Miten palkita omasta terveydestä huolehtivia kansalaisia?

Hyvinvointivaltio mallimme ei ole kovin kannustava niille, jotka pyrkivät edistämään omaa terveyttään. Veroja maksetaan, mutta ne valuvat enenevässä määrin niille, jotka eivät huolehdi itsestään. Nykyinen malli kannustaa päinvastoin pitämään kiinni huonoista elintavoista, vaikka Suomessa on iät ja ajat valistettu ihmisiä siitä, että terveellinen ruokavalio sekä liikunta ehkäisevät muun muassa tyypin 2 diabetestä, sydän ja verisuonitaudeilta sekä muistisairauksilta. Muistisairaudet kasvattavat merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon menoja. Arviolta 85 % kustannuksista aiheutuu ympärivuorokautisesta hoidosta. Suomessa muistisairauksien hoidon välittömien kustannusten on arvioitu olevan lähes miljardi euroa, ja omaishoidon kustannuksen huomioiden jopa yli kaksi miljardia euroa. Näitä kaikkia edellä mainittuja kansansairauksia on mahdollista ehkäistä elintapamuutoksilla.

Tyypin 2 diabetekseen 10 vuoden seurannassa sairastuneet miehet ja naiset

Suomessa diabeetikkojen sairaanhoidon kustannukset olivat noin 9 prosenttia terveydenhuollon menoista vuonna 2011. Diabeteksen hoidon aiheuttamat lisäkustannukset olivat noin 833 miljoonaa euroa. Diabeteksesta aiheutuvat lisäsairaudet kasvattavat kustannukset moninkertaisiksi. Diabeteksen hoito ilman lisäsairauksia maksaa noin 1300 euroa/henkilö/vuosi ja diabeteksen hoito, kun siihen liittyy lisäsairauksia maksaa noin 5700 euroa/henkilö/vuosi. Diabeteksen hoidon kokoniaskustannusten arvioitiin olevan 2 552 miljoonaa euroa vuonna 2011. Diabetesta sairastavien määrän ennustetaan vielä jatkossa kasvavan ja syy tähän on väestön lihominen.

Miten siis palkita niitä, jotka huolehtivat omasta terveydestään vai onko parempi olla hiljaa ja jatkaa maksamista kiltisti myös muiden elintasosairaudet?

Lähteet:

https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/diabetes/diabeteksen-kustannukset

https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/diabetes/diabeteksen-yleisyys

https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/muistisairaudet/muistisairauksien-kustannukset

Jani Raespuro

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu kolme lasta. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu