Lastensuojelun jälkihuollosta pari juttua

Lastensuojelun jälkihuoltoon liittyen silmiini on pistänyt muutama epäkohta. Jälkihuoltoon saa automaattisen oikeuden huostaanoton kautta tai sitten jos on ollut sijoitettuna kodin ulkopuolelle puolivuotta avohuollon tukitoimena. Jälkihuolto astuu voimaan, kun nuori täyttää 18-vuotta ja jälkihuoltoon on oikeutettu aina 25 ikävuoteen asti. Suosittelisin kuitenkin tietynlaista harkintaa jälkihuollon tukitoimien kohdalla, jotka liittyvät itsenäistymiseen omalla asunnolla. Jos puhutaan asiakaskunnasta, joka on huostaanotettu rikollista elämäntapaa sekä huumeidenkäytön vuoksi, niin monesti nämä jälkihuollon itsenäistymisasunnot muuttuvat verovaroin tuettaviksi huume- ja rikollisluoliksi. Toiminta aiheuttaa myös vakavia lieveilmiöitä asuinympäristöön ja onhan se noloa, kun toimintaa vielä rahoitetaan yhteisin varoin. Tähän toivoisin harkintaa jälkihuollon tukitoimia käytettäessä.

Asia johtaa myös epätasa-arvoon ikätovereihin nähden, kun jälkihuoltonuoret saavat helposti oman asunnon välivuokrausmallia toteuttaen vailla mitään itsenäistymistaitoja.

Jani Raespuro

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu kolme lasta. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu