Opetusministeri Saramon mukaan Suomessa pitää olla korkeakoulutus, koska muuten ei saa töitä ja sitten syrjäytyy

Opetusministeri Jussi Saramon mukaan jopa kahdeksan kymmenestä syntyvästä työpaikasta edellyttää korkeakoulutasoista osaamista. Saramo on huolissaan siitä, että koronakriisin johdosta nuoret jäävät ilman koulutusta eivätkä tule työllistymään. On toki tärkeää, että koulutukseen ja koronakriisin aiheuttamaan oppimisvajeeseen satsataan rahaa, mutta nyt se tulee tapahtumaan aivan väärässä päässä. Hallitus, johon Vasemmistoliittokin kuuluu saivat vietyä eduskunnassa läpi uuden lain koskien oppivelvollisuuden laajentamista. Tuohon uudistukseen käytetyt rahat olisi pitänyt sijoittaa opiskelun alkupäähän, jossa oppilaiden auttaminen erinäisissä oppmisongelmissa olisi huomattavasti helpompaa kuin yläkoululaisten kohdalla.

Esimerkiksi ammatillisista opinnoista putoaa yli 10 000 nuorta vuosittain siksi, etteivät taidot yksinkertaisesti riitä. Ammattikoulujen opettajat  odottavat oppivelvollisuuden laajentamista pelonsekaisin tuntein, sillä jo nyt osalla opiskelijoista on suuria hankaluuksia selvitä opinnoistaan.

Lisäksi kurinpidolliset ongelmat ovat opettajien haasteena peruskouluissa. Erityisoppilaiden sekä erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden paikka ei ole olla normaaliluokalla. Näille oppilaille tulisi varata omat pienryhmänsä, jossa olisi resurssit kunnossa ja aikaa näiden oppilaiden opettamiseen. Tämä olisi kaikkien oppilaiden etu oppimistulosten kannalta.

Suomen pitkän aikavälin talouskehityksen osalta järkevämpää rahankäyttöä olisikin ollut jättää oppivelvollisuuden laajentaminen tekemättä ja käyttää nämä rahat kunnissa ennaltehkäisevään toimintaan varhaiskasvatuksessa ja alakouluissa.

Ja onhan Saramo itsekin ”edennyt” ammattikoulupapereilla(datanomi) opetusmisterin pestiin.

 

+1
Jani Raespuro
Kokoomus Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021.
Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu