Kuka on syyllinen Koskelan teinisurmassa?

Koskelan teinisurmaan liittyvässä uutisoinnissa etsitään syyllisiä tapaukseen. Koulu ja lastensuojelu ovat tutkinnan alla poliisin toimesta. Surmatun nuoren vanhemmat olivat pyytäneet lapsensa kodin ulkopuolista sijoitusta lastensuojelulaitokseen. Myös yksi surmatyöhön syyllistyneen nuoren vanhemmista kirjoittivat mielipidekirjoituksen hesariin, jossa he kertoivat pyytäneensä apua lastensuojelulta. Surmatun nuoren koulun opettajat puolustautuvat sanomalla inkluusion olevan osasyynä tilanteeseen. Lisäksi koulussa oli ollut työsuojelullisia ongelmia, jonka johdosta koulu ei ollut parhaimmassa iskussa hoitamaan kiusaamistilanteita.

Jotta vastaavilta tragedioilta voitaisiin välttyä, niin nyt kannattaisi kuunnella opettajia ja lastensuojeluviranomaisia eikä lähteä taas perustelemaan mitään byrokraattisia selvitystyöryhmiä ja paisuttamaan julkisen vallan roolia lisää. Erityisoppilaat pois normaaliluokilta, se on kaikkien etu. Opettajilla on paremmat resurssit auttaa erityisoppilaita pienemmissä erityisluokissa kuin isoissa normiluokissa, sehän pitäisi olla päivän selvä juttu. Mitä taas tulee lastensuojeluun, niin lastensuojelulaitoksethan ovat pullollaan lapsia, melkein 20 000 lasta on tällä hetkellä sijoitettuna kodin ulkopuolella. Ei ihme ettei sossuilla ole aikaa panostaa yksittäisten lasten eteen resurssejaan. Laitoksiin tulisi sijoittaa niitä lapsia, joiden kasvuolosuhteet ovat vakavasti vaarantuneet tai sitten lapsi omalla käytöksellään vakavasti vaarantaa omaa kehitystään.

Nostaisin vielä yhdeksi ongelmakohdaksi lastenkasvatus kulttuurimme, koska osaa lapsista ei nykyään rajoiteta millään lailla kotona ja se näkyy ihan päiväkodeista alkaen. Olen kuullut, että jotkut lasten vanhemmista ovat jopa suuttuneet lastenhoitajalle, jos tämä on komentanut lasta eli asettanut rajoja. Usein törmään lastensuojelussa nuoriin, jotka alkavat heti uhkailemaan tappamisella, kun heitä rajoitetaan. Näille nuorille ei ole kukaan asettanut koskaan rajoja ja pidän sitä isona ongelmana tässä nykykasvatustavassa. Rajoja asettamalla heti alkuunsa säästyy monilta harmeilta sitten lapsen teini-iässä. Ei ihme, että osa näistä vanhemmasta sukupolvesta katsoo tätä nyky kasvatusmenoa kieroon, kun lapset saavat määrätä perheissä ja osa nykypäivän vanhemmista ulkoistaa lastensa kasvatuksen viranomaisille.

Jani Raespuro
Kokoomus Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu