Kansainvälisen kärkikastin Töölön tapaturma-asema sulautetaan, hoitajia ei kuunnella. #hoitajakriisi

Huippuunsa hioottu kansainvälisestikin kärkikastissa oleva Töölön tapaturma-asema ja sen hoitajat sulaututetaan Meilahden yhteispäivystykseen. Potilasturvallisuus vaarantuu eikä henkilökuntaa, eli näitä ammattilaisia kuunnella. Pomot määrää, henkilökunta sanoo heidän edustukseltaan olleen pääsyn evätty kokouksiin joissa asiasta päätetään, pomot kiistää.

Yle.fi uutiset kirjoitti 5.1.2023 artikkelissaan Töölön tapaturma-aseman hoitajista mm. seuraavaa:

– Olemme hioneet toimintaa vuosikausia ja meillä on näissä tosi hyvä osaaminen. Tätä seurataan ympäri maailmaa, ja me sijoitumme tilastoissa ihan kärkeen, kehuu osastolla ainakin vielä toistaiseksi työskentelevä sairaanhoitaja.

Osaston työntekijät ovat keskeisissä rooleissa suuronnettomuustilanteissa.

Tämä osasto on siis huippuunsa hiottu tärkeässä tehtävässään, joka nyt sulautetaan yhteen luukkuun josta kaikkien Helsinkiläisten pitäisi mahtua… Mielestäni tämä on järkyttävän huono ratkaisu potilasturvallisuuden kannalta, mutta ilmeisesti hoitajilta tästä ei kysytä, vaan näin on päätetty.

Myöhemmin samaisessa artikkelissa hoitajien vetoomuksen mukaan osallistaminen ei ole toiminut, Yle.fi Petteri Juuti kirjoittaa:

– Siltasairaalassa kovasti suunnitellaan asioita ilman, että meiltä olisi pyydetty edustusta suunnittelukokouksiin, miksi näin? Ja jopa esihenkilöiltä on evätty pääsy kokouksiin, kirjeessä sanotaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallintoylihoitaja Marja Renholm vastaa että tämä ei pidä paikkansa.

– Tämä on täysin virheellinen tieto, jota harmillisesti levitetään. Henkilöstön edustajat ovat koko ajan olleet mukana suunnittelussa.

Kuulostaa kovasti minun korvaani siltä, että ei savua ilman tulta. Asiaa pitäisi tutkia syvemmin, eikä ainakaan jättää kysymättä itse ammattilaisilta eli näiltä huippuunsa hiotun kansainvälisesti arvostetun yksikön hoitajilta mitä kannattaa tehdä tässä tilanteessa.

Myöhemmin Renholm myöntääkin seuraavaa artikkelissa:

– Se osaaminen on ilman muuta kansainvälistä huippua. Moni on kehittynyt oman alansa huippuosaajaksi monen vuoden ja vuosikymmenenkin aikana, ja näen arvokkaana henkilöstön osaamisen.

Mielestäni tämä kuulostaa sanahelinältä, hoitajien arvostuksen pitää näkyä teoissa – osallistamisessa nyt vähintäänkin – eikä pelkästään ylijohtajien sanoissa.

Jani Mäkinen
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Olen Liberaalipuolueen eduskuntavaaliehdokas Helsingin vaalipiiristä, sekä kahden pienen lapsen isä, aviomies sekä ohjelmistokehityksen ammattilainen.

Tavoitteeni on puolustaa Suomea ylivelkaantumisen uhalta, hoitajakriisiltä sekä heikoimpia meistä perustulolla. Hoitajakriisin lääke on palkka, ei työryhmät ja motivaatiohupparit.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu