Pakkoauttaminen ei toimi, siksi aina tulee olemaan syrjäytyneitä

Yle uutisissa oli juttua koulupudokkaista. Uutisen mukaan joka kuudes nuori jää ilman ylioppilas- tai ammattitutkintoa. Tänä vuonna voimaan astuvan oppivelvollisuuslain tavoitteena on, että mahdollisimman moni saisi toisen asteen tutkinnon. Uudistusta kritisoineiden mukaan lain valmistelussa ei kuitenkaan ole otettu riittävästi huomioon sitä, millaista tukea lapset ja nuoret tarvitsisivat valmistuakseen ammattiin.

Loppupeleissä kyse on kuitenkin omasta motivaatiosta. Jos koulunkäyntiin ei ole motivaatiota, niin ei silloin pidä myöskään väkisin mennä yhteiskunnan varoin auttamaan. Nuoret ovat myös itse kritisoineet, että pakkoauttaminen koulunkäynnin suhteen ei auta. Jos ei opiskelu nappaa, niin sitten on jäätävä sinne sänkyyn syrjäytymään, opiskella voi myöhemminkin.  Nyt tämän uuden oppivelvollisuuslain nojalla pakkoauttamistoimet tulevat lisääntymään, joka sitten lisää kuntien velkaantumista kaiken muun ohella.

Hallituksen esityksessä uudeksi oppivelvollisuuslaiksi (HE 173/2020) mainittiin, että koulukuntoiselle oppivelvolliselle viimesijassa osoitettaisiin opiskelupaikka valmentavassa koulutuksessa, jos hän ei vapaaehtoisesti hakeutuisi toisen asteen koulutukseen. Eli paine syrjäytymisvaarassa olevista nuorista menee VALMA-koulutukselle. Esityksen mukaan painetta uudesta oppivelvollisuuslaista tulisi myös kuntien lastensuojelu viranomaisille. Jos oppivelvollisuus olisi vaarassa jäädä suorittamatta, jouduttaisiin turvautumaan myös kunnan lastensuojelun palveluihin, mainitaan kyseisessä hallituksen esityksessä uudeksi oppivelvollisuuslaiksi. Eli jos VALMA-koulutus ei toimi, niin sitten sijoitus koulukotiin.

Ainoa hyvä asia hallituksen esityksessä uudeksi oppivelvollisuuslaiksi oli mahdollisuus määrätä sakkorangaistus huoltajalle, jos huoltaja tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta laiminlyö velvollisuutensa valvontavastuusta lapsensa koulunkäynnistä. Tämä olisi riittänyt vallan mainiosti eikä olisi tarvinnut käyttää satoja miljoonia yhteiskunnan varoja pakottamiseen. Maksu sinne, jossa koulunkäyntiä laiminlyödään piste.

 

Jani Raespuro
Kokoomus Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu