Henkirikoksen tehneen nuoren vanhemmat ulkoistivat vastuunsa viranomaisille, pöyristyttävää!

Henkirikoksen tehneen nuoren vanhemmat kirjoittivat 22.12.2020 mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin. Kirjoituksessa paistoi vahvasti läpi vanhemman vastuun ulkoistamispyrkimys viranomaisten harteille. Vanhemmat kirjoittivat muun muassa, että ”miksi kukaan tai mikään toimija ei ole aiemmin kyennyt muuttamaan lapsen elämän suuntaa niin, ettei paha olo purkaannu väkivallantekona toista ihmistä kohtaan”. Tähän vastaisin, että kyllä se on ensisijaisesti omat vanhemmat, joiden tulisi muuttaa se suuntaa. Itse asiassa lasten vanhemmilla on paremmat keinot rajata lapsiaan kuin lastensuojeluviranomaisille. Lasten vanhemmat voivat rajata lapsiaan kasvatuksellisin keinoin lähes tulkoon miten haluavat, kun taas lastensuojeluviranomaisia rajaa vahvasti lainsääädäntö esimerkiksi rajoitustoimenpiteiden osalta. Vanhempien tulee huomioida lapsenhuoltolaki, jonka mukaan kiellettyä on lapsen ruumiillinen kuritus sekä alistaminen.

Vanhemmat kirjoittivat, että eivät saaneet nuortaan huumeseulaan, vaan nuori sai itse päättää, suostuuko siihen vai ei. Missä ovat vanhemmuuden taidot? Jos vanhemmat epäilevät lapsensa käyttävän huumeita, eikä sinne seulaan suostuta menemään, niin silloin vanhempien tehtävä on rajata lasta. Ja mitä varhaisemmassa vaiheessa lapsia aloitetaan rajaamaan, niin sitä palkitsevampaa se on esimerkiksi murrosikäisten kohdalla. Tällä hetkellä lastensuojelua kuormittavat nuoret, joita ei ole välttämättä rajattu koskaan elämänsä aikana vanhempien toimesta. Sitten kun rajaamisen tekee ensimmäistä kertaa lapsen elämässä vasta teini-iässä voi jälki olla rumaa. Nämä ilman rajoja kasvaneet lapset kykenevät jopa tappaamaan ihmisen, jotta pääsevät pois esimerkiksi lastensuojelulaitoksista ja näin on myös käynnytkin.

Helsingin Sanomissa oli myös hyvä mielipidekirjoitus varhaiskasvatuksen ammattilaiselta, jossa avattiin hyvin se kehityyssuunta, johon tämä touhu johtaa teini-iässä, jos vanhemmat eivät aloita ajoissa lastensa rajaamista.

 

 

Jani Raespuro

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu