. Tällä hetkellä puolue pitää hallussaan kuvernöörin ja osavaltiokongressin lisäksi molempia senaattoreita sekä enemmistöä edustajainhuoneen delegaatiosta. Ääntenlaskennan alkuvaiheessa Trump tulee olemaan johdossa mutta mm. Fairfax countyn äänestäjät kääntävät osavaltion Bidenille.

Georgia on äänestänyt demokraattien presidenttiehdokasta viimeksi 1992 ja osavaltio on ollut keskeinen lenkki republikaanien eteläisessä ketjussa. Georgiassa afroamerikkalaiset muodostavat kolmanneksen äänestäjäkunnasta ja nousevat ratkaisevaan asemaan mikäli heidän äänioikeuttaan ei rajoiteta kuten 2018 ja 2016 vaaleissa. Gallupit ovat luvanneet hyvää tulosta Bidenille mutta se ei tule riittämään ja Georgia säilyy punaisena.

Biden: 16

Trump: 44

02:30, valitsijamiehiä yhteensä 38

Pohjois-Carolina (15), Ohio (18), Länsi-Virginia (5).

WV suoraan Donald Trumpille. 2000-luvulla Pohjois-Carolina on ollut erittäin kilpailtu vaa’ankieliosavaltio mutta demokraatit ovat voittaneet sen vain kerran (2008). Clinton hävisi osavaltion 3,6%:n ja Obama 2,04%:n marginaalilla. Union county on republikaanien linnake, jonka Trump voitti selkeällä marginaalilla. Demokraatit toivovat kompensoivan tappiota osavaltion eteläosassa Raleigh kaupungilla  ympäristöineen mutta se ei riitä. Globalisaation voittokulusta tippuneet valkoiset tulevat viemään osavaltion pienellä marginaalilla Trumpille.

Ohiossa kehitys on ollut samansuuntaista ja demografiset muutokset suosivat enemmän Trumpia kuin Bidenia. Ohio on selkeästi konservatiivisin osavaltio ruostevyöhykkeellä ja siirtynee seuraavissa vaaleissa entistä enemmän republikaaneille. Ohio on äänestänyt voittajaa jokaisissa vaaleissa sitten vuoden 1964 ja siksi sen asema on ylikorostunut vaaliseurannassa. Kuitenkin nyt tilanne näyttää muuttuvan Trumpin napatessa osavaltion valitsijamiehet mutta  Bidenin voittaessa presidenttiyden.

Biden: 16

Trump: 82

03:00, valitsijamiehiä yhteensä 172

Alabama (9), Connecticut (7), Delaware (3), Florida (29), Illinois (20), Maine (4), Massachusetts (11), Maryland (10), Mississippi (6), Missouri (10), New Hampshire (4), New Jersey (14), Oklahoma (7), Pennsylvania (20), Rhode Island (4), Tennessee (11), DC (3).

Presidentinvaalien suurin valitsijamiespotti! Joe Biden vie Uuden Englannin valitsijamiehet (CT, DE, MA, MD, NJ, RI) sekä Illinoisin ja DC:n, Donald Trump etelän (AL, MS, MO, OK, TN).

Uuden Englannin pienet osavaltiot Maine ja New Hampshire ovat hyvin riippumattomia osavaltioita ja seilanneet tasaisesti molempien pääpuolueiden välillä. 2016 Clinton voitti New Hampshiren vain 0,4% marginaalilla ja tulos oli toiseksi tiukin Michiganin jälkeen. Näissäkin vaaleissa odotetaan tuloksen olevan hyvin tasainen mutta eduksi Bidenille.

Maine on Nebraskan ohella toinen osavaltio, joka jakaa valitsijamiehet (2+1+1). Neljä vuotta sitten Donald Trump teki historiaa voittamalla ensimmäistä kertaa yhden osavaltion neljästä valitsijamiehestä. Osavaltion itsenäinen äänestäjäkunta toimii nyt Trumpia vastaan ja epäsuosioon joutunut senaattori Susan Collins vahvistaa äänestäjien kääntymistä presidenttiä vastaan. Mainen 2. kongressivaalipiiri antaa suuntaa ruostevyöhykkeelle, mikäli Biden voittaa Mainen 2:n niin hän on vahvoilla myös Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa.

Kuitenkin suurin huomio tulee keskittymään Floridan ja Pennsylvanian tuloksiin. Floridassa äänestäneiden osuus on jo nyt yli 95% suhteutettuna neljän vuoden takaisiin vaaleihin ja korkean äänestysaktiivisuuden otaksutaan suosivan demokraatteja. Donald Trump voitti osavaltion reilulla sadalle tuhannella äänellä ja tällä kerralla hänen voittonsa näyttää riippuvan miten osavaltion latinot käyvät äänestämässä. Verrattuna muihin osavaltioihin, Floridassa latinot ovat konservatiivisempia ja suosivat republikaaneja mm. tiukan Kuuban politiikan johdosta. Demokraattien voitto riippuu Miami-Dade countyn äänestysprosentista, neljä vuotta sitten Clinton hävisi juuri alhaisen äänestysprosentin takia MD:ssä.

Näissä vaaleissa Pennsylvania on ratkaiseva (tipping-point state). Se kumpi voittaa osavaltion voittaa 99%:n varmuudella presidenttiyden. Neljä vuotta sitten Trump voitti osavaltion vain 44000 äänellä. Merkittävin syy oli, että afroamerikkalaisten äänestysaktiivisuus oli 7% alhaisempi kuin odotettu. Demokraattien kannalta Philadelphia on ratkaiseva, Clinton vei sen prosentein 82-15. Toinen ydinalue on Pittsburgh sekä Joe Bidenin synnyinkaupunki Scranton, joka voi iskeä kiilan Trumpin maaseutukannatukseen.

Pennsylvaniassa ennakko- ja postiääniä ryhdytään laskemaan vasta vaalihuoneistojen sulkeuduttua joten alkuvaiheessa Trump tulee olemaan johdossa vaalipäivän äänillä, jotka lasketaan ensimmäisinä maaseutuvaltaisissa piirikunnissa. Kaupunkialueet tulevat kääntämään tilanteen Bidenille eduksi ja ennakkoäänet vievät hänet johtoon. Kuitenkin Trump on todennut julistautuvansa voittajaksi vaalipäivänä ja pyrkinyt estämään ennakkoäänien laskemista vaalipäivän jälkeen. Lisäksi osavaltion republikaanienemmistöinen kongressi on vähentänyt äänestyspaikkoja demokraattien hallitsemassa Philadelphiassa, joten laskenta tulee etenemään demokraattien ydinalueella hitaasta ja tulosta joudutaan odottamaan jopa päiviä.

Tasavallan kannalta olisi hyvä mikäli vaalit ratkeavat ilman Pennsylvaniaa. Muuten odotettavissa kierros korkeimmassa oikeudessa ja uusi Bush v Gore.

Biden: 145

Trump: 125

03:30, valitsijamiehiä yhteensä 6

Arkansas (6).

Vahvalla marginaalilla Arkansasin valitsijamiehet Donald Trumpille.

Biden: 145

Trump: 131

04:00, valitsijamiehiä yhteensä 156

Arizona (11), Colorado (9), Kansas (6), Louisiana (8), Michigan (16), Minnesota (10), Nebraska (5), New Mexico (5), New York (29), Pohjois-Dakota (3), Etelä-Dakota (3), Texas (38), Wisconsin (10), Wyoming (3).

Toiseksi suurin potti valitsijamiehiä. Trumpille KA, LO, ND, SD ja WY, Bidenille New York. Tässä vaiheessa Trump todennäköisimmin yrittää varastaa vaalit itselleen julistautumalla voittajaksi johtaessaan ääntenlaskentaa Floridassa, Georgiassa ja Pennsylvaniassa.

Neljä vuotta sitten Michigan meni 10000 äänen ja Wisconsin 22000 äänen marginaalilla Trumpille. Nyt demokraatit yrittävät ruostevyöhykkeen takaisinvaltausta ja siinä auttaa presidentin kauppasodat, jotka ovat heikentäneet osavaltioiden talous- ja työllisyystilannetta. Vuoden 2018 välivaaleissa demokraatit vahvistivat asemiaan sekä senaatin- että edustajainhuoneen vaaleissa ja tämä kehitys tulee jatkumaan. Mutta, mikäli Biden voittaa osavaltiot pienellä marginaalilla niin se merkitsee suuria vaikeuksia Pennsylvaniassa.

Nebraska on Mainen ohella osavaltio, joka jakaa valitsijamiehet (2+1+1+1) ja erityisesti 2. kongressivaalipiiri tulee olemaan vaa’ankielenasemassa. Omaha esikaupunkeineen tuo Bidenille yhden valitsijamiehen kuten Barack Obamalle 2008. Nebraska 2:n voi nousta todella tärkeäksi vaalivoitoksi Bidenille, sillä jos Trump voittaa Floridan ja Pennsylvanian mutta Biden Arizonan niin päädytään tasatilanteeseen 269-269, jolloin vaalivoitto olisi kiinni ainoastaan yhdestä valitsijamiehestä.

2000-luvun alkupuolella New Mexico oli vielä vaa’ankieliosavaltio, jonka Bush voitti 2004 mutta nykyään osavaltio on varma demokraateille. Yksi niistä harvoista osavaltioista, joissa demokraateille on koko edustajainhuoneen delegaatio senaattoreiden lisäksi. Tilanne on kehittymässä samanlaiseksi myös Coloradossa, joka on menettänyt vaa’ankieliosavaltion aseman ja siirtynyt siniseen leiriin.

Republikaanien suurin valitsijamiesvarasto eli Teksas on muuttunut taistelutantereeksi. Jo ennakkoon osavaltiossa on äänestänyt enemmän ihmisiä kuin kokonaan vuoden 2016 vaaleissa ja tämä suosii demokraatteja. Lisäksi heillä on takanaan onnistuneet välivaalit, joissa Beto O’Rourke hävisi varsin pienellä marginaalilla Ted Cruzille. Mikäli Biden voittaisi Teksasin niin hän valitsijamiesvoitto olisi massiivinen. Republikaanit kuitenkin pitänevät edelleen kiinni yksinäisen tähden osavaltiosta.

Arizona on yksi väestöllisesti nopeimmin muuttuvista osavaltioista. Valkoisten äänestäjien osuus on pienentynyt toiseksi eniten koko Yhdysvalloissa ja vaikutusvalta on entisestään siirtynyt latinoiden suuntaan. Arizona muuttuu vaa’ankieliosavaltioksi, joka suosii demokraatteja. Ratkaisu tulee olemaan kiinni Maricopa countystä, jonka asukkaat muodostaa yli 60% koko osavaltion äänestäjäkunnasta. Neljä vuotta sitten Trump voitti Clintonin luvuin 48-45 mutta 2018 välivaaleissa piirikunta äänesti senaattiin republikaanin sijasta demokraattien Kyrsten Sineman. Maricopan piirikunnasta on kiinni voittaako demokraatti osavaltion ensimmäistä kertaa sitten 1996.

Biden: 236

Trump: 196

05:00, valitsijamiehiä yhteensä 21

Iowa (6), Montana (3), Nevada (6), Utah (6).

MO ja UT Trumpille. Latinoiden kasvanut osuus äänestäjäkunnasta takaa voiton Bidenille Nevassa. Nevadassa kehitys on ollut samanlaista kuin Coloradossa ja New Mexicossa ja todellinen vaa’ankieliosavaltio on siirtynyt entistä vahvemmin demokraattien leiriin. Jako on kuitenkin selkeä ja monietninen äänestäjäkunta hallitsee kaupunkeja ympäristöineen ja konservatiiviset valkoiset maaseutua.

Iowa on New  Hampshiren tavoin todellinen arvoitus presidentinvaaleissa ja seilaa tasaisesti puolueiden välillä. Uskonnollinen konservatismi on kuitenkin vahvaa ja Iowa noudattaa samaa linjaa kuin neljä vuotta sitten ja äänestää Donald Trumpia.

Biden: 242

Trump: 211

06:00, valitsijamiehiä yhteensä 82

Kalifornia (55), Havaiji (4), Idaho (4), Oregon (7), Washington (12).

Kenties vaalien yllätyksettömien kellonaika. Demokraattien Tyynenmeren valli pitää ja kaikki valitsijamiehet Idahoa lukuun ottamatta demokraateille. Hillary Clinton sai 4,2 miljoonaa ääntä enemmän Kaliforniassa kuin Donald Trump. Nyt äänestysaktiivisuus näyttää nousevan vielä korkeammaksi kuin neljä vuotta sitten ja Kalifornia tulee takaamaan Joe Bidenille valtakunnallisesti enemmän ääniä kuin Donald Trumpille.

Tässä vaiheessa Floridan, Georgian ja Pohjois-Carolinan tuloksien pitäisi olla selvillä. Mikäli Trump voittaa kaikki kolme sekä Pennsylvanian ja Biden Arizonan niin päädytään tasatilanteeseen 269-269. Ratkaisijaksi nousisi Nebraskan 2. kongressivaalipiiri, joka nostaisi Bidenin vaalivoittoon 271 valitsijamiehellä. Sama tilanne toki toimii, mikäli Biden nappaa Mainen yhden valitsijamiehen Trumpilta.

Biden: 320

Trump: 215

08:00, valitsijamiehiä yhteensä 3

Alaska (3).

Kaikki 3 valitsijamiestä Trumpille.

Biden: 320

Trump: 218

Jani Kokko

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu