Valtio ottaa teknistä velkaa, me maksamme. Tavalla tai toisella.

Tekninen velka IT-järjestelmissä kuten Apotti, maksetaan pahimmassa tapauksessa hengelläsi tai vakavalla elinikäisellä hoitovirheellä.
Sarastria365-järjestelmässä, seuraus voi olla maksuhäiriömerkintä, lainkäytön järjestelmissä vapautesi menetys, tai vaikka lapsesi huostaanotto.
Tekniseen velkaan johtavat heikolla tietämyspohjalla tehdyt päätökset hallituksemme IT-hankinnoista. Nämä päätökset maksavat oikeata rahaa ja velkaannuttavat Suomen valtiota entisestään. IT-järjestelmien heikot toteutukset myös vahingoittavat ihmiselämiä matkan varrella, varsinkin kun niitä lähdetään toteuttamaan vailla täyttä ymmärrystä. Olen itse ollut kohta 15-vuotta päivätöissä IT-alan ammattilaisena. Olen kehittänyt monenlaista järjestelmää, mukaanlukien valtion järjestelmiä. Olen tehnyt kovaa duunia näiden parissa, mutta huomannut myös kuinka usein ostetaan tai päätetään ratkaisuista, joissa mennään siitä missä aita on matalin tai etsitään oikoteitä onneen.
Tämä on teknisen velan tie, yksi Suomen velkaantumisen rattaiden pyörimisen juurisyistä, joka saadaan ”puhumalla tekniikkaa” lakaistua maton alle. Esitän jäljempänä korjausehdotuksia aiheeseen, mutta ensin hieman termistöä:
Tekninen velka tai suunnitteluvelka tarkoittaa ohjelmistotuotannossa ylimääräistä työtä, joka tulee kun lyhyellä tähtäimellä käytetään helppoa ratkaisua sen sijaan että käytettäisiin parhaiten soveltuvaa ratkaisua.[1]
Teknisellä velalla kuvataan kehitystyössä tehtyjä oikoteitä, jotka aiheuttavat ohjelmiston sisäisen laadun heikentymistä ja sitä käytetään kun puhutaan miten resursseja jaetaan ylläpitoon uusien ominaisuuksien ja ohjelmointivirheiden korjauksien rinnalla.[2]
Waltteri Turunen kirjoittaa 24.9.2021:
Tekninen velka on kuin rahallista velkaa. Kehitystiimi ottaa sitä, kun se käyttää oikoteitä ja toimittaa koodia, joka ei täysin sovellu senhetkiseen toimeksiantoon. Tekninen velka vähentää tiimin tuottavuutta. Tämä tuottavuuden menetys on teknisen velan korko. [3]
Valtion IT-järjestelmien hankinta on kankeaa ja epätehokasta, vaikka se pintapuolin näyttäisikin tehokkaalta. Otetaan se järjestelmä, missä hintalappu on halvin, on ollut pitkään toimintatapa. Silloin tulee ostettua työharjoittelijoilla teetettyä tai hädin tuskin pätevyysvaatimukset täyttävillä ohjelmoijilla sekä ohjelmistotiimeillä toteutettua sutta ja sekundaa, mutta kunhan hintalappu on ostohetkellä alhaisin, niin voidaan kerskua ostaneemme tehokkaasti. Lopputulos on se, että teknistä velkaa kerrytetään niillä huonoilla ohjelmointi ratkaisuilla ja juurikin näillä oikoteillä onneen ohjelmistokehitystyössä IT-hankkeen aikana.
Nämä valinnat johtavat ongelmiin, joista monet valtion järjestelmät kärsivät koska nämä oikotiet eivät ole kuin tapa saada valtiolle asiakkaan näyttämään että homma toimii – kun tosiasiassa alla kertyy kokoajan isompi loppulasku järjestelmän viiveiden muodossa – vaikkei juuri mikään oikeasti toimi kunnolla. Joskus nämä oikotie-toteutukset ovat johtuneet siitä, kun ei vain olla osattu soveltaa ohjelmistokehittäjien kokemattomuudesta tai väärästä erikoisosaamisesta johtuen kehitystyön laadukkaita ratkaisuja – mutta arvaisin että näitä on myös tahallisesti tehty pitkittääkseen projektin kestoa ja maksimoidakseen tuoton kolmannen osapuolen yritykselle vastuussa toteutuksesta.
Tällaisesta toiminnasta siispä suoraan seuraa sisäisen laadun heikentymistä joka johtaa lisäkuluihin – eli valtiomme velkaantumiseen entisestään koska työt eivät valmistu ajallaan. Näin järjestelmien toimittajat saavatkin halvalla sisään ostetulle järjestelmälle sen kilpailituksessa toiseksi kalliimman tai kolmanneksi kalliimman hintalapun aikaiseksi ja hyvät katteet omien firmojensa taskuihin. Sinä ja minä maksetaan sitten tästä huvista kuten artikkelin alussa kuvailin, kukin tavallaan arpaonnesta ja järjestelmästä riippuen.
Haluan korjata tätä tilannetta IT-ammattilaisena ja antaa tähän kolme lääkettä tarjolle mikäli satut olemaan päättävässä asemassa ja luet tätä kirjoitustani:
- Suomen valtion IT-järjestelmähankinnoissa pitää jäävätä hankinnasta päättävät henkilöt jotka ovat olleet töissä jossain työelämänsä vaiheessa siinä yrityksessä joka ratkaisua tai palvelua tarjoaa. Rautaisia alan ammattilaisia löytyy muitakin valtioltamme tekemään hankintapäätöksiä ohjelmistoista kuin vain juuri se selkeästi eturistiriidassa oleva jäävi henkilö. Tällaiset henkilöt vaan väistämättä ovat puolueellisia, sillä aika kultaa muistot entisissä firmoissa vietetyistä ajoista, jne.
- Suomen valtio tarvitsee IT-alan ammattilaisia toteuttavalla sekä suunnittelevalla tasolla jotka ovat suoraan Suomen valtiolla töissä, eivätkä kolmannen osapuolen konsulttitaloissa. Ei voi olla niin, että vain IT-suunnittelijoita, arkkitehtejä ja pomoja on valtiolla töissä, muttei ketään toteuttavaa tahoa koska ”…ne ostetaan sitten talon ulkopuolelta”. Valtion omat toteuttavan tason ohjelmoijat ovat ydintärkeitä punnitsemaan raa’an työn määriä ja arvioita, joita kolmannet osapuolet ehdottelevat, toimittavat ja myyvät valtiomme IT-hankkeisiin. Syy tähän on se, että päättäjät tarvitsevat näiden ohjelmoijien alati kehittyvää ja monimutkaista ammattitaitoa arvioimaan toteutustason realiteettejä joihin suunnittelijoilla ja pomoilla ei ole aikaa perehtyä työnsä laadusta johtuen – he suunnittelevat ylätason asioita pilvilinnoistaan katsoen. Nykyään tosiaan näin ei ole, vaan toteuttavaa työtä tekevät ovat lähes aina ulkopuolisia konsultteja ja sitten kun se toteutustyö laahaa, ihmetellään miksi kun ei tiedetä käytännön asioista mitään, osataan vaan suunnitella. Keskijohtoa IT-puolella valtiolla riittää. Nämä tosin ovat yleensä etääntyneitä näistä ”oikesta ohjelmistokehittäjän töistä” sekä niin ylityöllistettyjä että he tarvitsevat matalan tason toteuttajien ja työn tekijöiden apua arkiaskareissa – jolloin kysytään neuvoa siltä ulkopuoliselta toimittajalta että mitähän kannattaisi tehdä kun omia IT-toteuttajia ei vaan ole jotka tietäisivät realiteeteistä jotain. Voit itse kuvitella mitä toimittaja tähän vastaa – tottakai että osta minulta ja osta lisää! Valtiomme tarvitsee molemman tason osaajia – nimenomaan valtion omasta tallista – ilman kolmannen osapuolen toimittajan tarvetta myydä lisää työtä ja vähemmän hyviä ratkaisuja jotta teknistä velkaa voidaan kerryttää lisää – koska silloinhan on taas enemmän laskutettavaa työtä kun projektiaikataulut paukkuvat ja pitää korjata sitä juttua jota ei nyt ihan saatukkaan oikein tehtyä kerralla kun valittiin se hatara mutta halpa oikotie toteutustavaksi…
- IT-järjestelmän hankinnassa ei saa valita halvinta ratkaisua, vaan tarkoitukseen sopiva, rehelliset kustannukset huomioon-ottava, valtion omien toteuttavien sekä suunnittelevien IT-ammattilaisten arvioima ratkaisu. Ei ole millään tasolla järkevää tehdä valintaa pelkästään suunnitelutyötä tekevien ja ”korkean tason päättäjien” johdolla, sillä heidän arkityötehtävänsä ovat erilaisia kuin toteutusta tekevän ns. ”peruskoodarin” – joita ehdottomasti tarvitaan punnitsemaan järjestelmähankinnan sudenkuoppia joita myyvä taho voi yrittää piilotella saadakseen tarjouksensa hyväksyttyä, että voi laskuttaa sitten lisää teknisen velan kerryttämisen kautta asiakastaan, meitä Suomen kansalaisia.
Näillä korjauksilla tai näitä kehittämällä paremmaksi yhdessä, voimme päästä tilanteeseen jossa Apotti-reggaeta ei tarvita.

Näin toimiessamme voimme myös nukkua yömme paremmin tietäen, että päiväkodin hoitajat saavat palkkansa ajallaan eikä oikeasti yksinkertaiset palkanlasku IT-järjestelmän päivitysprojektit vie joululahjarahoja arkemme sankareilta.
Jos lähdetään etsimään juurisyytä, niin resurssipulassa oleva julkishallinto yrittää tehdä ICT-hankinnat erittäin työllistävän hankintalainsäädännön mukaan. Onnistumisen mahdollisuudet eivät ole kovinkaan hyvät.
Sitten toinen kysymys on, että mitenhän oikeasti tekisit kertaheitolla sellaisen hankinnan määrittelyt onnistuneesti, jossa hankitaan joku Apotin, tai Sarastian kaltainen järjestelmä?
Haluaisin oikeasti nähdä sellaiset asiantuntijat, jotka sen tekisivät.
Kun aikaisemmat järjestelmät ovat kehittyneet vuosien saatossa julkishallinnossa käytössä olleina, niin mistä löytyy se osaamispääoma yksityissektorillakaan, joka kykenee hallitsemaan kaiken sen mitä mammuttimainen tietojärjestelmä, jolla hallitaan valtavan julkishallinnon organisaation tiettyä sektoria pitää sisällään.
Jos sellainen osaaja tai osaajaryhmä jostain löytyy, niin niistä tulee aika varakkaita työntekijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä ne ICT-asiantuntijat kun eivät näe sitä koko prosessia, joka liittyy siihen, kun käynnistetään hankinnan valmistelu ja lopulta päädytään käyttöönottovaiheeseen. Sen lisäksi koko prosessin ajan on erilaisia viestintähaasteita eri kohdissa. Tällaisen julkishallinnon järjestelmän hankinnan mittakaava on jo valtava.
Halvinta ratkaisua ei suurissa julkishallinnon tietojärjestelmissä valita oletusarvoisesti, vaan hankinnoissa on vertailuperusteet. Esimerkiksi Verohallinto haastettiin markkinaoikeuteen, kun eivät valinneet halvinta ratkaisua kun valitsivat GenTax-järjestelmän.
Minä arvelen, että tekoäly tulee mullistamaan koko järjestelmäkehityksen. Siinä myös järjestelmien toteuttajien määrä vähenee huomattavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Virhe tuli hankinnassa jo siinä, että ratas kääntyy liian hitaasti, sillä sitten yritetään hankkia jotain super isoa kerralla. Pienempiä hankintoja osissa, ei massiivisia mörköhankkeita.
Tähän suuntaan valtiomme on kehittänyt kyllä hankintaansa, tiedän että kaverit siellä yrittää parhaansa mutta näitä kovia kavereita on liian vähän, taistelu on ylämäkeä – myyntimiehiä joka kulmalla vastassa liittolaisten sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on siitä miten valmisohjelmiston hankkimien osissa skaalautuu valtavaan mittakaavaan.
Itse hankintamenettelyä, et pysty pilkkomaan osiin kun se sisältää sen valmisohjelmiston valinnan siis toimittajan.
On määriteltävä ja selviteltävä koko valtava järjestelmä hankintaa varten, koska siinä tehdään se toimittajavalinta. Kilpailutuksen vertailuperusteet edellyttävät määrittelytyötä. Kilpailutusta ei voi tehdä ketterästi. Sen lisäksi mistä otat ne resurssit, jotka hoitavat valtavan kilpailutuksen ja juoksevat hankintaprosessin läpi, kun sellaista ei kovin usein tehdä ja resurssit ovat mitoitettu siitä syystä operatiivista toimintaa varten. Ei ole ollut tyhjänpanttina missään sitä resurssiäärää julkishallinnossa, mitä Apotin tai Sarastian kilpailutus ja hankinta edellyttää. Itseasiassa kilpailutus kuuluu hankintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole tuosta että valmisohjelmisto skaalautuisi.
He eivät käytä valmisohjelmistoja, vaan väittävät että on niin uniikit järjestelmät että pitää räätälöidä – kun näin ei käytännössä siis ole – jotta saadaan lisää laskutusta ja teknistä velkaa kerrytetään sit huolella.
Ilmoita asiaton viesti
Jutun esimerkissä oli Sarastia ha Apotti. Tilanne olisi vielä pahempi jos sen mittaluokan järjestelmiä lähdettäisiin kehittämään alusta asti. Niiden muotoutumiseen on mennyt vuosia. Järjestelmän mittakaava tuo sen, että niitä kehitetään vuosia.
Verohallinto kehitti omaa järjestelmää ja lopulta vaihtoi valmisohjelmistoon ja lopetti oman kehitystyön. Tuli konsultteja tekemään. Ohjelmistotalona toimiminen oli huono idea.
Ilmoita asiaton viesti
Omakätisellä kokemuksellani voin sanoa tämän, että resurssipula on itseaiheutettua eikä nykyhetkessä ilmennyt ongelma.
Ongelma valtion tekniikoiden rapautumisessa on omistajuuden puute. Ei ole näitä toteuttavan tason ihmisiä jotka ottaisivat ylpeyden aiheekseen että he pitävät huolta valtion kriittisistä tietojärjestelmistä, koska kaikki on jonkinlaisia pomoja jotka voivat delegoida vaikeat asiat ulkopuolisille konsulteille – jotka sitten myyvät lisää eivätkä oikeasti korjaa mitään.
Tarkentaakseni, ulkopuoliset konsultit ottavat teknistä velkaa järjestelmään lisää jotta voivat näyttää että kyllä heidän firmansa saa aikaiseksi ominaisuuksia mitä muuttuva lainsäädäntö ja toimintaympäristö valtion ohjelmistoilta vaatii. Ei ole heidän intressissä korjata teknistä velkaa maksamalla sitä takaisin ja sanomalla valtiolle – eli asiakkaalleen – että hei, odottakaa vuosi, korjaamme edellisten toimittajien sotkut ensin ettemme joudu koodaamaan suon päälle jo valmiiksi huojuvaa taloa.
Vastatakseni toiseen kysymykseesi, näitä järjestelmiä ei tehdä kertaheitolla, vaan osissa pikkuhiljaa. Näin voi tehdä joko hyvin tai huonosti. Apotti-reggae on osoitus siitä huonosta tekemisestä kun järjestelmä ei osaa ohjata käyttäjiä tekemään oikeita asioita vaan tarvitaan kalliita teknisiä konsultteja jotka opastaa Apotin käyttöön – joka *taas* maksaa rahaa meille veronmaksajille.
”Kun aikaisemmat järjestelmät ovat kehittyneet vuosien saatossa julkishallinnossa käytössä olleina…”
Sinulla on kovin ruusuinen kuva järjestelmistä, että ne kehittyisivät vuosien varrella. Ei ne kehity, niitä purkkapaikataan ja kerrytetään teknistä velkaa.
Lisäksi, osaamispääoma kerkee tekniikoiltaan jo poistua työmarkkinoilta kun tälle on tarve, koska järjestelmiä ei päivitetä vastaamaan työmarkkinoiden tekniikoita. Nämä ei ole rakettitiedettä vaativia järjestelmiä, vaan simppeleitä webbi käyttöliittyiä joissa on nappeja, jotka on tehty vuonna X tekniikalla Y, mutta ei ole sitä konepellin alusta päivitetty kunnolla pitkiin aikoihin – koska siinä pian tulee bugi ja mainehaitta toimittajalle & pikkupomoille…
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole näitä toteuttavan tason ihmisiä jotka ottaisivat ylpeyden aiheekseen että he pitävät huolta valtion kriittisistä tietojärjestelmistä, koska kaikki on jonkinlaisia pomoja jotka voivat delegoida vaikeat …”
Aivan näin tilanne ei ole. Valmisohjelmistoja konsultit kehittävät ja omaa väkeä on sitten ylläpitopalveluissa eli jatkuvissa palveluissa konsulttien lisäksi. Julkishallinto toimii aika huonosti ohjelmistotalon tehtävissä, se ei ole sen ydintoimintaa, eikä se ole myöskään tehokasta julkisten varojen käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Viimekokemukseni mukaan valmisohjelmistoja purettiin ja paikalle tehtiin räätälöityjä ratkaisuja koska valmisohjelmistojen kustannukset raketoi. Oltiin valittu väärät valmisohjelmistot ja käynyt ns. ”vendor lock” – eikä kukaan enää halunnut koodata näillä valmisohjelmistoilla niin ei löytynyt tekijöitä niihin hommiin.
Konsultit joiden kanssa minä olen työskennellyt valtion järjestelmissä eivät tehneet töitä valmisohjelmistojen parissa muutakuin niiden purkamisessa. Valmiita avoimen lähdekoodin kirjastoja kyllä käytettiin, mutta se on eri asia kuin valmisohjelmistot.
Ilmoita asiaton viesti
Se missä toi toimii, niin riippuu järjestelmän mittakaavasta. Julkishallinnon toimiminen ohjelmistotalona ei ole ihan helppo homma.
IT projekteihin kuuluu nekin riskit, että projektit voivat mennä pieleen. Se on ihan normaalia.
Ilmoita asiaton viesti
Nää vaan vois hoitaa paremmin julkkaripuolella kun nyt on hoidettu. Kiitos hyvästä keskustelusta Jorma jokatapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitten toinen kysymys on, että mitenhän oikeasti tekisit kertaheitolla sellaisen hankinnan määrittelyt onnistuneesti, jossa hankitaan joku Apotin, tai Sarastian kaltainen järjestelmä? ”
Helpompaa olisi kilpailuttaa kehittäjätiimejä ja aloittaa tekeminen mahdollisimman nopeasti kuin takertua detaljeihin.
Hinta-arviokin alkaa muodostua nopeammin kun hommia tekee, kuin että pitäisi arvailla laajuutta ja mahdollisia ongelmia etukäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, suunnitellaan riittävästi, lähdetään tekemään. Ei tehdä vesiputousmallilla täyttä suunnitelmaa ja sitten huomataan vuoden päästä että tulipas sutta, mutta ainakin määrärahat on käytetty…
Ilmoita asiaton viesti
Hieno asia, että huomaat velanoton nyt.
Vaikeus velanotossa on se, että jo muutama vuosi aikaisemmin olisi kukkaron nyörit vetää tiukemmalle.
Sitä ei voitu tehdä, koska jatkossa yhä kalliimmaksi käyvä SOTE olisi jäätynyt ja demarit olisivat menettäneet hallitusvaltansa.
Seuraavat vuodet maksellaan velkoja ja maksajana on vain keskiluokka jota ystävämme Fortum ja verottaja kyllä muistavat.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeassa olet. Hallintoon menny kaikki raha SOTE-himmeleissä, aivan järkyttävää rahankäyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Apottiin laitetulla fyrkalla olisi voitu tehdä tyhjästä helposti ja edullisesti ylläpidettävä, muokattava ja tärkeimpänä käytettävä järjestelmä.
Mutta ei…
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin.
Ilmoita asiaton viesti
Apottin tapauksessa ongelma ei nyt tainnut olla se etteikö olisi ollut helppoa tehdä tyhjästä helposti.
Ongelma taisi olla se että on ensiksi tehty vuosikymmeniä päin vittua kaikki niin että kenelläkään ei ole ollut minkäänlaista kokonaiskuvaa kaikista lukemattomista himmeleistä mitä on hankittu eri toimittajilta. Sitten kaikki datat mitä näissä on pitäisi saada siirtymään uuteen järjestelmään mitä aletaan tehdärinnalle ja siirtää myös käyttäjät kouluttamalla ne siihen. Ja kaiken pitäisi tapahtua ilman keskeytyksiä ihmisten käyttäessä tietojärjestelmiä.
Eli mokailut tehty oikeastaan paljon aikaisemmin jo.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, kukaan ei halua ottaa vastuuta tuosta sotkusta, niinpä keskijohto vaihtaa maisemia ja ylin johto ylennetään muihin tehtäviin ennenkuin tieto huonosta tekemisestä leviää. Tilalla syyntakeeton uusi tekijäporukka, hyvät on alibit kun kukaan ei löydä enää alkuperäisiä tekijöitä. Jäljelle hankkeeseen jää roikkumaan Apotti-reggaeta tekevät hankeuskovaiset ja sit ollaankin jo iltalehdessä…
Ilmoita asiaton viesti