Kuntatyöntekijöiden sekä kuntaorganisaatioiden tehtäviä tulisi karsia ei lisätä!

Tulipa sote-uudistus tai ei, niin kuntien toimintaa tulisi lähtökohtaisesti lähteä karsimaan(yksinkertaistamaan) heikkojen taloudellisten näkymien vuoksi. Valitettavasti tuleva sote-uudistus ei tätä tule tekemään, vaan lisämään kuluja, kuten tästakin uutisesta voidaan huomata; https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tuli-painava-sote-varoitus-nyt-ministeri-myontaa-sellaista-jarrua-ei-ole/3e82469d-2910-4e0e-ac70-3419060d0d01.

Oli sitten kyseessä sote-uudistus tai kuntaorganisaatio muutokset, niin mikä himo päättäjillä on aina lähteä rakentamaan näitä ”hallintohimmeleitä”? Perustuslailliset velvoitteet voidaan hoitaa myös pienemmillä resursseilla. Esimerkiksi kuntien lastensuojelussa on ihan hyvin mahdollista saada lainmukaiset velvoitteet hoidettua tehostamalla ja järkevöittämällä toimintaa. Lastensuojelussa olisi mahdollista hoitaa yhden sosiaalityöntekijän toimesta koko avo- sekä sijaishuolto. Pienemmissä kunnissa näin myös toimitaankin, mutta käytäntö tulisi jalkauttaa jokaiseen kuntaan. Perheiden jälleen yhdistäminenkin nopeutuisi, kun sama sossu avohuollosta jatkaisi myös sijaishuollon aikana tutun lapsen asioissa eikä asiakkuutta tarvitsisi siirtää uudelle sossulle. Tilanteessa olisi mahdollista saada isoja säästöjä niin henkilöstömenoissa kuin myös sijaishuoltokustannuksissa mahdollisten nopeutuneiden perheen jälleen yhdistämisten myötä. Lisäksi asiakasmäärät olisi helpompi pitää kohtuullisina yksittäisillä työntekijöillä, koska asiakastyö suunnattaisiin akuutissa lastensuojelutarpeessa oleviin asiakkaisiin.

Emme siis tarvitse lisää kustannuksia veronmaksajille sekä uusia hallintohimmeleitä, vaan pienempiä ja tehokkaasti resurssoituja kuntaorganisaatioita.

 

Jani Raespuro

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu