Miten palkita omasta terveydestä huolehtivia kansalaisia?
Hyvinvointivaltio mallimme ei ole kovin kannustava niille, jotka pyrkivät edistämään omaa terveyttään. Veroja maksetaan, mutta ne valuvat enenevässä määrin niille, jotka eivät huolehdi itsestään. Nykyinen malli kannustaa päinvastoin pitämään kiinni huonoista elintavoista, vaikka Suomessa on iät ja ajat valistettu ihmisiä siitä, että terveellinen ruokavalio sekä liikunta ehkäisevät muun muassa tyypin 2 diabetestä, sydän ja verisuonitaudeilta sekä muistisairauksilta. Muistisairaudet kasvattavat merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon menoja. Arviolta 85 % kustannuksista aiheutuu ympärivuorokautisesta hoidosta. Suomessa muistisairauksien hoidon välittömien kustannusten on arvioitu olevan lähes miljardi euroa, ja omaishoidon kustannuksen huomioiden jopa yli kaksi miljardia euroa. Näitä kaikkia edellä mainittuja kansansairauksia on mahdollista ehkäistä elintapamuutoksilla.
Suomessa diabeetikkojen sairaanhoidon kustannukset olivat noin 9 prosenttia terveydenhuollon menoista vuonna 2011. Diabeteksen hoidon aiheuttamat lisäkustannukset olivat noin 833 miljoonaa euroa. Diabeteksesta aiheutuvat lisäsairaudet kasvattavat kustannukset moninkertaisiksi. Diabeteksen hoito ilman lisäsairauksia maksaa noin 1300 euroa/henkilö/vuosi ja diabeteksen hoito, kun siihen liittyy lisäsairauksia maksaa noin 5700 euroa/henkilö/vuosi. Diabeteksen hoidon kokoniaskustannusten arvioitiin olevan 2 552 miljoonaa euroa vuonna 2011. Diabetesta sairastavien määrän ennustetaan vielä jatkossa kasvavan ja syy tähän on väestön lihominen.
Miten siis palkita niitä, jotka huolehtivat omasta terveydestään vai onko parempi olla hiljaa ja jatkaa maksamista kiltisti myös muiden elintasosairaudet?
Lähteet:
https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/diabetes/diabeteksen-kustannukset
https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/diabetes/diabeteksen-yleisyys
https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/muistisairaudet/muistisairauksien-kustannukset
Alkoholismiin tulisi ainakin puuttua jopa pakkohoidolla. Ei ole ainakaan mielekästä, että yhteiskunta maksaa sosaaliturvana viinat eli sairauden edistämisen. Siinä olisikin aktiivi-mallia kerrakseen, kun alkoholia saisi vain tekemällä töitä. Tulisi deekulle uusi vaihde silmään työn etsinnässä.
Ilmoita asiaton viesti
Suurinosa alkoholisteista käy töissä ja maksaa omat viinansa.
Ilmoita asiaton viesti
Heidän osaltaan vedän sanani takaisin tarkempaan harkintaan, ainakin henkilön omaan terveyteen liittyen. Se olisi sitten heti paljon laajempi keskustelu, kuinka monella muulla tavoin ihmiset riskeeraavat terveytensä. Tupakointi, vakava ylipainoisuus, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaat, että työ suojaa alkoholin haitoilta?
Ilmoita asiaton viesti
Yllä rajasin kannanottoni koskemaan vain henkilön omaan terveyteen liittyviä haittoja. Ja siten rajattuna keskustelua olisi pakko laajentaa koskemaan kaikkia muitakin omaan terveyteen elämäntavoilla aiheutettuja haittoja.
Ilmoita asiaton viesti
Palkinto tulee siitä, ettei sairastu ja kun muutenkin pitää kunnostaan huolta, elämä on paljon mukavampaa, suorastaan innostavaa. Ei sen päälle tarvita keinotekoisia palkintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee, että työnantaja maksaa parhaimmillaan riihikuivaa rahaa siitä, että lopettaa tupakoinnin, mutta jos ei ole tupakoinut koskaan, ei saa latin latia.
Pekka ja Janne Niska vainailla oli loistava kannustussysteemi työntekijöilleen.
Firma maksoi bonuksia maratonin juoksemisesta tai mihin tahansa massakestävyystapahtumaan osallistumisesta. Riihikuivaa sai myös, jos jaksoi vetää enemmän leukoja kuin toimitusjohtaja (ei kuulemma johtaja köyhtynyt silti)
Joissain firmoissa saa käyttää työaikaa treenaamiseen. Toisissa ei saa pitää edes taukoja…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä bonuskriteeri olisi myös 400 m alle minuutin.
Ilmoita asiaton viesti
Sairauksien seulontatutkimukset ovat paras keino laskea kroonisten sairauksien kustannuksia. Suomessa ei ennaltaehkäiseviä tutkimuksia tehdä kuin naisille.
Huonojen elintapojen riskeistä taasen tulisi nostaa henkilön vakuutusmaksuja tuntuvasti. Sama menettely käyttöön kuin auton vakuutuksessa. Se, joka töpeksii, maksaa enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Saan palkinnon joka päivä💪
Ilmoita asiaton viesti
Palkitseminen saattaisi toimiakin. Esim. työnantajan järjestämistä kunnon hoitamiseen tähtäävistä tiloista ja tilaisuuksista tulisi saada hyvitys myös työnantajan, verotuksen keventämisen muodossa.
Painotit kuitenkin sitä kateuspuolta melko voimakkaasti eli muistuttelit miten me maksamme toisten sairauskuluja , me ”jotka hoidamme omat asiamme hyvin”. Se on jotenkin kovanlainen suhtautuminen asiaan. Paremminkin pitäisi kannustaa siihen että kansalaisilla olisi mahdollisuus taloudellisesti ja ajankäytöllisesti hoitaa kuntoaan nuoresta pitäen.
Ilmoita asiaton viesti