Olisiko tekoälystä ehkäisemään nuorten tekemiä henkirikoksia?

Uutisoinnissa on viimeaikoina ollut runsaasti esillä teini-ikäisten tekemät taponyritykset sekä Helsingin Koskelassa tapahtunut henkirikos. Tapausten johdosta on annettu lastensuojelulle paljon kritiikkiä, koska lapsia ei ole pystytty suojelemaan, vaikka he ovat olleet sijoitettuina lastensuojelulaitoksissa. Tilanne on nyt räjähtämässä käsiin, kun lähes päivittäin saa lukea eri uutislähteistä teini-ikäisten tekemistä taponyrityksistä.

Muutama vuosi sitten uutisoitiin esimerkiksi Espoossa tehdystä tekoäly kokeilusta, jonka avulla tunnistettiin muun muassa 280 erilaista tekijää, jotka ennakoivat lastensuojelun asiakkuutta. Tekoälyn avulla olisi siis mahdollista ennustaa jo hyvissä ajoin, miten palvelut kannattaa rakentaa ja kohdentaa. Tämä mahdollistaisi monet tapaukset hoitaa ennaltaehkäisevästi ja vähentäisi korjaavien palveluiden tarvetta esimerkiksi lastensuojelussa. Ja mitä vahemmän on tarvetta korjaaville palveluille, niin sitä suuremmat taloudelliset säästöt kunnille. Me-säätiö ja THL ovat rakentaneet työkalun, jonka avulla on tunnistettu erilaisia tekijöitä, jotka johtavat lasten kohdalla syrjäytymiseen. Suurimpana riskitekijänä kerätyn datan perusteella oli lastensuojelun sijoitus 12-16 vuoden iässä.

Olisko siis tekoälystä pelastajaksi niille nuorille ja heidän perheille, joiden tulevaisuus suuntautuisi esimerkiksi rikospoluille?

Jani Raespuro

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu